Aandeel ASML -15% na voortijdige kwartaalcijfers

Het aandeel ASML gaat onderuit na voortijdig gepubliceerde kwartaalcijfers die tegenvallende orders laten zien.

Robert van den Oever 15 oktober, 2024 | 19:37
Facebook Twitter LinkedIn

Het aandeel ASML (ASML) ging dinsdagmiddag plotseling onderuit nadat de derdekwartaalcijfers rondgingen, terwijl publicatie voor woensdagochtend voorbeurs gepland stond. Het aandeel daalde ASML in korte tijd met ruim 15% en sloot de dag af op €668,10.

De chipmachinefabrikant publiceerde de resultaten omstreeks 17.00 uur op de eigen website en daar was een orderinname van €2,6 miljard te zien, waarvan €1,4 miljard voor de nieuwste generatie EUV-machines, terwijl in het tweede kwartaal dit jaar nog €5,6 miljard genoteerd werd. Morningstar-analist Javier Correonero noemde in zijn vooruitblik op de resultaten omstreeks €4 miljard als orderniveau om het midden van ASML's eigen guidance voor 2025 te kunnen halen.

ASML-CEO Christophe Fouquet zegt in zijn toelichting op de cijfers dat de omzet voor 2025 nu uit zal komen op €30-35 miljard en dat is in de onderste helft van bandbreedte van €30-40 miljard die het bedrijf zelf eerder heeft afgegeven.

Over de marktontwikkelingen zegt Fouquet: “Terwijl er sterke ontwikkelingen en opwaarts potentieel in AI blijven, duurt het herstel in andere marktsegmenten langer. Het lijkt er nu op dat het herstel geleidelijker verloopt dan eerder werd verwacht. De verwachting is dat dit in 2025 zal aanhouden, wat leidt tot voorzichtigheid bij klanten. De dynamiek van concurrerende gieterijen heeft geresulteerd in een langzamere aanloop van nieuwe nodes bij bepaalde klanten, wat heeft geleid tot een aantal fabrieken die hun productie hebben stopgezet en de daaruit voortvloeiende veranderingen in de timing van de vraag naar lithografie, met name EUV.”

 

Morningstar maatstaven voor aandeel ASML

ASML Holding ASML

Analyst: Javier Correonero

 

Twee dingen stellen teleur in ASML's resultaten

Morningstar-analist Correonero zegt in een notitie als eerste reactie op de resultaten: "Volgens deze informatie zijn er twee belangrijke dingen die beleggers teleurstellen. Ten eerste zou ASML zijn omzetverwachting voor 2025 verlagen en nu uitgaan van een omzet in de orde van grootte van €30-35 miljard. Hoewel dit binnen de doelstelling van het management valt van €30-40 miljard, zoals vastgesteld op de 2022 Investor Day, verwachtten de meeste beleggers dat de resultaten in het midden van de guidance range zouden liggen, en het commentaar van het management in de afgelopen twee kwartalen wees erop dat de mid-point van de guidance zou worden bereikt. De brutomarges zouden ook zwakker zijn, tussen 51% en 53%, vergeleken met de doelstelling van het management van 54% tot 56%. Voorafgaand aan deze publicatie schatten we de omzet op €36 miljard met een brutomarge van 54%.

"Ten tweede kwamen de orders voor het derde kwartaal zwak binnen, op €2,6 miljard tegenover de verwachtingen van rond EUR 5 miljard, omdat logicafabrikanten nieuwe nodes langzamer dan verwacht opstarten en ASML tot nu toe weinig capaciteitstoevoegingen in het geheugen ziet. Deze laatste opmerking staat in contrast met de technologische opmerkingen van Micron op 26 september, toen het management aangaf hogere uitgaven voor fabrieken te verwachten in 2025."

"Wij wijzigen onze Fair Value niet totdat het nieuws morgen officieel wordt, maar mocht het uitgelekte scenario uitkomen, dan zouden we onze schatting van de reële waarde met 5% tot 10% verlagen, omdat we zowel onze doelen voor 2025 als voor 2030 zouden matigen. Toch denken we dat ASML een goede koopkans is voor langetermijnbeleggers na deze sterke pullback."

De omzet voor het kwartaal kwam uit op €7,5 miljard, boven de bandbreedte van €6,7 tot €7,3 miljard die ASML had bekendgemaakt bij de resultaten voor het tweede kwartaal. Het nettoresultaat kwam uit op €2,1 miljard, vergeleken met €1,6 miljard in het tweede kwartaal.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten