Berkshire Hathaway's Economic Moat rating is verlaagd

Het is onwaarschijnlijk dat het bedrijf de historische voordelen van CEO Warren Buffett, die toezicht houdt op de investeringen, zal herhalen zodra hij vertrekt.

Greggory Warren 22 oktober, 2024 | 13:21
Facebook Twitter LinkedIn

Berkshire Hathaway

We hebben onze schatting van de reële waarde voor Berkshire Hathaway BRK.A/BRK.B verhoogd naar $700.000 per klasse A-aandeel en $467 per klasse B-aandeel om onze bijgewerkte prognose voor de bedrijfsactiviteiten en beleggingsportefeuille van het bedrijf weer te geven. We hebben ook onze economic moat rating verlaagd van Wide naar Narrow.

Morningstar maatstaven voor aandeel Berkshire Hathaway

• Fair Value Estimate Class A: $700000
• Fair Value Estimate Class B: $467
• Morningstar Rating
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Uncertainty Rating: Low

Onze schatting van de reële waarde is gebaseerd op een som-der-delen methode, waarbij elk van Berkshire's operationele segmenten - verzekeringen, spoorwegen, nutsbedrijven/energie, productie, diensten en detailhandel - afzonderlijk wordt gewaardeerd en vervolgens bij elkaar wordt opgeteld om tot onze schatting voor de hele onderneming te komen. Op dezelfde manier komt onze economic moat rating voort uit de beoordeling van de kwalitatieve en kwantitatieve kenmerken van elke divisie en worden deze gecombineerd met eventuele voordelen van voortdurende kapitaalherallocatie.

De gecombineerde operationele activiteiten van Berkshire hebben het een Narrow Moat gegeven, waarbij het vermogen om extra extra rendement te genereren uit de kasstromen die worden gegenereerd door de ongelijksoortige activiteiten, onze waardering in het verleden naar Wide Moat duwde. Maar we hebben meer tekenen van verslechtering gezien bij de spoorwegactiviteiten en een toegenomen blootstelling aan rechtszaken bij de nutsbedrijven/energie, wat neerwaartse druk heeft uitgeoefend op de overrendementen voor de niet-verzekeringsactiviteiten. Ondertussen hebben de prijsstijgingen in de onroerendgoed- en ongevallenmarkt, de beter beheersbare catastrofeverliezen en de robuuste beleggingsrendementen (die zich misschien niet allemaal herhalen) jaren van slechte prestaties van Geico gemaskeerd.

Berkshire's omvang heeft het ook moeilijk gemaakt om deals of investeringen te vinden die aanzienlijke waarde kunnen toevoegen, als gevolg van de toegenomen concurrentie van privékapitaal en de beperkte mogelijkheden van het bedrijf, waardoor de voordelen van voortdurende kapitaalallocatie afnemen. Het is ook onwaarschijnlijk dat het bedrijf de historische voordelen van CEO Warren Buffett, die toezicht houdt op de investeringen na zijn vertrek, zal kunnen evenaren. Het is daarom moeilijker geworden om Berkshire ook na het komende decennium nog consistent extra rendement te zien genereren, waardoor we onze economic moat rating hebben verlaagd van Wide naar Narrow. 

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Berkshire Hathaway Inc Class A692 606,80 USD-0,77Rating
Berkshire Hathaway Inc Class B461,57 USD-0,56Rating

Over de auteur

Greggory Warren  CFA, is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten