Robert van den Oever: Welkom bij Morningstar. Vandaag praat ik met een senior manager research analist, Ronald van Genderen en kijken we naar drie wereldwijde aandelenfondsen voor 2025 en daarna.
Maar voordat we dat doen, kijken we een beetje terug naar 2024. En Ronald, wat voor jaar was 2024 voor aandelen?
Ronald van Genderen: Dus Robert 2024 was een topjaar voor wereldwijde aandelen. De Morningstar Global TME Index steeg met 25%. De rendementen waren nogal ongelijk verdeeld over de regio’s. Ik moet zeggen dat bijvoorbeeld Europese aandelen zoals gemeten door de Morningstar Developed Europe TME Index ver achterbleven bij de wereldwijde aandelen index met een winst van slechts 9%.
De Morningstar Emerging Markets Index deed het iets beter met meer dan 14%, maar het was nog steeds achter op de wereldwijde index, zelfs meer dan in 2023. Het was de Amerikaanse aandelenmarkt die de weg leidde. De Morningstar US TME Index steeg maar liefst 33%.
Van den Oever: En als we nog verder terugkijken naar 2023, kwam het rendement voornamelijk van de zogenaamde Magnificent Seven tech aandelen, de grote Amerikaanse technologiegerelateerde aandelen. Zij waren goed voor 44% van het rendement van de wereldwijde Index van dit jaar. En hebben ze de markten vorig jaar verslagen of niet?
Van Genderen: Ja, ik zou zeggen dat het beeld genuanceerder was in 2024. De selecte groep van zeven aandelen bleven domineren, maar in mindere mate dan in het voorgaande jaar. Ze waren nog steeds goed voor bijna een derde van het rendement van de Morningstar Global TME Index. Binnen die groep was Nvidia duidelijk de leider, want het was de beste performer met een rendement van bijna 190%.
Echter, de stijging was breder gespreid, wat ook te zien is op sectorniveau. Bijvoorbeeld, aandelen in de financiële diensten en nutsbedrijven sector haalden ook sterke rendementen naast relatief sterke prestaties in opnieuw de communicatiediensten, consumentencyclisch en technologie die de markten domineerden in 2023.
Van den Oever: Als we nu meer in detail kijken, hoe presteerden wereldwijde aandelenfondsbeheerders in het afgelopen jaar 2024?
Van Genderen: Ja, het was echt een moeilijk jaar voor wereldwijde aandelenfondsen, om het zacht uit te drukken. Bijvoorbeeld, het gemiddelde rendement van een fonds in de Morningstar Categorie wereldwijde large-cap blend aandelen is met 19,7% niet slecht in absolute termen. Maar dat betekent ook dat ze meer dan 5 procentpunten achterbleven ten opzichte van de benchmark. En om dat in perspectief te plaatsen, dit was de grootste underperformance voor wereldwijde fondsen in de afgelopen tien jaar. Ter vergelijking: het verschil in 2023 was slechts 2,6 procentpunten.
En helaas hebben sommige fondsen waarin Morningstar analisten een hoge overtuiging hebben, zich niet allemaal aan deze moeilijkheden vorig jaar kunnen onttrekken, en ook zoals de bredere markt in 2024.
Van den Oever: Als we nu wat dieper ingaan op voorbeelden van fondsen, kun je dan wat namen geven van fondsen die ondermaats hebben gepresteerd, maar waar de overtuiging van de analisten op het fonds hoog blijft? Dus fondsen die volgens u een goede keuze zijn voor 2025 en daarna?
Van Genderen: Ja, absoluut. Ik heb drie fondsen die ik wil uitlichten. Het eerste is MFS Meridian Global Equity. Dit fonds wordt geleid door Roger Morley en Ryan McAllister. Het duo werkt nauw samen en maakt zeer effectief gebruik van het bredere team van analisten van het bedrijf. De langetermijnbenadering is rechttoe rechtaan, gedisciplineerd en negeert indexwegingen bij het samenstellen van de portefeuille. En dit blijkt uit een structurele voorkeur voor industriële en gezondheidszorg namen ten koste van allocatie aan grondstoffen- en technologie. En de consistente nadruk op 30 basis industrieën voor kwaliteitsbedrijven is een struikelblok geweest in de afgelopen jaren. Maar in het verleden maakte dit het fonds ook tot een winnend voorstel.
De volgende is Robeco QI Global Conservative Equities, Dit fonds wordt beheerd door een team van zes personen onder leiding van Pim van Vliet, wiens academische werk heeft gezorgd voor de conceptuele basis voor de beleggingsfilosofie van het fonds. En dit stabiele en ervaren team wordt goed ondersteund door ruim een dozijn kwantitatieve analisten die cruciaal zijn voor het succes van het fonds, omdat zij voortdurende verfijning van het systematische proces doorvoeren. En dat is gebaseerd op winnen door niet te verliezen, met behulp van een proces dat regels volgt gebaseerd op empirisch onderzoek dat aantoont dat beleggen in aandelen met een laag risico leiden tot superieure voor risico gecorrigeerde rendementen. De strategie gaat echter verder dan traditioneel beleggen met lage volatiliteit, omdat het ook waarde, kwaliteit, sentiment en momentum signalen meeneemt om het algehele risicorendementprofiel te verbeteren.
En dan tot slot wil ik Wellington Global Stewards noemen. Het fondsbeheerderstrio wordt ondersteund door Wellington’s ervaren team van meer dan 50 wereldwijde sectoranalisten, evenals het onderzoeksteam voor duurzame beleggingen. De managers gebruiken kwantitatieve screening om het wereldwijde beleggingsuniversum af te bakenen en duiken vervolgens in de meest veelbelovende namen op fundamentele basis. Ze zoeken naar wereldwijde large cap bedrijven die positieve ESG-kenmerken combineren met hoge en consistente rendementen op kapitaal, en ze streven ernaar om de portefeuille redelijk gediversifieerd te houden over sectoren en regio’s, met behoud van een geconcentreerde portefeuille van 35 tot 45 aandelen.
Van den Oever: Oké, Ronald, hartelijk dank voor je inzichten in deze drie veelbelovende fondsen waar jouw team een hoge overtuiging op heeft . Voor Morningstar ben ik Robert van den Oever. Bedankt voor het kijken.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.