Welke aandelen jagen de Europese markt aan in het vierde kwartaal?

Europese aandelen hebben een redelijk sterk jaar gehad tot dusver. Wat kunnen we voor de komende drie maanden verwachten?

Christopher Johnson 02 oktober, 2024 | 17:11
Facebook Twitter LinkedIn

UK Paris Europe Main Image

 

Van de tumultueuze Franse vervroegde verkiezingen tot de matige economische groei in Duitsland, Europese aandelen zijn dit jaar niet immuun geweest voor ernstige onzekerheid.

Toch heeft de EuroStoxx 50 bij het begin van oktober 5.003,99 punten bereikt en kruipt daarmee langzaam terug naar de recordhoogten van de afgelopen jaren. Ondanks problemen in sommige landen waren Europese aandelen de afgelopen 12 maanden een lucratief terrein  voor beleggers, die profiteerden van renteverlagingen en de wereldwijd dalende inflatie.

Maar dat is het algemene beeld. Michael Field, European Market Strategist bij Morningstar, zegt dat het erg zal afhangen van waar je belegd was en waarin. Dat zal niet veranderen naarmate het laatste kwartaal van het jaar vordert. “Over het geheel genomen is de markt de afgelopen twaalf maanden met meer dan 20% gestegen”, zegt hij.

“Maar daarbinnen is het echt gemengd tussen de sectoren. Als je belegd was in consumentenaandelen, die het hele jaar al geen geweldige plek zijn om te zijn, zou je slechts 1,5% of 3% hebben verdiend, afhankelijk van je aandeel in niet-duurzame consumptiegoederen versus defensieve beleggingen.”

Energie is ook teleurstellend geweest, hoewel Field wijst op financiële diensten als een van de opvallende sectoren te midden van een herstel van de bankencrisis van maart 2023, die het sentiment in de financiële dienstverlening in heel Europa verzuurde en uiteindelijk leidde tot de overname van Credit Suisse door UBS (UBSG).

“Als je zou beleggen in financiële diensten, die [terugvechten] sinds de bankencrisis, zou je een derde van je geld hebben terugverdiend in een periode van 12 maanden, wat behoorlijk fenomenaal is,” zegt Field. 

Moeten we UniCredit in de gaten houden?  

Will James, fondsbeheerder van het Silver-rated Guinness European Equity Income Fund, stelt dat de financiële sector nog steeds meewind heeft door de effecten van renteverhogingen na decennia van negatieve rente. Tot nu toe heeft het fonds beleggers dit jaar 11,13% rendement opgeleverd, waarmee het de categorie Europe ex-UK Equity met 4,24% versloeg.

James gelooft nu dat de financiele sector een aanjager zal zijn voor de prestaties van Europese aandelen in het vierde kwartaal. Maar er zijn ook risico's: “Het belangrijkste risico voor hen is als de economische groei agressief vertraagt en mensen zich zorgen gaan maken over een mogelijke nieuwe minirecessie. Maar nu lijken ze genoeg geld te verdienen om daarmee weg te komen.”

UniCredit (UCG) maakt geen deel uit van James' fonds, maar hij verwacht dat de Italiaanse bank de groei in de Europese financiële sector voor de rest van het jaar zal stimuleren.

Morningstar maatstaven voor UniCredit 

Economic Moat: None
• Fair Value Estimate: €35,00
• Forward Dividend Yield: 4,58%
• Morningstar Rating: 3 sterren
• Sector: Financiele diensten
• Morningstar Uncertainty Rating: High

Waarom Unicredit? De aandelenkoers van de Italiaanse bank heeft een impuls gekregen door de stap om een groter belang te nemen in de Duitse rivaal Commerzbank (CBK), een diepere samenwerking die een belangrijke verschuiving betekent in de fusie- en overnameactiviteit in de Europese financiële dienstverlening.

De stap is het geesteskind van de nieuwe chief executive Andrea Orcel, die de €6 miljard extra cash van de bank wil gebruiken om de vooruitzichten van het bedrijf te veranderen.

“De reden dat je fusies en overnames weer begint te zien, is omdat iemand als UniCredit het extra kapitaal dat ze de afgelopen 18 maanden hebben gegenereerd, wil gebruiken om groter te worden”, zegt James. “Hoewel mijn ervaring is dat als banken groter worden, het altijd een beetje gevaarlijker is.” 

 

Kan Frankrijk terugveren?

 

En wat te denken van de Franse CAC 40-index, die is achtergebleven bij Europese concurrenten door de gevolgen van de vervroegde verkiezingen in juli. Die resulteerden uiteindelijk in de vorming van een fragiele centrumrechtse regering onder leiding van de conservatief Michel Barnier en met de stilzwijgende steun van extreem-rechts.

“De markt is een beetje gestegen, maar het zit nog steeds onder de waarderingen van voor de zomer,” zegt Field. “Het is de achterblijver geweest onder de verschillende landen, terwijl de rest hun all-time highs aardig heeft ingehaald.”

Wat er daarna gebeurt, zal afhangen van de prestaties van luxe-aandelen zoals LVMH (MC), Kering (KER) en Hermes (RMS). LVMH en Hermes zijn de grootste Franse bedrijven gemeten naar marktkapitalisatie, maar net als andere cyclische consumentenbedrijven zijn ze hard getroffen door een dalend consumentensentiment en een teruglopende verkoop in China.

“Een deel van de reden waarom cyclische bedrijven defensief zo slecht presteren, is dat iedereen somber is geworden over China”, zegt Tom O'Hara, portefeuillebeheerder van het  Bronze-rated Janus Henderson Continental European Fund. Tot nu toe heeft dit fonds beleggers dit jaar 4,8% rendement opgeleverd, 2,1% minder dan de categorie Europe Ex-UK Equity. “Maar de Chinese regering, die vorige week positieve geluiden liet horen over het herstel van hun economie, heeft sommige cyclische sectoren geholpen terug te veren.” 

China heeft ook een reeks renteverlagingen aangekondigd, extra financiering voor de aandelenmarkt en economische steun voor de gewonde vastgoedsector. “We zijn nu op het punt dat het [het begin van] het vierde kwartaal is en de stemming is iets veranderd; in de richting van hoop dat we het negatieve Chinese sentiment kunnen doordrukken,” zegt O'Hara.

“En misschien heeft de Federal Reserve in de VS de rente niet te laat verlaagd, waardoor de onderliggende economie afstevent op een zachte landing. Als je die dingen bij elkaar optelt, dan zou het behoorlijk goed moeten zijn voor een inhaalslag van cyclische producten en voor sommige van deze discretionaire consumentengoederen zoals luxe.”

Rajesh Tanna, portefeuillebeheerder van het Silver-rated JPM Global Unconstrained fonds, gelooft ook dat LVMH, eigenaar van de luxemerken Dior, Givenchy en Tag Heuer, een goed langetermijnpotentieel heeft. Tot nu toe heeft het fonds beleggers dit jaar 16,7% rendement opgeleverd, waarmee het de categorie Global Large-Cap Growth Equity met 7,3% versloeg.

“Wat je nu hebt, is een fase van tragere groei, maar je hebt een bedrijf met de beste merken ter wereld dat handelt tegen 19-maal de winst,” zegt Tanna. “LVMH zal profiteren van de consumptie, niet alleen in China maar ook in de VS. Veel andere markten beginnen nu een behoorlijke omvang te krijgen, zoals het Midden-Oosten en India.”

Hoewel het tij voor luxe kan keren, weet Morningstar-strateeg Field niet zeker of andere consumentenmerken dezelfde overwinning zullen behalen in het vierde kwartaal: “Bedrijven in basisconsumptiegoederen zijn geweldig in het doorberekenen van inflatoire prijsstijgingen. Mensen betalen gewoon omdat ze die goederen nodig hebben,” zegt hij. “Maar over een kortere periode, wanneer de inflatie twee jaar of langer hoog is geweest, is het echt een uitdaging voor de consument, [vooral] wanneer ze elk jaar 7% meer betalen voor goederen.”

De reissector, die niet dezelfde vertraging in de vraag ziet als andere basisconsumptiegoederen, moet ook rekening houden met het feit dat zijn lot in het vierde kwartaal kan veranderen, met prijsoorlogen die deze winter kunnen uitbreken als bedrijven vechten om 2025 zomervakantieaankopen veilig te stellen van een consument die waar voor zijn geld wil. 

Het grootste verhaal moet nog komen

Toch is al één bedrijf in een bull run: de Duitse industriële multinational Siemens (SIE) is een aandeel waarvan velen denken dat het tot het einde van het jaar zal blijven stijgen. De aandelenkoers is tot nu toe met 9% gestegen en over de afgelopen 12 maanden met 34,6%.

De drijvende kracht hierachter zijn de toegenomen infrastructuuruitgaven wereldwijd. Het bedrijf kondigde onlangs een budget van $60 miljoen aan voor de bouw van een fabriek in de VS die hogesnelheidstreinen zal ontwikkelen om forenzen tussen Los Angeles en Las Vegas te vervoeren.

Ook telecomgiganten zoals Telefonica (TEF) en Deutsche Telekom (DTE) profiteren van de infrastructuur als thema nu beleggers cyclische aandelen verkopen om in telecom te kopen vanwege hun stabiele inkomsten en lage volatiliteit. De aandelenkoersen van beide bedrijven zijn op jaarbasis respectievelijk met 21,29% en 33,02% gestegen.

Het grootste verhaal van het jaar moet echter nog komen. Fondsbeheerder James vindt dat beleggers in Europese aandelen de impact van politieke verhalen op het continent niet kunnen negeren.

“Er gaat geen onmiddellijk gevaar uit van het politieke nieuws”, zegt hij, ”maar het laat wel zien dat deze landen politiek gezien nog steeds kwetsbaar zijn. 10 jaar geleden maakte iedereen zich zorgen over Italië en Spanje, maar nu maken ze zich meer zorgen over Frankrijk en Duitsland. Het belangrijkste is dat we over een maand de Amerikaanse verkiezingen hebben en dat zal veel van het sentiment bepalen.”

Blijf op de hoogte via de Morningstar nieuwsbrief

Klik hier om aan te melden

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Deutsche Telekom AG28,98 EUR-0,79
Hermes International SA2.382,75 USD0,62
Kering SA234,20 EUR-0,23Rating
Lvmh Moet Hennessy Louis Vuitton SE655,10 USD0,32
Telefonica SA3,93 EUR0,00Rating
UniCredit SpA800,16 MXN0,44

Over de auteur

Christopher Johnson  is datajournalist bij Morningstar in Londen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten