Twee aandelen die de risico's en kansen van biotech laten zien

Argenx en Galapagos laten de twee extremen van beleggen in biotechnologie zien, waarbij veel beleggers liever hun risico's spreiden via beleggingsfondsen.

Robert van den Oever 04 oktober, 2024 | 13:01
Facebook Twitter LinkedIn

Galapgagos

Biotechnologiebedrijven kunnen kansrijk zijn als hun uitvindingen succesvol zijn en de markt veroveren. Maar het risico is enorm, met alle volatiliteit die daar bij hoort: de bedrijven doen onderzoek en ontwikkeltrajecten naar nieuwe medicijnen en behandelmethoden, maar de uitkomst is ongewis: vantevoren staat niet vast of de onderzoeken ook slagen.

En als ze al slagen, is het verdere verloop afhankelijk van goedkeuring van de toezichthouders op de medische wereld, zoals de Food and Drug Administration (FDA) in de VS. Pas als die horde is genomen, kan een medicijn naar de markt en begint de commerciele exploitatie pas. Krijgt een middel geen groen licht, dan kan het betreffende bedrijf er geen geld mee verdienen.

"Euforie en desillusie liggen in de biotechsector dus dicht bij elkaar, wat zich vertaalt in een extreme dispersie in rendementen," stelt Morningstar-fondsanalist Jeffrey Schumacher die de biotechfondsen volgt: "Het selecteren van de juiste bedrijven is dus cruciaal. Het analyseren van klinische data, het therapeutische landschap, de karakteristieken van een medicijn en het goed kunnen inschatten van het marktpotentieel is doorslaggevend om in deze binaire sector het verschil te kunnen maken als fondsbeheerder."

Om te illustreren hoezeer de prestaties van biotechbedrijven uiteen kunnen lopen, nemen we Galapagos (GLPG) en Argenx (ARGX) onder de loep. Beide zijn Nederlandse bedrijven, waarbij Galapagos een notering heeft in de Midkap index in Amsterdam en in de BEL-20 hoofdindex in Brussel. Argenx heeft een notering in de BEL-20 en als ADR aan de Nasaq in New York. Daarmee hebben beide de belangrijkste noteringen in het biotechnologielandschap in de Benelux, dat verder nog een reeks small-cap spelers kent.

Aandeel Galapagos lost belofte niet in

Die grilligheid van de biotechnologiebusiness is iets waar Galapagos over kan meepraten. Het Nederlands-Belgische bedrijf, met een notering in de Midkap-index in Amsterdam en in de BEL-20 hoofdindex in Brussel, gold lange tijd als een grote belofte, waarbij beleggers ieder snipper nieuws over doorbraken in de lopende onderzoekstrajecten gretig tot zich namen.

Maar die trajecten leidden niet to het gewenste succes, want nieuw ontwikkelde medicijnen tegen artrose, longfibrose en reuma kregen geen goedkeuring van de FDA, zodat de zo belangrijke Amerikaanse markt onbereikbaar bleef. Die opeenstapeling van tegenvallers in 2020 en 2021 kostten het bedrijf bijna de kop, waarna oprichter en toenmalig CEO Onno van de Stolpe opstapte. Tot dan toe was hij een graag geziene gast bij ondernemers- en beleggersbijeenkomsten waar hij bevlogen vertelde over zijn bedrijf en de toekomstperspectieven van de biotechnologiesector.

Begin 2020 was de aandelenkoers van Galapagos hard op weg naar de €250 (slotkoers €249,50 op 17 februari 2020), maar daar is nog naar eentiende van over; de koers schommelt de afgelopen maanden rond de €25.

Inmiddels heeft Galapagos onder de nieuwe CEO Paul Stoffels twee jaar geleden een nieuwe start gemaakt als ontwikkelaar van experimentele patiënt-specifieke celtherapieeën tegen kanker. Daarover is goed nieuws te melden, want eind augustus dit jaar heeft de FDA toestemming gegeven om deze therapieen te gaan testen. In Europa lopen dergelijke testen al langer. Desondanks blijft de aandelenkoers intussen verder dalen. Sinds het begin van dit jaar is er al 30% af.

Aandeel Argenx is een succesverhaal

Het kan ook wel goed uitpakken, zo bewijst het Nederlandse bedrijf Argenx dat juist op weg omhoog is met zijn medicijn Vyvgart tegen auto-immuunziekten. De aandelenkoers in in 5 jaar tijd bijna vervijfvoudigd van omstreeks €100 naar bijna €500. Morningstar-analist Karen Andersen volgt het aandeel als onderdeel van haar wereldwijde biotechnologiebedrijven coverage.

Na de tweedekwartaalcijfers eind juli verhoogde Andersen de Fair Value voor het aandeel Argenx naar €491 euro van eerder €425. In haar company report van 26 juli 2024 schrijft Andersen: “Onze nieuwe waardering houdt rekening met een hogere potentiële verkoop voor Vyvgart, het enige goedgekeurde geneesmiddel van het bedrijf (zowel een groter marktaandeel als een grotere groep patiënten die na verloop van tijd in aanmerking komt voor therapie), recente goedkeuring voor CIDP en vooruitgang in klinische studies voor de ziekte van Sjogren (waarschijnlijkheid van goedkeuring verhoogd van 30% naar 60%).”

“We hebben ook onze aannames voor de verkoop van het pijplijngeneesmiddel empasiprubart verhoogd nadat we rekening hebben gehouden met de voortgang naar fase 3-studies later dit jaar. De onzekerheid rond het concurrentielandschap en de afhankelijkheid van één molecuul voor het grootste deel van onze verwachte omzet verhinderen echter dat het bedrijf al een Economic Moat kan creëren. Wij verwachten dat Argenx vanaf 2025 een solide en groeiende winstgevendheid zal rapporteren.”

“We gaan er nu van uit dat de verkoop van Vyvgart tegen 2033 $9 miljard zou kunnen bereiken. De verkoop van Vyvgart groeide met 20% kwartaal op kwartaal tot $ 478 miljoen in het tweede kwartaal, grotendeels gebaseerd op een sterk gebruik in de VS. We hebben onze verkoopveronderstellingen verhoogd om rekening te houden met het groeiende marktpotentieel omdat meer subgroepen van MG-patiënten waarschijnlijk in aanmerking komen voor therapie en omdat meer patiënten overstappen van orale naar biologische therapieën. Lopende internationale introducties voor MG en de goedkeuring in juni voor CIDP zullen waarschijnlijk ook helpen om de verkoop in de tweede helft van het jaar te ondersteunen," aldus Andersen.

Morningstar maatstaven voor aandeel Argenx

Analist: Karen Andersen, CFA

Enorm prestatieverschil tussen aandelen Argenx en Galapagos 

Als we de aandelenkoersen van Galapagos en Argenx tegen elkaar afzetten, en in de vergelijking ook de Morningstar Global Biotechnology Index meenemen, dan blijkt dat individuele aandelen de kans hebben op enorme koerswinst, maar ook het risico lopen op een fors koersverlies. De breed georienteerde index houdt het midden tussen beide aandelen, wat impliceert dat spreiden de risico's dempt, en in ruil daarvoor een deel van de mogelijke winst opgeeft.

Argenx is de op vijf na grootste portefeuillepositie in deze index met een portefeuilleweging van 2,66%. Met afstand de grootste is Wide Moat aandeel Novo Nordisk met een weging van 31,25%, gevolgd door het Amerikaanse Narrow Moat aandeel Vertex Pharmaceuticals met 9,96%. Europese en Amerikaanse bedrijven maken ieder de helft van de top-10 holdings uit.

 

Risico's spreiden via een beleggingsfonds

Als individuele bedrijven een te groot risico vormen voor beleggers die hun kansen liever spreiden, dan is een beleggingsfonds een idee. Juist bij volatiele en risicovolle aandelen zoals die van biotechbedrijven, kan spreiding via een beleggingsportefeuille een optie zijn. In ons datasysteem Morningstar Direct komen in de categorie biotechnologie-aandelen, gefilterd op een Morningstar Medalist Rating van Gold, Silver of Bronze, 5 beleggingsfondsen tevoorschijn:

 

Koploper Janus Henderson Horizon Biotechnology steekt wat rendement betreft duidelijk boven de rest uit, zowel year-to-date met ruim 19%, als over 3 en 5 jaar met respectievelijk 12,45% en 22,04%.

Het fonds Polar Capital Biotech scoort niet zulke hoge rendementen, maar heeft als enige een Morningstar Medalist Rating van Gold. Waarom verdient dit fonds de hoogste rating die Morningstar’s fondsanalisten kunnen geven? Het fondsrapport dat is gegenereerd door het fondsanalistenteam van Morningstar stelt:

"De aanzienlijke sectorervaring van het beheerteam zorgt voor een High People Pillar rating voor de strategie. De beleggingsbenadering van de strategie springt eruit en verdient een High Process Pillar rating. De belangrijkste factor voor deze rating is de indrukwekkende, voor risico gecorrigeerde langetermijnprestatie. Dit blijkt uit de alpha van het fonds over vijf jaar, berekend ten opzichte van de categorie-index. Dit suggereert dat de beheerders vaardigheid hebben getoond in hun risicoverdeling."

"De portefeuille heeft allocaties in de twee belangrijkste sectoren, gezondheidszorg en basismaterialen, die vergelijkbaar zijn met de categorie. De sectoren met een lage blootstelling in vergelijking met sectorgenoten zijn defensieve consumentengoederen en grondstoffen; de allocaties zijn echter vergelijkbaar met de categorie. De portefeuille bestaat uit 56 holdings en is relatief geconcentreerd. Zo is 45,2% van de activa van de strategie ondergebracht in de top 10 holdings, tegenover een gemiddelde van 42,9% in de categorie."

"De kosten zijn hier een zwak punt. De hoge kosten voor beleggers van deze strategie vormen een hoge drempel om te overwinnen, want ze liggen in het op een na hoogste kwintiel onder categoriegenoten."

"Qua prestaties heeft dit fonds bewezen veerkrachtig te zijn over een breed tijdsbestek, met opmerkelijke rendementen en voor risico gecorrigeerde rendementen in vergelijking met sectorgenoten. Deze sterke voor risico gecorrigeerde resultaten gingen echter gepaard met meer volatiliteit voor beleggers. Deze strategie nam een hoger risico, gemeten als een hogere standaarddeviatie, 21,3%, vergeleken met 17,3% voor de benchmark. Het trackrecord van het fonds op het gebied van absoluut rendement op de lange termijn is al even overtuigend. Het fonds overtrof de categorie-index over de afgelopen 10 jaar, met een outperformance van 4,6 procentpunten op jaarbasis."

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
argenx SE480,50 EUR-3,77Rating
Galapagos NV26,00 EUR1,25

Over de auteur

Robert van den Oever  is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten