Sterk banenrapport VS maakt weg vrij voor kleinere renteverlaging Fed

Een reeks zwakker dan verwachte banencijfers is ten einde gekomen.

Tom Lauricella 07 oktober, 2024 | 14:36
Facebook Twitter LinkedIn

USA Eagle UK Main

De Amerikaanse banengroei in september bleek veel sterker dan economen hadden verwacht, waardoor het waarschijnlijker is dat de Federal Reserve in november zal kiezen voor een kleinere renteverlaging dan nog maar een paar weken geleden werd verwacht.

De Amerikaanse economie voegde in september 254.000 banen toe, volgens het laatste rapport van het Bureau of Labor Statistics, dat ook eerdere schattingen voor nieuwe banen in augustus en juli bijstelde. Ondertussen daalde de werkloosheid van 4,2% in augustus naar 4,1% in september.

Economen voorspelden dat de economie in september 140.000 banen zou toevoegen, wat weinig zou afwijken van de oorspronkelijk gerapporteerde stijging voor augustus. Ondertussen werd verwacht dat het werkloosheidscijfer ongewijzigd zou blijven op 4,2%.

Het banenrapport van september “betekent dat de Fed vrijwel zeker 25 basispunten zal verlagen in plaats van nog eens 50 basispunten bij de volgende vergadering”, zegt Preston Caldwell, senior econoom in de VS bij Morningstar.

“Al met al haalt het rapport de scherpe kantjes af van de banencijfers, die eerder een alarmerende stijging van de werkloosheid en een vertragende groei van de werkgelegenheid op de nonfarm payroll lieten zien. We zijn niet verrast dat de banencijfers een positievere kant op zijn gegaan. Zoals we al opmerkten bij de rapporten van voorgaande maanden, zou het verrassend zijn als de arbeidsmarkt in een neerwaartse spiraal terecht zou komen, zelfs als de economische activiteit robuust groeit. Bijna altijd is de arbeidsmarkt een achterblijvende indicator.”

Belangrijkste gegevens banenrapport september

1. Totale nonfarm payrolls groeiden met 254.000 in september versus een opwaarts bijgestelde 159.000 in augustus.
2. Het werkloosheidspercentage daalde naar 4,1% van 4,2% in augustus.
3. Gemiddeld uurloon daalde met 0,1% naar $34,20 na stijging met 0,3% in augustus.

Sterke aanwerving in september

Caldwell merkt op dat de driemaandelijkse groei van de nonfarm payrolls nu 1,4% op jaarbasis bedraagt, tegen 0,9% voorafgaand aan het rapport. “Die verbetering is te danken aan de sterke groei in september, samen met opwaartse herzieningen voor juli en augustus. Dit is de eerste keer sinds maart 2024 dat we significante opwaartse herzieningen zien in de gegevens van voorgaande maanden. Verschillende rapporten sindsdien hadden grote neerwaartse herzieningen, waaronder het augustusrapport van vorige maand.”

De sterke gegevens over de aanwerving werden geëvenaard door de gegevens die worden gebruikt om het werkloosheidspercentage te berekenen, bekend als de huishoudensenquête. Deze enquête staat los van de bedrijvenenquête, die de cijfers voor de niet-beroepsbevolking oplevert. “Belangrijk is dat de huishoudensenquête ook een grote banengroei liet zien, met een stijging van de werkgelegenheidsgroei over drie maanden tot 2,2% op jaarbasis”, aldus Caldwell. “Met de sterke banengroei in de huishoudensenquête zouden we verwachten dat de werkloosheid zou dalen. En inderdaad, het daalde naar 4,1% in september na een piek van 4,3% in juli.” 

Veel nieuwe banen in zorg en ontspanning

De BLS merkte op dat de aanwervingen “bleven stijgen in de voedings- en drankgelegenheden, de gezondheidszorg, de overheid, de sociale bijstand en de bouw”.

Als we kijken naar de laatste drie maanden, dan zien we dat “op sectorniveau de samenstelling van de banengroei nogal scheef blijft”, legt Caldwell uit. “De gezondheidszorg en de vrijetijdssector waren goed voor ongeveer twee derde van de banengroei in de afgelopen drie maanden. De rest kwam van de overheid en de bouw- en vastgoedsector.”

Hij vervolgt: “De aanwervingen in industrieën die grotendeels bestaan uit witteboordenbanen - waaronder financiën, professionele dienstverlening, management, administratie en technologie - waren lauw en groeiden gezamenlijk met 0,5% op jaarbasis. We hebben sterke productiviteitswinsten gezien in de afgelopen drie maanden. We hebben de afgelopen jaren een sterke productiviteitsgroei gezien in deze sectoren, waardoor de behoefte aan werknemers afneemt. Kunstmatige intelligentie tools kunnen bijdragen aan deze winsten.” 

Lonen positief voor inflatie-outlook

De gemiddelde uurlonen daalden met 0,1% tot $34,20 na een stijging van 0,3% in augustus, volgens de BLS.

“De loonstijging is iets versneld, tot 4,0% op jaarbasis in september, tegen 3,6% op jaarbasis in juli, maar dit is nog steeds ver onder de piek van 5,9% in januari 2022,” zegt Caldwell. “Met een sterke productiviteitsgroei in de hele economie van 2,6% op jaarbasis vanaf het tweede kwartaal van 2024, volgens onze schattingen, is dit tempo van loonstijging niet onverenigbaar met het bereiken van 2% inflatie.”

Renteverlaging Fed van kwart procentpunt verwacht in november

In het kielzog van het banenrapport van september zijn de verwachtingen grotendeels verdwenen dat de Fed een tweede verlaging van een half procentpunt zal doorvoeren tijdens de volgende bijeenkomst in november. De huidige bandbreedte van de Fed is 4,75%-5,00%.

“Met meer gegevens zoals deze, ervan uitgaande dat de gegevens over de economische activiteit en de financiële omstandigheden standhouden, zullen we geen verdere verlagingen van 50 basispunten van de Fed zien,” zegt Caldwell.

“De Fed zal slechts met 25 basispunten verlagen en we zouden zelfs een vergadering kunnen overslaan hier of daar in 2025. Als de gegevens over de economische activiteit en werkgelegenheid niet verslechteren, zullen we waarschijnlijk zien dat de Fed haar campagne van renteverlagingen beëindigt op een niveau dat boven de huidige FOMC-prognoses ligt, die uitgaan van een federale rente van 2,9% aan het einde van 2026. Maar we verwachten dat de economische groei volgend jaar zal afzwakken, waardoor de banenmarkt opnieuw zal vertragen. In combinatie met een normaliserende inflatie zal dat de Fed op een pad van agressieve renteverlagingen houden.” 

ThDe auteur(s) bezit(ten) geen aandelen in de effecten die in dit artikel genoemd worden. Lees meer over Morningstar’s editorial policies.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Tom Lauricella  Tom Lauricella is the editor of Morningstar Direct.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten