We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Vooruitblik op Europese aandelen: wat te verwachten in 2025?

Welke factoren zouden de Europese markten in 2025 omhoog stuwen en waar liggen de risico's?

Michael Field, CFA 02 januari, 2025 | 8:56
Facebook Twitter LinkedIn

Illustratie van grafische elementen met de Jahreszahl "2024" in het midden en een persoon, die in de lucht zit

In deze tijd van het jaar krijgen we van journalisten de vraag welk niveau de markten volgens ons in 2025 kunnen bereiken. Zoals de zaken er nu voor staan, zien we ongeveer 5% stijging van onze schatting van de reële waarde van Europese aandelen. Naar historische maatstaven is dat niet supergoedkoop, maar ook niet duur, en in verhouding tot de premie waartegen aandelen wereldwijd en aandelen in de Verenigde Staten noteren, is het een van de beste opties die er zijn.

Verbetering macro-economische achtergrond

We staan er economisch beter voor dan rond deze tijd vorig jaar. Dat is niet zo moeilijk als je bedenkt dat het Verenigd Koninkrijk in een technische recessie zat en de eurozone niet ver daarachter. De groei van het BBP voor beide regio’s zou voor het hele jaar 2024 in de buurt van 1% moeten liggen, een solide verbetering. Centrale banken verwachten dat de groei in 2025 rond de 1,5% zal uitkomen, nog een stap omhoog ten opzichte van dit jaar.

Daarbij komt de dalende inflatie, die nu in de eurozone en het Verenigd Koninkrijk net boven het beoogde niveau van 2% ligt. Behoudens een enorme externe schok verwachten we dat dit in 2025 ruim onder controle zal blijven. Tot slot de rentetarieven: Deze maand verlaagde de ECB de depositorente tot 3%, met de verwachting dat deze in de loop van 2025 met nog eens 100 basispunten kan dalen. Dit zou betekenen dat de rentetarieven de helft lager zijn dan een jaar geleden, wat een aanzienlijke stimulans zou zijn voor bedrijven en consumenten in Europa.

Handelsbeperkingen

Hoewel de Europese economie verbetert, vormt een mogelijk ongunstig toekomstig handelsbeleid van de VS een groot risico voor Europese aandelen. In november bespraken we in detail de verschillende maatregelen die genomen zouden kunnen worden.

Uiteindelijk ontbreekt het ons nog aan voldoende details over het geplande beleid, maar wat wel duidelijk is, is dat Europa waarschijnlijk niet zal ontsnappen aan de toorn van een president die gelooft dat het hebben van een handelsoverschot met de VS gelijk staat aan het “stelen van Amerikaanse banen”. Dat gezegd hebbende, is er een enorme kloof tussen wat president Trump heeft beloofd te doen en de veranderingen die hij kan doorvoeren zodra hij is aangetreden. Dit is vooral waar als het gaat om de Inflation Reduction Act, waarbij tientallen Republikeinse leden van het Congres zich al hebben verenigd om zich te verzetten tegen mogelijke bezuinigingen.

Komende politieke implosie

Het is niet alleen de Amerikaanse politiek die een risicofactor kan zijn voor Europese aandelen in 2025. Frankrijk heeft net zijn vierde premier van 2024 benoemd en zijn nieuwe regering heeft moeite om het eens te worden over een begroting.

In Duitsland heeft het uiteenvallen van de coalitie onder kanselier Olaf Scholz voor grote onzekerheid gezorgd. Kiezers zijn ontevreden en er is geen duidelijk pad naar vooruitgang als het gaat om het aanpakken van structurele problemen die de Duitse economie tegenhouden. De verkiezingen zijn gepland voor 23 februari.

De politieke onzekerheid heeft de Europese aandelenmarkten in 2024 parten gespeeld, met de Franse CAC 40-benchmark die tot nu toe bijna 3% lager noteerde en de Duitse DAX die ook achterbleef bij de bredere Europese markt. Niet alleen in deze twee landen, maar in heel Europa is de tendens naar populistisch rechts duidelijk - Frankrijk en Duitsland vormen niettemin het fundament van de Europese economie en elke verdere onrust in 2025 zal een negatief effect hebben op de aandelenmarkten in de regio.

Valutarisico

Het “drill baby drill”-mantra van Donald Trump en de kans op hogere rentetarieven in de VS dan in Europa in 2025 zouden een verdere depreciatie van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar kunnen betekenen. Natuurlijk is het effect van wisselkoersen nooit alleen maar positief of alleen maar negatief. Voor Europese aandelen met grote bedrijven in landen die in dollars luiden, kan een goedkopere euro een zegen zijn, zowel in termen van omrekeningswinsten als van toegenomen concurrentievermogen. Maar er zijn ook duidelijk negatieve gevolgen, met name hogere kosten voor Europese bedrijven en consumenten. Sinds de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Russisch gas kopen we grote hoeveelheden LNG uit de VS, waarvan de kosten zullen stijgen als de euro in 2025 verder daalt ten opzichte van de dollar.

Mooi zicht naar voren

Die 5% opwaartse trend op de Europese aandelenmarkten kan hard bevochten worden. Maar opwaarts is opwaarts en op een relatieve basis blijft Europa een van de aantrekkelijkste kansen voor de aandelenmarkten in 2025.

Het cijfer weerspiegelt ook de aantrekkelijkheid van de kansen binnen de Europese aandelenmarkten. Sectoren zoals consumer cyclicals worden verhandeld tegen kortingen van bijna 25%, een kloof die in de loop van 2025 aanzienlijk kleiner kan worden naarmate de renteverlagingen doorwerken in de portemonnee van de consument.

Het feit dat we ons al bewust zijn van zoveel grote risico’s die op ons afkomen voordat we het nieuwe jaar ingaan, is een enorm voordeel dat we in vele jaren niet hebben gehad. 2020 begon sterk, voordat de economie instortte onder de druk van covid-19. Ook de oorlog in Oekraïne overviel ons volledig. Dat wil niet zeggen dat we nu zelfvoldaan kunnen zijn of dat er in 2025 niet nog meer uitdagingen zullen opdoemen, maar we hebben ten minste op voorhand een evenwichtig beeld van de risico/opbrengst-afweging.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Michael Field, CFA  iis marktstrateeg Europa bij Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten