Globalisering neemt niet af. En dat is belangrijk voor beleggers

Het bestuderen van de inkomstenbronnen van bedrijven uit verschillende geografische regio’s levert waardevolle inzichten op.

Dan Lefkovitz 30 oktober, 2024 | 10:23
Facebook Twitter LinkedIn

Fotocollage-illustratie van staafdiagrammen met drijvende euromunten

Er wordt tegenwoordig vaak gezegd dat globalisering op z’n retour is. Hoewel bedrijven sommige toeleveringsketens terughalen naar hun thuisland en de handelsbanden zo verzwakken, zie je deze trend niet terug als je de inkomstenbronnen bekijkt van beursgenoteerde ondernemingen.

Integendeel: Morningstars jaarlijkse onderzoek naar de 48 eigen indices die zich exclusief op bedrijven in één land richten, laat juist zien dat de onderlinge verbondenheid tussen verschillende markten steeds sterker wordt. Dit staat haaks op het verhaal dat de spanningen die het gevolg zijn van de coronapandemie en geopolitieke kwesties de globalisering hebben ondermijnd.

Zoals Morningstar-analist Gregg Wolper onlangs schreef, is het beoordelen door beleggers van hun blootstelling aan verschillende inkomstenstromen “een andere manier” om hun “risico’s en kansen” te analyseren. Geglobaliseerde inkomstenbronnen zijn een belangrijk punt om mee te wegen voor beleggers en adviseurs als zij een beleggingsportefeuille samenstellen.

Toen we de bedrijfsinkomsten van ondernemingen die deel uitmaken van de Morningstar Global Markets Indexes samenvoegden, vielen ons de volgende vijf punten op:

  • Slechts 16 van de 48 markten zijn zich dit jaar meer gaan richten op het boeken van binnenlandse inkomsten. Binnen de Morningstar US Market Index, de Morningstar Japan Index en de Morningstar China Index is hun percentage internationale inkomsten groter geworden, vergeleken met vorig jaar.
  • Veel nationale aandelenmarkten zijn helemaal niet zo nationaal. De verschillende West-Europese markten zijn de meest geglobaliseerde.
  • Opkomende markten, vooral in Azië en Oost-Europa, zijn het sterkste op inkomsten uit eigen land gericht. Taiwan en Korea, die veel technologiebedrijven huisvesten, vormen hierop een uitzondering.
  • Bestuderen waar inkomsten vandaan komen, helpt verklaren waarom de correlatie tussen ontwikkelde markten is toegenomen, terwijl opkomende markten juist de neiging hebben om daarmee een minder sterke correlatie te hebben.
  • De dynamiek bekijken per sector helpt bij het verklaren van de inkomstentrends op marktniveau. De blik van technologiebedrijven is vaak meer op de wereldwijde markt gericht, terwijl de financiële sector doorgaans meer bezig is met de binnenlandse markt.

Welke sectoren zijn het meest internationaal georiënteerd?

Volgens de Global Geographic Segment data op bedrijfsniveau van Morningstar richten technologiebedrijven zich het meest op inkomsten uit de hele markt. Andere sectoren, zoals die van bedrijven in de financiële dienstverlening en nutssector, focussen zich juist grotendeels op binnenlandse inkomsten. Deze trend gaat op voor sectoren in de VS, Europa en Azië-Pacific, zo bleek toen we de inkomstenbronnen bestudeerden binnen Morningstars verschillende aandelenindices op sectorniveau. De gegevens in de onderstaande tabel zijn per 31 mei 2024.

Sector

Aandelenindexen VS % van inkomsten VS

Aandelenindexen Europa % van inkomsten Europa

APAC-aandelensectorindices % van APAC-inkomsten

Basismaterialen

50

35

65

Cyclische consumptiegoederen

68

45

58

Financiële diensten

75

70

75

Onroerend goed

83

97

57

Communicatiediensten

52

57

63

Energie

64

51

77

Industrie

69

43

44

Technologie

47

26

41

Defensief voor consumenten

65

35

63

Gezondheidszorg

67

26

37

Nutsbedrijven

94

80

80

Algemene markt

60

46

57

De dynamiek binnen sectoren helpt bij het begrijpen van enkele regionale trends. Technologiebedrijven maakten in 2021 in gewicht 25% uit van de Morningstar US Market Index versus 31% halverwege 2024. Het gewicht van chipfabrikant Nvidia NVDA binnen de Morningstar US Market Index bedroeg medio 2024 5,7%, vergeleken met 1,2% medio 2021.

Volgens data van PitchBook haalt Nvidia tegenwoordig een groter deel van zijn inkomsten uit de VS dan vroeger, al komt het merendeel van zijn inkomsten nog steeds van buiten de VS. Hoe groter Nvidia’s aandeel is geworden werd op de aandelenmarkt, des te lager valt het aandeel ‘binnenlandse inkomsten’ uit binnen de index.

Regio

FY 2024

FY 2023

FY 2022

FY 2021

FY 2020

BOEKJAAR 2019

BOEKJAAR 2018

BOEKJAAR 2017

Verenigde Staten

44.26%

30.74%

16.16%

19.27%

8.12%

12.85%

13.12%

13.08%

Taiwan

22.00%

25.90%

31.75%

27.17%

27.71%

28.68%

30.79%

36.85%

China (incl. Hongkong)

16.92%

21.45%

26.42%

23.30%

25.01%

23.91%

N.V.T.

