In het vierde kwartaal van 2024 noteerden duurzame fondsen wereldwijd de hoogste instroom van het jaar, namelijk $16,0 miljard - een aanzienlijke stijging ten opzichte van de herziene $9,2 miljard in het derde kwartaal. De netto-aankopen van duurzame fondsen wereldwijd daalden echter met de helft ten opzichte van 2023. Dit stond in schril contrast met de bredere markt, die een opleving kende onder impuls van een Amerikaanse aandelenrally.
Wereldwijde duurzame fondsen zijn open-end fondsen en exchange-traded funds die milieu-, sociale en bestuurscriteria opnemen in hun selectie- en portefeuillebeheerprocessen in meerdere regio’s, waaronder Europa, de Verenigde Staten en de rest van de wereld.
De gafiek hieronder toont de grote volatiliteit van fondsstromen door de jaren heen, of de netto beweging van cash in en uit fondsen en ETF’s in verschillende regio’s in de loop der tijd. De instroom in wereldwijde duurzame fondsen bereikte een hoogtepunt van $645 miljard in 2021, toen de bredere fondsenmarkt ook genoot van een recordinstroom van meer dan $2,4 biljoen. In 2022 daalden de instromen in duurzame fondsen wereldwijd met 75%, maar bleven positief, terwijl de bredere fondsenmarkt uitstromen registreerde tegen een uitdagende macro-economische achtergrond met onder meer de oorlog in Oekraïne, hoge inflatie en angst voor een recessie. In het grootste deel van 2023 bleven de duurzame fondsenstromen veerkrachtig, behalve in de VS, terwijl de bredere fondsenmarkt zich langzaam herstelde.
In 2024 kromp de instroom in wereldwijde duurzame fondsen met de helft, terwijl de rest van het fondsenuniversum van een hausse genoot en de op één na grootste instroom in zeven jaar noteerde, gestimuleerd door een Amerikaanse aandelenrally.
Een combinatie van factoren heeft de afgelopen jaren de belangstelling van beleggers voor duurzame fondsen beïnvloed, waaronder de gemiddeld ondermaatse prestaties van ESG-strategieën, zorgen over greenwashing, veranderingen in de regelgeving en een groeiend anti-ESG-sentiment in de VS.
De lagere instroom van duurzame fondsen in de afgelopen jaren staat in contrast met meerdere onderzoeken waaruit blijkt dat beleggers geïnteresseerd blijven in duurzaam beleggen. Volgens een veel bekeken onderzoek van Morgan Stanley dat een jaar geleden werd gepubliceerd, was 54% van de individuele beleggers van plan om hun duurzame beleggingen in 2024 te verhogen en was 77% geïnteresseerd in duurzaam beleggen. Volgens het Voice of the Asset Owner onderzoek dat Morningstar Sustainalytics in de eerste helft van vorig jaar uitvoerde, houden beleggers steeds meer rekening met ESG-factoren bij hun beleggingsbeslissingen. Eenenzestig procent van de vermogensbezitters in Noord-Amerika zei dat ESG de afgelopen vijf jaar belangrijker is geworden. Voor de meesten van hen gaan ESG-overwegingen hand in hand met het vervullen van hun fiduciaire plicht.
Ruim $3,2 biljoen vermogen in wereldwijde duurzame fondsen
Ondanks verminderde fondsstromen bereikten de wereldwijde duurzame fondsbeleggingen eind 2024 een recordhoogte van $3,2 biljoen, een stijging van 8% ten opzichte van het voorgaande jaar en meer dan een verviervoudiging ten opzichte van 2018. Europa blijft de leidende markt met 84% van de activa. De VS daalde van 15% in 2018 naar 11% in 2024. Het marktaandeel van de duurzame fondsen van de rest van de wereld steeg van een verwaarloosbare 0,7% in 2018 naar 2,3% in 2024.
Europa is de leidende markt voor duurzame fondsen
Europa was goed voor het grootste deel van de instroom in duurzame fondsen in het vierde kwartaal en droeg $18,5 miljard bij. Dit onderstreept de centrale rol van Europa in het wereldwijde landschap van duurzame fondsen.
De opleving in het vierde kwartaal leidde tot een organische groei van 0,65%, tegenover 0,34% in het derde kwartaal. Maar dit bleef onder het organische groeipercentage van 1,20% van het bredere conventionele fondsenuniversum, dat in dezelfde periode $154 miljard aan stromen verzamelde.
Aantal duurzame fondslanceringen in Europa stijgt
Het laatste kwartaal van 2024 liet een kleine opleving zien in het aantal duurzame fondslanceringen in Europa, dat steeg van de aangepaste 49 in het voorgaande kwartaal naar 59. Ondertussen nam de activiteit op het gebied van het sluiten van fondsen en rebranding toe. Ondertussen nam de activiteit rond het sluiten van fondsen en rebranding toe. Vierennegentig duurzame fondsen sloten in het vierde kwartaal, waarmee het totaal over het hele jaar op 351 komt.
Tot 2024 veranderden 213 Europese duurzame fondsen van naam, waarvan 50 ESG-gerelateerde termen toevoegden, 115 ESG-gerelateerde termen lieten vallen en 48 ESG-gerelateerde termen verwisselden.
De trend om namen te schrappen of te veranderen versnelde in het vierde kwartaal, zoals verwacht, doordat in het Verenigd Koninkrijk gevestigde fondsen begonnen te voldoen aan de regels voor naamgeving en marketing van de Financial Conduct Authority’s Sustainability Disclosure Requirements en doordat in de EU gedistribueerde fondsen begonnen met de implementatie van de ESG-fondsnaamgevingsrichtlijnen van de European Securities and Markets Authority. Beide regels zijn bedoeld om beleggers te beschermen tegen het risico van greenwashing.
Klik voor meer informatie over het ESG-fondslandschap in de EU hier.
Meer uitstroom voor duurzame fondsen in de VS
In de VS steeg de uitstroom uit duurzame fondsen in het laatste kwartaal tot $4,3 miljard vergeleken met een uitstroom van $2,0 miljard die in het derde kwartaal werd geregistreerd.
In 2024 stond ESG-beleggen in de VS voor grotere uitdagingen, omdat de politisering van duurzaamheid toenam als gevolg van een groeiend anti-ESG-sentiment en een verscherpt toezicht door de regering van president Donald Trump, waardoor de onzekerheid over de regelgeving toenam en de vraag van beleggers afnam.
In het vierde kwartaal daalden de activa in Amerikaanse duurzame fondsen met 2,7%, waardoor het jaar eindigde op $344 miljard. Over heel 2024 steeg het vermogen in Amerikaanse duurzame fondsen echter met 6,3% ten opzichte van eind 2023, gesteund door de waardestijging van de markt.
Klik hier voor meer informatie over het landschap van duurzame fondsen in de VS.
Bescheiden groei in Azië ex-Japan
De stromen van duurzame fondsen in Azië ex-Japan vertoonden een bescheiden groei tot $2,7 miljard in het vierde kwartaal, hoewel de bijdrage van de regio aan de wereldwijde activa met 2% klein bleef.
De activa van duurzame fondsen in Azië ex-Japan stegen in het vierde kwartaal van 2024 met 4% tot $73,7 miljard, waarbij Taiwan nog steeds goed is voor meer dan een derde van de activa in de regio.
Thailand kende de grootste groei, met een markt voor duurzame fondsen die meer dan verdubbelde tot USD 933 miljoen, dankzij een sterke instroom en de lancering van nieuwe fondsen.
Singapore kende ook een aanzienlijke expansie, met een stijging van het vermogen met 81%, grotendeels dankzij de groei van iShares MSCI Asia Ex-Japan Climate Action ETF, die zich richt op bedrijven met sterke klimaatgerelateerde statistieken en grote institutionele beleggers aantrekt.
Klik hier voor het volledige rapport over de wereldwijde ESG-fondsstromen in het vierde kwartaal.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.