Er is een dappere analist voor nodig om te zeggen dat 2025 het jaar is waarin Europese aandelen het eindelijk beter gaan doen dan hun Amerikaanse tegenhangers, maar de omstandigheden zouden hier wel eens geschikt voor kunnen zijn. De waardering van de Europese markt is hier de sleutel.
In de afgelopen vijf jaar hebben Amerikaanse indexen hun Europese concurrenten ruimschoots verslagen, een periode waarin de inflatie op een gegeven moment in de dubbele cijfers liep, wat betekent dat beleggers in reële termen nauwelijks break-even draaiden.
Waarom denk ik dat Europa de zaken eindelijk kan omdraaien? Ten eerste, waardering. Tot voor kort zeiden we dat er waarde zit in de Noord-Amerikaanse markt. Vooral als je je verdiept in small-cap en waardeaandelen. Maar wat we het afgelopen kwartaal hebben gezien, is een inhaaleffect in de VS, waarbij zelfs deze minder geliefde gebieden winst hebben geboekt, waardoor hun waarderingen veel dichter bij onze schattingen van de reële waarde zijn gekomen. De bredere Amerikaanse markt wordt nu verhandeld tegen een premie van ongeveer 6% ten opzichte van onze schatting van de reële waarde. Europa daarentegen is ruwweg 5% ondergewaardeerd, waardoor het een aantrekkelijke propositie is op weg naar 2025.
Wat kan de waarderingskloof tussen de VS en Europa dichten? Ten eerste wordt de relatieve economische kloof tussen Europa en de VS kleiner. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dit jaar een economische groei van 2,2% in de VS en 1,6% in Europa. Dus hoewel de VS ontegenzeggelijk sneller groeit, groeit de VS niet langer meer meer dan twee keer zo snel als Europa.
Vervolgens komen de renteverwachtingen om de hoek kijken. Economen verwachten 100 basispunten verlaging in Europa, tegen slechts 25 basispunten in de VS. Dit betekent dat bedrijven in Europa veel meer zullen profiteren van lagere schuldendienstbetalingen, omstandigheden die veel gunstiger zouden moeten zijn voor Europese aandelen.
Kunnen consumentenaandelen terugveren?
Gedurende een groot deel van 2024 hebben we de relatieve waarde in de Europese consumentensectoren belicht, met zowel discretionaire consumptiegoederen als niet-duurzame consumptiegoederen die werden verhandeld tegen aantrekkelijke kortingen op onze schattingen van de reële waarde. Maar nogmaals, er is een verschil tussen iets dat goedkoop is en iets dat klaar is voor een ommekeer, en deze consumentensectoren presteerden in 2024 enorm slechter dan de algemene Europese markt en genereerden slechts lage eencijferige rendementen.
Waarom zou 2025 anders zijn? Consumentenbedrijven hebben in de nasleep van de pandemie geworsteld met hoge inflatie en de impopulaire taak om prijsstijgingen door te berekenen aan eindgebruikers, of anders de marges te laten lijden. Nu de inflatie dicht bij de doelstelling van 2% van de centrale banken ligt, zien veel consumentenbedrijven hun volumes verbeteren, omdat consumenten het zich eindelijk kunnen veroorloven om meer te kopen. De rentetarieven zijn ook een schommelende factor, waardoor de schuldenlast van huishoudens afneemt en er meer besteedbaar inkomen vrijkomt voor consumentgerelateerde producten.
Waarde en small-cap aandelen: tijd om te schitteren?
Gezien de relatief zwakke staat van de Europese economie is het logisch dat small-cap en waarde-aandelen zijn verhandeld tegen een aanzienlijke korting ten opzichte van de algemene markt. Beleggers hebben er de voorkeur aan gegeven belegd te blijven in large-cap aandelen, die als veiliger worden gezien. En ze hebben ook afstand genomen van traditionele waardeaandelen, omdat ze denken dat veel van deze namen de oude economie vertegenwoordigen. Momenteel worden small-cap aandelen verhandeld met een korting van bijna 30% ten opzichte van onze schatting van de reële waarde en waarde met een korting van bijna 20%.
Een grote verandering die we het afgelopen kwartaal hebben waargenomen in de Amerikaanse markten is het dichten van de waarderingskloof tussen deze categorieën en de brede markt. In Europa verbeteren de marktomstandigheden, met als grote verschil de renteverlagingen. Als de rente nog verder daalt, kunnen beleggers worden overgehaald om meer kapitaal toe te wijzen aan small-cap en value-aandelen, waardoor het waarderingsverschil dichter in de buurt komt van wat we momenteel zien in de VS, waar small-caps worden verhandeld tegen een korting van slechts 7% en value nu wordt verhandeld tegen een premie van 1%.
Olieprijzen en aandelen in beeld
Nu Trump weer aan de macht is en het einde van de OPEC-bezuinigingen in zicht is, verwacht iedereen dat het olieaanbod in 2025 groter zal zijn dan de vraag. Ondertussen waarschuwt de Wereldbank dat het risico voor de wereldwijde groei neerwaarts is, waardoor de vraag zou afnemen. Als dit gebrek aan evenwicht zich voordoet, kan dat dit jaar leiden tot gematigde of zelfs lage olieprijzen.
Aandeel TotalEnergies is ondergewaardeerd
Bron: Morningstar Direct.
Voor de olie- en gasindustrie heeft dit geleid tot recente zwakke perioden in de aandelenkoersen. Wij zien een aanzienlijke stijging van de aandelenkoersen van Europese oliemultinationals zoals TotalEnergies TTE en BP BP. en we zien een nog hoger opwaarts potentieel voor oliedienstenaandelen.
Voor de rest van de Europese markt kunnen lagere energieprijzen een welkome stimulans zijn, vooral voor Duitse industriële bedrijven, waarvan vele moeite hebben om concurrerend te blijven sinds de goedkope Russische gastoevoer werd stopgezet.
Michael Field, CFA, is European Market Strategist bij Morningstar. Lees meer van zijn columns hier.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.