N.V.T.

Andere landen

16.82%

21.91%

25.67%

30.25%

39.17%

34.56%

56.09%

50.08%

Technologiebedrijven dragen wereldwijd bij aan de internationale inkomsten binnen indices. Dit geldt bijvoorbeeld voor het Japanse Tokyo Electron, het Nederlandse ASML ASML, het Duitse SAP SAP, voor Taiwan Semiconductor TSM, Samsung Electronics SSNLF uit Korea en voor het Canadese Shopify SHOP. De techsector heeft over het algemeen goed gepresteerd. Het aandeel van techbedrijven in de marktwaarde van verschillende landenindices is toegenomen en daardoor heeft tech ook bijgedragen aan de trend van hogere internationale inkomsten.

India is op dit gebied een uitzondering. Het gewicht van de technologiesector binnen de Morningstar India Index is gedaald van ruim 16% in 2021 naar 10% nu. Bedrijven in India die IT-diensten uitbesteden, zoals Infosys INFY en Wipro WIT, blijven achter, terwijl bedrijven die meer op de binnenlandse markt gericht zijn, zoals Reliance Industries RLNIY en Bharti Airtel, veel beter hebben gepresteerd. Hierdoor is het aandeel binnenlandse inkomsten van India binnen de Morningstar India Index toegenomen. Tegenwoordig is 75% van de inkomsten in deze index afkomstig uit India. In 2021 was dat nog 69%.

De dynamiek binnen sectoren verklaart ook de oriëntatie op de binnenlandse markt van veel bedrijven in opkomende markten. De Morningstar Egypt Index, die het hoogste percentage binnenlandse inkomsten heeft van alle 48 landenindexen van Morningstar, wordt gedomineerd door één bank.

En de binnenlandse financiële sector vertegenwoordigt meer dan een derde van de marktwaarde in Peru, Koeweit, Qatar, Indonesië, Colombia, Zuid-Afrika, Tsjechië en Saoedi-Arabië. Dat zijn allemaal redelijk op het binnenland gerichte markten.

Globalisering van inkomstenbronnen helpt correlatietrends verklaren

Het is logisch dat markten waarop bedrijven actief zijn waarvan de inkomsten onderling sterk met elkaar verbonden zijn, eerder in dezelfde richting bewegen. Neem de drie grootste bedrijven binnen de Morningstar Developed Markets ex-US Index. Dat zijn Novo Nordisk NOVO B, de Deense farmaceut, die gespecialiseerd is in medicijnen voor diabetes en gewichtsverlies; de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML; en Toyota Motor TM.

Novo Nordisk verdiende vorig jaar 55% van zijn inkomsten in de VS. ASML haalde dat jaar 80% van zijn inkomsten uit Azië. Toyota verdiende bijna 40% van zijn inkomsten in Noord-Amerika, 17% in Azië buiten Japan en 12% in Europa in het boekjaar dat doorliep tot 31 maart van dit jaar. Het welzijn van Novo Nordisk, ASML en Toyota Motor hangt, kortom, minder af van hun resultaten in Denemarken, Nederland en Japan en meer van de dynamiek op de markt wereldwijd.

In feite gaat de groeiende globalisering van inkomstenbronnen hand in hand met de toenemende correlatie tussen de aandeelmarkten van ontwikkelde landen. Volgens het Morningstar 2024 Diversification Landscape-rapport zijn de correlaties tussen wereldwijde markten toegenomen - vooral die tussen ontwikkelde markten. Markten zoals de VS, Europa en Japan hebben onderling een sterkere correlatie dan opkomende markten hebben met ontwikkelde markten.

Daarover schrijven de auteurs van het rapport: “Bezien vanuit een diversificatieperspectief zijn de meeste internationale benchmarks voor aandelen, vooral die op ontwikkelde markten, de afgelopen drie jaar nauw verbonden geweest met de Amerikaanse markt... Aandelen uit ontwikkelde markten, vooral Europese aandelen, hebben de sterkste correlatie met Amerikaanse aandelen. Aandelen uit opkomende markten hebben doorgaans een zwakkere correlatie met Amerikaanse aandelen en die is zijn sinds 2000 over het algemeen gedaald.”

Gevolgen voor de portefeuilles van beleggers

Geopolitieke risico’s staan bij veel beleggers hoog op de agenda. Maar de inkomstenbronnen binnen je portefeuille zijn ook belangrijk om rekening mee te houden. Het kan zijn dat een op binnenlandse inkomsten gerichte markt minder blootgesteld is aan conflicten of spanningen op handelsgebied dan een internationaal ingestelde markt. Tegelijkertijd kan de uitkomst van een nationale politieke verkiezing een grotere invloed hebben op bedrijven die hun inkomsten vooral binnen de eigen regio genereren.

Als we kijken naar de allocatie van beleggingen, vervagen geglobaliseerde inkomstenbronnen de grenzen tussen de thuismarkt en het internationale onderdeel van een portefeuille.

Hoewel het waar is dat wereldwijde blootstelling binnen een portefeuille vaak via binnenlandse bedrijven loopt, is het óók waar dat toonaangevende bedrijven op de thuismarkt van een belegger in het buitenland gevestigd kunnen zijn. Zoals altijd biedt een portefeuille met een gespreid mandje van wereldwijde aandelen beleggers de meeste mogelijkheden.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Dan Lefkovitz  Dan Lefkovitz is Strategist, Indexes Product Management. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten