Terugblikkend op 2024 kunnen we de balans opmaken welke open-end beleggingsfondsen en exchange-traded funds (ETF’s) het best en welke het slechtst gepresteerd hebben in termen van rendement. We kijken naar de Morningstar Categorie wereldwijde large-cap aandelen en daarbij nemen we alledrie de stijlen mee; groei, waarde en gemengd.
De Morningstar Global Markets Large Cap Index omvat de top 70% van alle large-cap aandelen in ontwikkelde en opkomende markten en geeft een goed beeld van de prestaties van wereldwijde large-cap aandelen. Over het jaar 2024 steeg deze index met 19,07%.
We beginnen met de best presterende fondsen en ETF’s binnen het aanbod dat voor Belgische fondsbeleggers verkrijgbaar is. Kijkend naar de Morningstar categorieën valt op dat er geen enkel waarde-fonds bij zit. Zes van de 10 fondsen zijn fondsen die onder de groei-stijl vallen, waaronder de top-2 van de lijst.
Het Morgan Stanley Global Opportunity Fund mikt op bedrijven wereldwijd met een hoge groei die duidelijke concurrentievoordelen bezitten, een sterke omzetgroei en actief zijn op markten met een bepaalde omvang die nog deels onontgonnen zijn, stelt Morningstar-fondsanalist Andrew Redden in zijn fondsrapport. Die zoektocht naar groei leidt vaak naar landen zoals India en China. Het beheerteam belegt meer dan de benchmark en dan concurrenten in landen buiten de Verenigde Staten.
Sommige van de groei-fondsen hebben een focus op technologie, zoals de fondsen van M&G en Capital Group, waarbij M&G zich specifiek richt op beleggingen die te maken hebben met kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI).
Het beheerteam van het Capital Group fonds speurt het belegbare universum af naar innovatieve bedrijven en dat leidt tot onderscheidende tilts in de portefeuille, stelt Morningstar-fondsanalist Stephen Welch in zijn fondsrapport. Het belegt doorgaans 20-33% van zijn assets in mid- en small-cap aandelen — meer dan de meeste peers. Ook afwijkend is dat de beheerders een behoorlijk deel van de portefeuille alloceren naar opkomende markten.
Het fonds van Amundi heeft ook een duurzame component door de focus op klimaattransitie.
De slechtst presterende fondsen en ETF’s van 2024
Dan de fondsen die het laagste rendement behaalden. Daarbij is er maar een die een verlies noteert, een themafonds van Lazard dat voornamelijk belegt in aandelen in de sectoren cyclische consumentengoederen en grondstoffen in Noord-Amerika. De andere fondsen boeken bescheiden winsten tot aan winsten van meer dan 6% over 2024 voor de drie ‘minst slecht’ renderende fondsen.
In de onderste regionen van deze top-10 zien we waarde-fondsen verschijnen; op plek twee en plek vier.
De magere prestaties Natixis - Harris Associates Global Equity Fund komen in perspectief te staan door de toelichting van Morningstar-fondsanalist Andrew Daniels in zijn fondsrapport. De beheerders volgen een contraire beleggingsaanpak en selecteren wereldwijde aandelen op basis van hun eigen overtuiging. Ze mikken op aandelen die zo’n 30% ondergewaardeerd zijn stellen een compacte portefeuille van 35-45 aandelen samen waarvan de top-10 omgeveer 40% van de assets omvat.
De contraire aanpak is bewonderenswaardig, vindt analist Daniels, maar het kan een “bumpy ride” zijn waarbij beleggers risicotoleratie en geduld moeten hebben. De fonndsprestaties van 2022 en 2023 onderstrepen dat, illustreert Daniels. In 2022 bleef het fonds achter (-18,92%) als gevolg van matige aandelenselectie in de sectoren communicatie, financials en consumentengoederen en door een gebrek aan blootstelling aan de energiesector terwijl de olieprijs steeg. De beheerders hielden echter vast aan hun beleggingsaanpak en in 2023 veerde de strategie weer op (+15,93%), maar 2024 was mager met +1,12%.
Misschien niet toevallig krijgt ook MFS Meridian Global Equity de karakterisering “bumpy ride” mee van Morningstar-fondsanalist Tim Wong die het fonds volgt. De fondsbeheerders selecteren kwaliteitsbedrijven met sterke eigen producten die concurrentievoordeel en prijszettende macht hebben wat leidt tot aanhoudende winstgroei en hoge marges die op lange termijn houdbaar zijn, tegen gunstige waarderingen. Wat het fonds parten speelt volgens analist Wong is dat het blootstelling aan de grote Amerikaanse technologie-namen miste en dat trok de prestaties in 2020, 2021 en vooral 2023 omlaag, benadrukt Wong, en ook 2024 was niet geweldig met 3,65% waarmee het op twee na slechtst presterende fonds in de Belgische markt is.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.