Themaweek duurzaam beleggen

Alternatieve energie en ESG-onderwerpen worden steeds minder populair onder beleggers, maar de verschuiving naar een CO2-armere economie biedt kansen op de financiële markten.

Sara Silano 11 november, 2024 | 12:17
Facebook Twitter LinkedIn

Collage d'images illustrant l'énergie propre, avec des éoliennes et des panneaux solaires, ainsi que des icônes représentant le développement durable.

COP29, de door de VN gesponsorde klimaatconferentie, wordt van 11 tot 22 november gehouden in Bakoe, Azerbeidzjan. Het thema luidt ‘Solidariteit voor een groenere wereld’.

Hoewel de data over de fondsstromen naar Europese duurzame fondsen aangeven dat de interesse van beleggers afneemt in vergelijking met de jaren direct na de pandemie, blijven klimaatrisicokwesties in de schijnwerpers staan omdat ze een negatief effect kunnen hebben op het financiële rendement en op onze planeet. Bovendien heeft de overgang naar een CO2-armere wereld nieuwe investeringskansen gecreëerd op gebieden zoals hernieuwbare energie en de circulaire economie.

Na de recordhittegolf in 2023 is dit jaar het tweede jaar op rij met temperaturen ver boven het gemiddelde, met alle gevolgen van dien, van branden tot droogtes en overstromingen. Toch spreken de gegevens van Morningstar Sustainalytics voor zich: de meeste bedrijven hebben geen geloofwaardig klimaattransitieplan.

Bedrijven blijven achter op het gebied van CO2-vermindering

Bijna 75% van de geanalyseerde wereldwijde bedrijven volgens de Low Carbon Transition Rating - in totaal bijna 10.000 bedrijven - zijn ‘significant verkeerd afgestemd’ op de verplichting om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5° boven het pre-industriële niveau, zoals vastgelegd in de Overeenkomst van Parijs (COP 21). 22,3% is ‘matig verkeerd afgestemd’, 2,4% is ‘zeer slecht afgestemd’ en de resterende 0,5% is ‘ernstig verkeerd afgestemd’.

Uit de analyse van Morningstar Sustainalytics blijkt dat sectoren met een grote impact op het klimaat, zoals energie, transport, bouw, industrie en mijnbouw, in hogere mate niet in overeenstemming zijn met de afspraken van het Akkoord van Parijs. Deze cijfers zijn zorgwekkend als je bedenkt dat dit de sectoren zijn die goed zijn voor 70 procent van de marktkapitalisatie in Europa en meer dan 60 procent wereldwijd.

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) is de energiesector verantwoordelijk voor meer dan driekwart van de totale wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. China en de Verenigde Staten zijn de meest vervuilende landen, samen verantwoordelijk voor ongeveer 45% van de wereldwijde uitstoot, gevolgd door de Europese Unie, India, Rusland en Japan.

Hoewel oliemaatschappijen hun activiteiten diversifiëren door te investeren in alternatieve bronnen, zoals wind, zon en waterstof, kent de weg van fossiele brandstoffen veel obstakels, waaronder politieke keuzes en economische dynamiek.

Klimaatverandering steeds minder populair onder beleggers

Milieuthema’s, met name die van de energietransitie, trokken de afgelopen jaren tot medio 2023 aanzienlijke kapitaalstromen aan, waardoor fondsen en ETF’s die zich in deze thema’s specialiseren tot de grootste in termen van activa binnen het universum van de zogenaamde thematische strategieën behoorden, met ongeveer 37 miljard euro aan activa per 30 juni. Daarna werden ze getroffen door uitstroom, net als de meeste thematische fondsen en ETF’s.

Meer in het algemeen beleven duurzame fondsen een periode van afnemende populariteit na een hausse tussen 2020 en 2021. Volgens het nieuwste Morningstar rapport over deze strategieën haalden Europese duurzame fondsen €34,3 miljard op in de eerste negen maanden van het jaar, vergeleken met €67,6 miljard in de eerste negen maanden van 2023.

Bestrijding van greenwashing

Zullen duurzame fondsen een comeback maken onder beleggers? Regelgeving speelt zeker een belangrijke rol, vooral in de strijd tegen greenwashing. De nieuwe regels voor de naamgeving van ESG-fondsen - die vanaf 21 november van kracht worden voor nieuwe producten en waaraan ook bestaande producten moeten voldoen tegen 21 mei 2025 - voorziet bijvoorbeeld in gemeenschappelijke minimumnormen voor termen die in namen worden gebruikt, met als doel ze te beschermen tegen misbruik of pure marketing.

Tijdens deze week zal Morningstar dieper ingaan op duurzame beleggingskwesties, met een focus op milieukwesties in de buurt van COP 29. We behandelen de volgende onderwerpen:

De beste presterende Gold rated duurzame fondsen

De best presterende Gold rated duurzame ETF’s

‘We hoeven het niet altijd eens te zijn over ESG’ - interview met Morningstar CEO Kunal Kapoor over duurzaam beleggen

De beste aandelen in de waterstofsector

Zes ondergewaardeerde windenergieaandelen

Fondsstromen in duurzame fondsen

Ondergewaardeerde effecten in ESG-fondsen


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  is editorial manager bij Morningstar in Italië.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten