Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

De Amerikaanse aandelenmarkt blijft records breken. Wat kan de rally stoppen?

Beleggers moeten goed opletten als bedrijven hun winstcijfers publiceren.

Sarah Hansen 18 oktober, 2024 | 9:53
Facebook Twitter LinkedIn

US Flag UK Main

Amerikaanse aandelen blijven maar nieuwe hoogtepunten bereiken. De Morningstar US Market Index is dit jaar al met meer dan 21% gestegen en is de dip in augustus dus goed te boven gekomen. Sinds de index in september 2022 zijn dieptepunt bereikte, is hij ongeveer 65% gestegen.

"We zijn positief verrast hoe veerkrachtig de aandelenmarkten zijn geweest, zelfs toen er de afgelopen weken veel volatiliteit was," zegt Kristy Akullian, hoofd van iShares beleggingsstrategie voor Amerika bij BlackRock. Ze wijst op de onzekerheid die er is over de fiscale stimulerende maatregelen die de Chinese overheid heeft aangekondigd, de oplopende geopolitieke spanningen en de nek-aan-nekrace die de twee Amerikaanse presidentskandidaten voeren.

En dan is het ook nog eens zo dat aandelen vaak erg hoog gewaardeerd zijn, de techsector recent zwakte toont en er zorgen zijn dat consumenten mogelijk minder zullen gaan besteden. "Theoretisch zouden al deze factoren waarschuwingssignalen kunnen zijn," zegt Akullian. Maar de markt lijkt het allemaal moeiteloos te doorstaan.

Wat zit er achter deze sterke rally en wat kan die verstoren? Volgens beleggingsstrategen heeft de onverwacht sterke economie het vertrouwen van beleggers versterkt en de aandelenkoersen omhoog geduwd. Zij waarschuwen dat tegenvallers tijdens het seizoen dat de winstrapportages van bedrijven binnenkomen de opmars zouden kunnen onderbreken. 

Waarom stijgen de aandelenkoersen?

"De belangrijkste reden dat de aandelenmarkten het zo goed doen ondanks vele onzekerheden, is dat de economische data beter waren dan verwacht," legt Akullian van Blackrock uit. "De discussie of er een recessie aankomt, althans een op de korte termijn, is echt van tafel."

De inflatie is afgelopen jaar sterk gedaald en de recente data over de arbeidsmarkt zijn positief. Dat heeft de zorgen van beleggers over een grote terugval van de werkgelegenheid verminderd. Consumenten blijven geld uitgeven, de lonen stijgen en de bedrijfswinsten zijn veerkrachtig gebleken.

Dat is heel anders dan begin dit jaar, toen de cijfers over banen en inflatie nog op een mogelijke recessie wezen. Tel daar de renteverlagingen van de Federal Reserve bij op en je hebt de verklaring voor de sterke winsten van de afgelopen twee maanden.

"Zoals het er nu uitziet, hebben we door het beleid van de Fed de wind in de rug," zegt Yung-Yu Ma, hoofd beleggingsstrategie bij BMO Wealth Management. "Dat geeft beleggers veel vertrouwen." Als die renteverlagingen zouden voortkomen uit zorgen over een recessie, zouden ze een heel andere impact op beleggers hebben. Met de zachte landing die beleggers nu in zicht hebben, verwacht Ma dat volgende renteverlagingen de economie opnieuw zullen stimuleren. Want dan zullen bedrijven die aan het wachten zijn op lagere rentes hun uitgaven verhogen. 

De rally breidt zich uit

Het toenemende vertrouwen van beleggers in de economie en de rente zorgde voor een verschuiving van tech- naar waarde-aandelen en kleinere bedrijven. Na twee jaren waarin zij enorme rendementen behaalden, boekten grote groei-aandelen het derde kwartaal slechts 2,2% winst. Grote waarde-aandelen stegen daarentegen met 8,8%.

Bryant VanCronkhite, senior portfoliomanager bij Allspring Global Investments, vindt dit een positieve ontwikkeling, al kan het pijnlijk zijn voor sommige beleggers om te zien hoe AI-aandelen terugvallen. "Je wilt een betere spreiding van rendement, over een bredere groep bedrijven," zegt hij. Dat zou een indicatie zijn van een gezondere markt en een langduriger rally.

Dave Sekera, hoofdstrateeg voor de VS bij Morningstar, denkt dat aandelen gesteund zullen blijven worden. "Als we de marktdynamiek analyseren, denken we dat de positieve effecten van een dalende rente en inflatie, het soepeler monetaire beleid en de recente stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid sterker zullen zijn dan de tegenwind die voortkomt uit een langzamere economische groei oplevert.” 

Let op de winsten

Het winstrapportageseizoen van bedrijven is begonnen met de grote banken die hun resultaten in het derde kwartaal bekendmaken. De bedrijfswinsten zijn over het algemeen stevig gebleven, ondanks de inflatie, de relatief hoge rentes en geopolitieke onzekerheden. Toch waarschuwen beleggingsstrategen dat grote tegenvallers de markten zouden kunnen verstoren.

"Als we een paar weken verder zijn in het winstcijferseizoen en er enkele prominente missers tussen zitten, denk ik dat dat de rally kan verstoren," zegt James Ragan, directeur vermogensbeheer research bij DA Davidson. "Dat zou op de korte termijn het grootste risico zijn," zegt hij. Maar hij verwacht dat de resultaten over het algemeen redelijk zullen zijn.

Analisten denken op basis van schattingen van FactSet dat de winst van bedrijven die deel uitmaken van de US Market Index het derde kwartaal met 4,3% is gestegen. Dat is minder dan de 10,3% in het tweede kwartaal en de verwachte 11,7% groei in het vierde kwartaal.

Een deel van dit verschil komt doordat bedrijven in het derde kwartaal van 2023 zeer sterke winstcijfers behaalden. Daardoor lijkt de groei in het derde kwartaal van dit jaar kleiner. Dit fenomeen noemen analisten het "base effect". De dalende olieprijzen drukken de winst van bedrijven in de energiesector ook. En dat haalt de schattingen voor de rest van de markt naar beneden.

Akullian gaat vooral opletten hoe bedrijven verwachten later dit jaar en volgend jaar te presteren. "Waar ik me zorgen over zou maken, is als hun vooruitzichten veel somberder zijn dan de markt verwacht, vooral in de techsector," zegt ze. Als bedrijven aangeven dat de huidige verwachtingen voor de winstgroei van het volgende kwartaal of dat daarna "te optimistisch" zijn, kan dat volgens haar een terugval veroorzaken. “Omdat de markt dan haar verwachtingen voor het vierde kwartaal en daarna moet bijstellen.” 

Wanneer betalen investeringen in AI zich uit?

Het grote enthousiasme van investeerders in AI heeft techaandelen de afgelopen twee jaar naar nieuwe hoogten gedreven. Bedrijven investeren zwaar in de technologie, maar beleggers zijn bezorgd wanneer al die uitgaven rendement zullen gaan opleveren. "Uiteindelijk zullen vroege winnaars deze uitgaven moeten rechtvaardigen," zegt VanCronkhite. "Als dat niet gebeurt, moet je je afvragen of we wel klaar zijn voor alle geweldige dingen die AI ons zou moeten brengen."

Akullian denkt dat als de vooruitzichten van bedrijven deze zorgen versterken, de markt zou kunnen gaan wankelen. Dit komt door het hoge gewicht van technologieaandelen in grote indexen en door de hoge verwachtingen over AI, die al in de waardering van veel grote bedrijven verdisconteerd is.

Toch blijven veel analisten optimistisch over AI. Na het "Advancing AI"-evenement dat Advanced Micro Devices (AMD) organiseerde, schreef Brian Colello, aandelenstrateeg bij Morningstar bijvoorbeeld: "Op basis van informatie over het aantal datacenters dat gebouwd gaat worden, denkt AMD dat er geen AI-chipbubbel op komst is. We hebben er vertrouwen in dat de sector niet eeuwig 25% per jaar zal blijven groeien. Maar de groei zal de komende vijf tot tien jaar waarschijnlijk ook niet vlak worden."

Ma voegt eraan toe dat technologiebedrijven met diepe zakken waarschijnlijk niet snel zullen stoppen te investeren in AI. Volgens hem begint anekdotisch bewijs van het succes van de technologie al door te dringen. "We denken dat dit nog wel een tijdje zal doorgaan, onafhankelijk van de vraag of we al rendement maken op deze investeringen," zegt hij. 

De conclusie voor beleggers

Niets is ooit zeker op de aandelenmarkt. Een zachte landing lijkt in zicht, maar het is ook mogelijk dat de economie gaat verzwakken. "Dit is geen standaardcyclus als je het vergelijkt met het verleden," zegt VanCronkhite. "We kunnen de toekomst op macroniveau veel moeilijker voorspellen dan tijdens eerdere economische cycli."

Strategen raden beleggers aan om voor een evenwichtige benadering te kiezen, gezien de vele onbekende factoren die een rol kunnen spelen op de beurs, zoals de economie, de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en geopolitieke ontwikkelingen. "Diversificatie is belangrijk," zegt Akullian, die toevoegt dat ze nog steeds veel kansen ziet op de aandelenmarkt.

Hoewel de handel in mega-cap techaandelen in het verleden werkte, moeten beleggers ervan uitgaan dat het rendement de komende maanden afkomstig zal zijn van andere typen sectoren en bedrijven.

Volgens Ragan kan het nu een goed moment zijn om kapitaal te heralloceren naar sectoren die ondergemiddeld presteren, maar profijt kunnen hebben van een breder wordende rally. Hij adviseert beleggers om "het bij kwalitatief hoogstaande bedrijven te houden. Kies ondernemingen die iets zichtbaarder zijn als je uit bent op een blijvende winstgroei."

 

De auteur(s) hebben geen aandelen in de effecten die in dit artikel genoemd zijn. Lees meer over Morningstar's editorial policies.

 

Vertaling door Rentsje de Gruyter

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sarah Hansen  is markets reporter bij Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten