Chinese aandelen eerst in rally, daarna in duikvlucht - wat volgt?

Financiële stimuleringsmaatregelen zorgden voor een kortstondige opleving van Chinese aandelen en beleggers hopen nu dat de regering in Beijing dit weekend nieuwe maatregelen aankondigt.

Christopher Johnson 11 oktober, 2024 | 11:14
Facebook Twitter LinkedIn

Beijing China

Het Jaar van de Draak wordt verondersteld geluk te brengen, maar beleggers in Chinese aandelen kunnen zich afvragen of dit jaar ook tegenspoed en marktvolatiliteit zal brengen.

Eind september kondigde de Chinese centrale bank de meest ingrijpende stimuleringsmaatregelen sinds de pandemie aan, waarbij de leenkosten werden verlaagd om de kwakkelende vastgoedmarkt een impuls te geven.

De maatregelen om de liquiditeit van de aandelenmarkt te vergroten, stimuleerden binnenlandse aandelen, waarbij de Chinese CSI 300-index en de Hang Seng in Hongkong een razendsnelle rally beleefden. Dit verspreidde zich ook naar aandelen die aan China zijn blootgesteld, zoals Europese luxe-namen.

Maar de uitbundigheid duurde niet lang omdat er steeds meer vragen kwamen over wat de regering in Peking nu weer van plan is. Chinese aandelen leden enorme verliezen op 9 oktober, waarbij de CSI 300 index met 7,1% daalde, de grootste daling op één dag sinds 2020.

Alle ogen zijn nu gericht op zaterdag, wanneer het ministerie van Financiën een persconferentie zal geven om details bekend te maken over welke extra steun in petto is om het vertrouwen van consumenten en bedrijven te stimuleren. 

Meer volatiliteit in Chinese aandelen verwacht

Nicolò Bragazza, associate portfolio manager bij Morningstar Investment Management, zegt dat een pullback na zulke sterke marktprestaties te verwachten is. “De rally werd gedreven door een aanzienlijke verandering in het marktsentiment - dat zich op een zeer laag niveau bevond - na de aankondiging van nieuwe ondersteunende maatregelen. Een voorbeeld van hoe somber het sentiment rond China was, is de prestatie van Chinese aandelen tijdens de aandelenverkoop begin augustus: Chinese aandelen bewogen nauwelijks en de reden daarvoor was het toch al zeer lage waarderingsniveau.”

Nu de markt wacht op meer duidelijkheid over de impact van toekomstig beleid, sluit Bragazza niet uit dat aanzienlijke volatiliteit opnieuw voor scherpe schommelingen in het sentiment zal zorgen.

“De rol van het begrotingsbeleid is bijzonder belangrijk, niet alleen omdat beleggers er veel aandacht aan besteden, maar ook omdat balansrecessies dit soort steun nodig hebben, omdat het monetaire beleid minder effectief kan blijken zonder coördinatie met het begrotingsbeleid. Als de regering teleurstelt, kunnen we een verdere terugval zien in Chinese aandelen, maar we geloven dat de rationale voor een dergelijke positie op de lange termijn intact blijft, omdat deze voornamelijk wordt gedreven door de scherpe ontkoppeling die we zien tussen de fundamentele factoren van bedrijven en hun waarderingen,” zegt Bragazza. 

Wat dreef de aandelenrally?

De hausse die de Chinese aandelenmarkt na jaren van stagnatie deed stijgen, werd gedreven door de Chinese autoriteiten die verschillende beleidsmaatregelen aankondigden, waaronder een verlaging van de hypotheekrente voor bestaande huiseigenaren en extra liquiditeit voor aandelenaankopen aan effectenbedrijven en vermogensbeheerders.

“Wat zich de afgelopen twee tot drie weken heeft ontwikkeld, is een verandering in het verhaal. Het is meer een sentimentverschuiving omdat beleidsmakers eindelijk capituleren en het beleidsverhaal veranderen in een veel meer pro-groei en stimulusgedreven verhaal,” zegt Jerry Wu, manager van Polar Capital China Stars Fund, dat een Morningstar Medalist Rating van Silver heeft.

“Maar veel van die verschuiving in het verhaal is nu ingeprijsd. Veel van die herwaardering is in korte tijd heel snel gebeurd. Nu staan we op het punt dat het beleid resultaten moet opleveren,” voegt hij eraan toe.

Wu is van mening dat de Chinese autoriteiten nog steeds een tastbare fiscale stimulans moeten geven om de zwakke economische situatie van het land, met zijn deflatie en kwetsbare consumentenvertrouwen, aan te pakken. “We hebben er redelijk vertrouwen in dat de narratieve ommezwaai van een paar weken geleden betekent dat ze er alles aan doen om uit deze neerwaartse en deflatoire spiraal te komen.

In deze beleidsgestuurde markt is Wu hoopvol dat de aankondiging van zaterdag zal leiden tot een nieuwe opleving voor Chinese bedrijven. Hij hecht echter veel belang aan China's beleid ten aanzien van consumenten en vastgoedeigenaren om een duurzame economische en beursimpuls te garanderen.

“De reden waarom het consumentenvertrouwen erg laag is, is omdat hun balansen naar beneden gaan. 60% van de Chinese bevolking heeft activa in huisvesting. Maar in de afgelopen 2 tot 3 jaar zijn de Chinese vastgoedprijzen over de hele linie met 30% tot 40% gedaald.”

“Dus als 60% van je balans naar beneden gaat en je ziet het einde van de neerwaartse prijsherziening niet, dan ga je niet uitgeven, zelfs niet als je veel spaargeld op je bankrekening hebt staan,” zegt Wu.

Wat willen beleggers in China zien?  

Sharukh Malik, portfoliomanager van het Bronze-Rated Guinness China A Share Fund, verwelkomt monetaire beleidsinitiatieven van de Chinese staat, maar vindt dat steun aan de consument prioriteit moet krijgen omdat deze in het verleden is verwaarloosd: “Wanneer de overheid de economie probeerde te helpen, probeerde ze eerst het bedrijfsleven te helpen in plaats van direct de consument. Een paar maanden geleden werd er een handelsprogramma aangekondigd van ongeveer 21 miljard dollar. Dus als je een oude wasmachine of tv hebt, kun je die inruilen en krijg je subsidie om een nieuwe te kopen."

Ondanks de steun voor het inruilprogramma is dit steunbedrag, vergeleken met de detailhandelsverkopen van vorig jaar, slechts 0,3% waard. Malik vindt dat dit pakket aanzienlijk moet worden uitgebreid: “Er zijn andere manieren waarop ze consumenten proberen te steunen, zo zijn consumptiebonnen vrij nieuw. De overheid geeft geldbonnen die je kunt uitgeven aan restaurants, hotels, bioscopen. We zagen de afgelopen weken dat Shangai 71 miljoen dollar uitdeelde aan hun inwoners. Dat klinkt als een groot bedrag, maar vergeleken met de detailhandel is het eigenlijk heel weinig.”

Malik denkt dat de overheid de steun zal uitbreiden door staatsobligaties uit te geven waarmee ze kapitaal kunnen ophalen voor een groter handelsprogramma en “cash clunker schemes” waarmee het publiek zelfs gebruikte auto's kan inruilen voor een vast bedrag om de aankoop van elektrische voertuigen aan te moedigen.

“Wat ze tot nu toe hebben gedaan is zinvol, maar het moet worden opgeschaald. En natuurlijk weet niemand echt [wat ze gaan doen]. Wordt het morgen of volgende week aangekondigd? Maar ik zie het pad naar groei omdat de regering het duidelijk maakt in haar verklaringen,” voegt Malik toe. 

Is China het volgende Japan?

Sandy Pei, portefeuillebeheerder van het Federated Hermes China Equity Fund met Bronze rating, is van mening dat eventuele fiscale stimuleringsbeslissingen de Chinese deflatie moeten aanpakken om te voorkomen dat het land in de voetsporen van Japan treedt: “De aandelenmarkt draait om vertrouwen en we hebben het erover hoe goedkoop China is. Als je gelooft dat alles een juiste prijs heeft, dan is het al ingeprijsd. Waarom kopen mensen dan nog steeds niet? Omdat mensen geen vertrouwen hebben. Als je het vertrouwen terugkrijgt, kan de economie vanzelf werken.”

“Maar als je alles op zijn beloop laat, worden we net als Japan, omdat de markt langzaam zal verteren en als die perceptie eenmaal is doorgedrongen, zullen dingen elke dag goedkoper worden,” zegt Pei.

Pei wijst op de Japanse vastgoedmarkt, waar rendementen van 20% nog steeds geen nieuwe kopers aanmoedigen, die zich zorgen maken over de prijszwakte op de huizenmarkt: “Omdat ze dat in Japan al zo lang hebben gezien, geloven ze niet dat vastgoedprijzen ooit kunnen stijgen. En dat is heel gevaarlijk.”

Volgens Pei moeten de Chinese autoriteiten zo snel mogelijk actie ondernemen om ervoor te zorgen dat consumptie een grotere drijvende kracht achter de economische groei van het land wordt. 

Welke Chinese aandelen zijn interessant? 

Een aandeel dat Pei's portefeuille een boost gaf tijdens de rally was de Chinese digitale makelaar en vermogensbeheerder Futu Holdings. Tot nu toe is de koers van het aandeel met 115,42% gestegen.

“Hun bedrijf is van nature leveraged en dus zullen hun inkomsten exponentieel toenemen omdat de handelsvolumes zo sterk zijn gestegen. Er zijn zoveel nieuwe rekeningen geopend dat het gekkenwerk is. Tot nu toe werd de rally van twee weken gedreven door particuliere beleggers en passieve aankopen,” zegt ze.

“Eigenlijk heeft wat het eerst slecht deed het goed gedaan plus brokers omdat hun bedrijf van nature profiteert van marktomwentelingen.” Pei zag ook haar beleggingen in bier- en zuivelbedrijven een boost krijgen tijdens de rally, omdat de markt rekening hield met een mogelijk herstel van de consument.

Sharukh Malik zag ook veel van de meer obscure namen in zijn portefeuille stijgen tijdens de rally. Fabrikant Jing Chang Mechanical, consumentenchipbedrijf Syna Wealth en fabrikant van industriële automatiseringsapparatuur Shenzhen Innovision Technology sprongen tijdens de China bull run.

“Jing Chang maakt kristalgroeiovens die worden gebruikt om zonnepanelen te maken vanwege de overcapaciteit in de industrie. Het aandeel was een van de zwakkere performers in de afgelopen twaalf maanden, hoewel het sterk is opgeveerd in deze risico-omgeving, ook al geeft dit soort aandelen niet de meeste blootstelling aan de opleving”, zegt hij.

“Syna Wealth maakt basischips voor consumentenelektronica en toepassingen voor het opladen van batterijen. Als de consument geld krijgt, gaat hij meer consumentenelektronica kopen.”

“Shenzhen Innovision Technology is een interessant bedrijf en dat aandeel heeft 35% gedaan in de afgelopen vijf handelsdagen. Het idee is dat hun downstream consumenten de subsidie van de overheid krijgen om hun apparatuur te upgraden.”

De top 10 holdings in de Morningstar China Index zagen ook een boost in hun totaalrendement met JD.com (JD), PDD Goldings (PDD) en Meituan (03690), die de leiding namen met een totaalrendement over de afgelopen maand van respectievelijk 56,58%, 55,26% en 51,56%.

 

 

 

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
JD.com Inc Ordinary Shares - Class A160,40 HKD-4,92Rating
Meituan Class B170,80 HKD-6,97Rating
PDD Holdings Inc ADR128,21 USD-5,75Rating

Over de auteur

Christopher Johnson  is datajournalist bij Morningstar in Londen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten