Amerikaanse aandelen en obligaties: dit is wat inflatie echt betekent

Als we het signaal van de ruis scheiden, verwachten beleggers een gelijkblijvende of misschien hogere inflatie, maar ze verwachten ook een hogere groei.

Sarah Hansen 14 januari, 2025 | 10:35
Facebook Twitter LinkedIn

Een fotocollage van gestapelde munten met een pijl naar boven die de inflatie aangeeft

Belangrijkste conclusies over inflatie en de aandelenmarkt in de VS

  • Door een reeks sterke economische rapportages over inflatie en banen maken beleggers zich meer zorgen over de inflatie in 2025 dan een paar maanden geleden.
  • Stabiele inflatie en een sterke economie veranderen de vooruitzichten van de Federal Reserve voor renteverlagingen. Beleggers zien de Fed de rente nu langer op een hoger niveau houden.
  • Zowel aandelen als obligaties hebben moeite gehad om zich aan te passen aan de nieuwe vooruitzichten, waarbij inflatiegevoelige aandelensectoren ondermaats presteerden en obligatierentes stegen.
  • Beleggers verwachten dat een sterke economische groei gepaard zal gaan met een hardnekkige inflatie in de komende maanden - een lichtpuntje voor de markten op de lange termijn.

Het inflatiespook doemt weer op boven de markten. Obligatierendementen zijn gestegen en aandelen zijn in diezelfde periode in een dip geraakt, en niet in staat gebleken om los te komen uit een vast patroon. Marktvolgers hebben gewezen op een hele reeks redenen voor de malaise, van zorgen over een groeiend federaal tekort tot de regelmatige herschikking van portefeuilles aan het einde van het jaar en de ongerustheid over de sterk verlaagde vooruitzichten op renteverlagingen door de Federal Reserve in 2025.

De inflatie ligt aan de basis van veel van deze verklaringen. De problematische prijsdruk leek afgelopen najaar verdwenen, maar het ziet er nu naar uit dat deze nog minstens een jaar aanhoudt. Dat heeft gevolgen voor het beleid van de Fed en daarmee voor aandelen en obligaties.

CPI versus Core CPI

Het resultaat is een omgeving waarin “beleggers hun zorgen lijken te verschuiven naar langdurige inflatie of, erger nog, een opleving van de inflatie”, zegt Dominic Pappalardo, hoofdstrateeg multi-asset bij Morningstar Investment Management. Hij wijst erop dat de obligatierente sterk is gestegen, ook al heeft de Fed de rente sinds september met een vol procentpunt verlaagd.

Dit is wat beleggers moeten weten over hoe zorgen over de inflatie de markten beïnvloeden.

Wat is er veranderd in de markten?

Aandelen schoten omhoog in de nasleep van de verkiezingen in november, toen de markten het vooruitzicht van een pro-zakelijke regering onder de gekozen president Donald Trump toejuichten. De obligatierendementen stegen ook, wat over het algemeen negatief is voor aandelen, maar aandelen bereikten toch record na record.

Het opwaartse momentum van aandelen kwam in december abrupt tot stilstand nadat de Fed haar prognoses voor renteverlagingen in 2025 drastisch had teruggeschroefd te midden van robuuste economische groei, een handvol hardnekkige inflatiecijfers en (volgens analisten) onzekerheid over de inflatoire impact van mogelijk beleid van de nieuwe regering. Beleggers weten nu dat deze onzekerheid een belangrijke factor was in het besluit van de centrale bank.

“De deelnemers verwachtten dat de inflatie zich zou blijven bewegen in de richting van 2%, hoewel ze opmerkten dat recente hoger dan verwachte inflatiecijfers en de effecten van mogelijke veranderingen in het handels- en immigratiebeleid erop duidden dat het proces langer zou kunnen duren dan eerder verwacht”, aldus de notulen van de Fed-vergadering van vorige maand.

Obligaties gingen samen met aandelen in de uitverkoop in de nasleep van die vergadering, met verliezen in de sector die vorige week groter werden ondanks sterke economische cijfers. Obligatierendementen (die in de tegenovergestelde richting van de prijzen bewegen) die zelfs na eerdere renteverlagingen de pan uit rijzen, geven een idee van de ongerustheid onder beleggers. Het rendement op het 10-jaars schatkistpapier flirtte vrijdag met 4,8%, het hoogste niveau sinds 2023.

De “bewegingen suggereren dat beleggers op zijn minst niet geloven dat de Fed in staat zal zijn om door te gaan met het verlagen van de rente, omdat de bezorgdheid over de inflatie de wens om de economische activiteit te stimuleren zal overstijgen, of in het ergste geval, de strijd zal moeten hervatten tegen langdurige inflatiecijfers die boven de doelstelling liggen”, legt Pappalardo uit.

Lange termijn US Treasury yields

Zijn obligatiebeleggers bezorgd over inflatie?

Het is niet alleen het rendement. Analisten wijzen op een handvol signalen van de obligatiemarkt die erop wijzen dat beleggers de inflatie hoog in het vaandel hebben staan. Sameer Samana, senior global market strategist bij het Wells Fargo Investment Institute, noemt drie maatstaven: inflatieswaps, de break-evenrente en de termijnpremie. Dit zijn allemaal maatstaven voor de verwachtingen van de obligatiemarkt voor groei en inflatie in de komende maanden en jaren.

Inflatieswaphandel bevat impliciete inflatieverwachtingen. Samana zegt dat deze handelaren kijken naar een inflatie van ruwweg 2,6% over een jaar - een vol procentpunt hoger dan aan het eind van de zomer. Het breakeven percentage komt van het verschil tussen inflatiebeschermde obligaties en schatkistobligaties (die niet tegen inflatie zijn beschermd). Samana zegt dat het verschil tussen het rendement op een eenjarige TIP en een eenjarige Treasury de afgelopen maanden is gestegen en nu ongeveer 2,8% bedraagt - een goede indicatie voor de beste schatting van de markt voor de inflatie in het komende jaar. Tot slot is de termijnpremie onlangs positief geworden, wat betekent dat beleggers meer compensatie vragen voor het langer vastzetten van hun geld bij de overheid.

Op basis van de beweging in deze statistieken zegt Samana: “Je kunt wel zeggen dat de markt zich meer zorgen maakt over de inflatie.” Tegelijkertijd geven ze echter aan dat beleggers meer economische groei verwachten.

Wat jaagt de inflatie aan?

Groei is cruciaal voor het inflatieverhaal omdat het beleggers helpt te begrijpen waarom de inflatiedruk aanhoudt. “Gebeurt [inflatie] omdat de economie sterk is, de vraag sterk is, [en] consumenten nog steeds uitgeven?” vraagt Jason Draho, hoofd asset allocatie Americas bij UBS Global Wealth Management zich af. Dat zou een teken van economische kracht zijn. “Of gebeurt het door de kostendruk in de economie? Dit zijn onder andere de problemen aan de aanbodzijde die de inflatie na de pandemie van covid-19 naar een hoogtepunt in meerdere decennia stuwden. “Hoe meer [inflatie] het gevolg is van goede groei, hoe beter,” vindt Draho.

Hij zegt dat dat de boodschap is die de markten afgeven. “De rentemarkt zegt in feite dat de inflatie een beetje kleeft, maar dat komt vooral omdat de groei veel beter standhoudt dan verwacht.” Hij gelooft dat ondanks de onzekerheid over het toekomstige beleid van de Trump-regering en de mogelijke inflatoire impact ervan, rentehandelaren verwachten dat dit goed zal zijn voor de groei.

Hoe beïnvloeden inflatieverwachtingen de aandelenmarkt?

Draho suggereert dat de markt die relatief stabiel blijft ondanks de stijgende rente een teken is dat aandelen gezonde groeiverwachtingen hebben ingebouwd. “Als je het algemene beeld neemt van wat de markten prijzen,” zegt hij, dan is het dat de stijging van de rente, hoewel niet ideaal, wordt gedreven door een sterke economische groei.

Jeff Schulze, hoofd economische en marktstrategie bij ClearBridge Investments, verwacht dat de huidige hogere rente aandelen harder zal treffen dan een paar jaar geleden, tijdens de beginfase van de bullmarkt. “Omdat we nu wat later in de cyclus zitten en de aandelenmarkten meer gewaardeerd zijn, voel je die impact op dit moment veel sterker,” legt hij uit.

Beleggers reageren al. Lara Castleton, hoofd portefeuilleconstructie en strategie voor de VS bij Janus Henderson Investors, zegt dat ze vorig kwartaal meer stappen zag in aandelen van grote kapitalisaties onder de klanten van het bedrijf. Aandelen met kleinere kapitalisaties, die gevoeliger zijn voor hogere rentetarieven en hogere inflatie, waren minder populair. “Inflatie begint de grootste zorg van beleggers te worden in 2025”, zegt ze.

Rentegevoelige aandelen presteren ondermaats

Onder de motorkap kunnen de prestaties van aandelensectoren volgens analisten ook inzicht geven in hoe beleggers denken over inflatie. Samana wijst erop dat de sectoren die recent minder goed presteerden dan de bredere markt, zoals defensieve consumentengoederen, doorgaans gevoeliger zijn voor inflatie.

“Rentegevoelige groepen hebben de afgelopen maand echt een uitgesproken verslechtering gezien,” voegt Schulze toe. Hij wijst op vastgoedaandelen naast bedrijven in defensieve consumentengoederen. Hij zegt dat een stijging van de rente vanaf het huidige niveau een “belemmering voor de markt” zou kunnen zijn.

Aan de andere kant hebben sectoren die inflatiekosten kunnen doorberekenen en kunnen profiteren van hogere groei, zoals cyclische consumentengoederen, beter gepresteerd.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sarah Hansen  is markets reporter bij Morningstar.com

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten