De consumentenprijzen in de eurozone zijn volgens de flash-schattingen van Eurostat in oktober op jaarbasis met 2% gestegen, licht boven de marktverwachtingen en boven de 1,7% van september.
De kerninflatie, die de prijzen weergeeft zonder energie- en voedselkosten, steeg in oktober met 2,7% op jaarbasis, in lijn met de voorgaande maand.
De grootste bijdrage aan de jaarlijkse inflatie in de eurozone (HICP) werd geleverd door de dienstensector (+3,9 procentpunt, pp), gevolgd door voeding, alcohol en tabak (+2,9 pp), niet-energetische industriële goederen (+0,5 pp) en energie (-4,6 pp).
Op nationaal niveau waren er enige verschillen. De Duitse inflatie bedroeg in oktober 2,44% op jaarbasis, boven de consensusverwachtingen en de cijfers van september. De prijsindex van Spanje kwam uit op 1,8%, boven het niveau van september, en Italië kwam uit op slechts 0,9%, tegen 0,7% in september.
Moet de ECB zich zorgen maken over groei?
ECB-functionarissen maken zich steeds meer zorgen over de groei na zwakke economische cijfers, en het debat over het versnellen van de bezuinigingen ligt op tafel.
De bedrijvigheid in de eurozone is in oktober voor de tweede maand op rij gedaald, met de HCOB Flash Eurozone Composite PMI Output Index op 49,7, onder de lijn die expansie scheidt van krimp (50).
De economie van de eurozone is in het derde kwartaal met 0,4% gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal, zo blijkt uit de voorlopige gegevens van Eurostat die woensdag zijn gepubliceerd. Op jaarbasis steeg het BBP met 0,9%. Over het geheel genomen presteerde de eurozone in 2024 slechter dan verwacht, en de ECB moest haar projecties in september naar beneden bijstellen tot 0,8% voor 2024 versus 0,9% in juni.
Terwijl het Duitse BBP op kwartaalbasis positief verraste, was de uitschieter in de eurozone Spanje met een groei van 3,4% ten opzichte van een jaar eerder. Het BBP van Italië bleef achter bij de verwachtingen en steeg slechts 0,4% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Hoeveel zal de ECB de rente verlagen?
In een notitie van 25 oktober gaf Goldman Sachs een “basisverwachting voor een verlaging met 25 basispunten in december als minimum en een lage drempel voor een beweging met 50 bp in december bij een verdere verzwakking van de activiteits- en inflatiegegevens”.
Een verlaging met 50 basispunten is nog geen uitgemaakte zaak. Tomasz Wieladek, Chief European Economist bij T. Rowe Price, is van mening dat “het nog te vroeg is om een verlaging met 50 basispunten te verwachten in december”. Hij geeft echter toe dat een groot staartrisico het Amerikaanse tariefbeleid na de presidentsverkiezingen is: “Zelfs als het nieuwe Amerikaanse beleid alleen zou leiden tot tariefonderhandelingen met de Europese Commissie, zal de mate van onzekerheid erg groot zijn”, legt Wieladek uit. “In dit scenario zullen de economische peilingen naar verwachting verder verslechteren door de impact op het sentiment.”
Hij voegde eraan toe dat als de economische cijfers tegenvallen, de ECB gemakkelijk 50 basispunten kan verlagen tijdens de vergadering in januari of maart.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.