De beste Europese aandelen voor uw portefeuille

Welke Europese bedrijven zijn interessant en de moeite waard om nader te bekijken?

Antje Schiffler 27 september, 2024 | 16:55
Facebook Twitter LinkedIn

Bedrijven van hoge kwaliteit overtreffen vaak de verwachtingen en bieden een grotere waarde op de lange termijn, waardoor ze een betrouwbaardere investering zijn dan te vertrouwen op markttrends op de korte termijn. We hebben voor beleggers een selectie gemaakt van Europese bedrijven die het potentieel hebben om op de lange termijn succesvol te zijn.

De industriële sector is met 24 bedrijven het sterkst vertegenwoordigd op onze lijst. Maar ook defensieve consumentengoederen en gezondheidszorg zijn sterk vertegenwoordigd met respectievelijk 11 en 10 bedrijven. Veruit de meeste bedrijven zijn gevestigd in het Verenigd Koninkrijk (16), gevolgd door Frankrijk (13) en Zwitserland (10). Slechts zeven bedrijven uit Duitsland haalden onze lijst.

Een van de sleutels tot succes voor langetermijnbeleggers is het kopen van bedrijven die de concurrentie altijd een stap voor zijn. Warren Buffett bedacht oorspronkelijk de term “economische slotgracht”, ofwel Economic Moat, om het vermogen van een bedrijf te beschrijven om concurrenten op lange termijn op afstand te houden. Morningstar bouwt voort op dit idee en beoordeelt bedrijven op basis van hun Moat, ofwel de kracht en duurzaamheid van hun concurrentievoordeel.

 

Kracht en houdbaarheid van concurrentievoordeel

We hebben een overzicht gemaakt van de Europese bedrijven die door onze analisten worden gevolgd en die een Wide Moat hebben opgebouwd tussen zichzelf en hun sectorgenoten - en waarvan we verwachten dat ze de komende 20 jaar aantrekkelijke rendementen zullen opleveren die hoger zijn dan de kosten. Met andere woorden, deze bedrijven zullen over een lange periode betrouwbare rendementen kunnen genereren voor beleggers, zelfs als ze investeren in hun groei.

De levensduur en het concurrentievoordeel van een bedrijf zijn onlosmakelijk verbonden met duurzaamheid. Daarom houden we in onze analyse ook rekening met milieu-, sociale en governance-aspecten (ESG). De beste bedrijven hebben bedrijfsmodellen waarmee ze effectief kunnen omgaan met evoluerende ESG-kwesties die een aanzienlijke impact kunnen hebben op hun bedrijf. Het afsnijden van bochten of het nemen van te veel risico's werkt misschien op de korte termijn, maar deze tactieken zullen een bedrijf geen blijvend succes brengen.

De bedrijven op onze lijst hebben ook voorspelbare kasstromen, zodat onze analisten de intrinsieke waarde van de bedrijven relatief nauwkeurig kunnen beoordelen. Deze bedrijven nemen ook slimme beslissingen over hoe ze hun geld beheren en investeren.

We suggereren niet dat je meteen aandelen moet kopen van elk bedrijf op deze lijst. Zelfs het beste bedrijf kan een slechte investering zijn als je te veel betaalt voor je aandeel. De aandelenkoersen van veel bedrijven op deze lijst liggen boven hun werkelijke waarde, dus het is misschien niet het juiste moment om te kopen.

Toch denken we dat deze bedrijven het bekijken waard zijn voor elke aandelenbelegger - en we zullen je helpen om deze lijst in de gaten te houden: Elk kwartaal speuren we onze watchlist af naar de bedrijven die het meest ondergewaardeerd zijn - en presenteren we je de “10 ondergewaardeerde aandelen van Europese topbedrijven”. We hebben de bedrijven op deze lijst gegroepeerd volgens de sectoren waarin ze actief zijn. 

Grondstoffen 

Grondstoffenbedrijven zijn bedrijven die betrokken zijn bij de winning en productie van grondstoffen die belangrijk zijn voor sectoren zoals de verwerkende industrie of de bouw. De prestaties van deze bedrijven zijn meestal nauw verbonden met de economische cyclus, omdat de vraag naar grondstoffen meestal toeneemt als de economie groeit.

 

 

Cyclische consumentengoederen

Bedrijven in deze sector produceren goederen en diensten die als niet-essentieel worden beschouwd, wat betekent dat ze profiteren wanneer consumenten extra inkomen hebben om uit te geven. Dit omvat bedrijven in sectoren zoals de auto-industrie, detailhandel, vrijetijdsbesteding en horeca. De prestaties van deze bedrijven zijn nauw verbonden met de economische cyclus, omdat er meestal meer vraag is naar hun producten en diensten als de economie sterk is. Je vindt bijvoorbeeld twee Franse luxemerken op onze lijst. 

 

Financiële diensten

De financiële dienstensector omvat banken, vermogensbeheerders, financiële onderzoeks- en databedrijven, kredietinstellingen, beleggingsondernemingen, aandelenbeurzen en verzekeringsmaatschappijen. Zo verschillend als de diensten die ze aanbieden, zo verschillend zijn de onderstaande bedrijven in hun concurrentiestrijd. Eén kenmerk is dat hun klanten een relatief hoge horde moeten nemen als ze willen overstappen.

Veel bedrijven in deze sector zijn gevoelig voor de bewegingen van de economie en in het bijzonder voor rentetarieven.

 

 

Defensieve consumentengoederen

Bedrijven in deze sector bieden diensten aan die consumenten altijd nodig hebben, dus zelfs een economische neergang heeft over het algemeen geen grote impact op de sector. Vandaar defensief: de sector wordt niet beïnvloed door het wel en wee van de economie. Veel van de onderstaande bedrijven hebben hun positie versterkt door een sterke relatie op te bouwen met kopers en door ofwel lagere prijzen te bieden dan hun concurrenten of een sterke merkidentiteit te hebben die hogere prijzen rechtvaardigt. 

 

Gezondheidszorg

Gezondheidszorg is een andere sector die over het algemeen stabiel is, ongeacht de economische situatie. Gezondheidszorg omvat bedrijven op het gebied van biotechnologie, diagnostiek en onderzoek, farmaceutische productie en gezondheidsinformatiediensten. 

 

Industrie

De sector omvat bedrijven die machines, gereedschap en industriële producten maken. Het omvat ook lucht- en ruimtevaart- en defensiebedrijven en transportdiensten. Er zijn meer bedrijven uit de industriële sector op onze lijst gekomen dan uit welke andere groep dan ook. 

 

Technologie en communicatiediensten

Bedrijven in de technologiesector zijn betrokken bij het ontwerp, de ontwikkeling en ondersteuning van computerbesturingssystemen en -toepassingen. Deze sector omvat ook bedrijven die computerapparatuur, gegevensopslagproducten, netwerkproducten, halfgeleiders en componenten produceren. Twee Europese technologiebedrijven hebben onze lijst gehaald. 

 

Europa's beste bedrijven voor uw portefeuille: methodologie

De bedrijven op deze lijst worden gevolgd door aandelenanalisten van Morningstar Research Services en bieden aandelen aan voor Europese beleggers. Alle cijfers zijn in euro's, zelfs als de bedrijven gevestigd zijn in landen buiten de eurozone. Binnen dit overzicht voldoen de beste bedrijven aan de volgende criteria:

Een Wide Economic Moat

De Morningstar Economic Moat rating vat de duur van de concurrentievoordelen van een bedrijf samen. Economic Moat is een structureel kenmerk dat een bedrijf in staat stelt om gedurende een lange periode overschotten te genereren. Als Morningstar Research Services ervan uitgaat dat de overschotten gedurende een periode van 20 jaar of langer zullen aanhouden, krijgt het bedrijf een “Wide Economic Moat”.

Standaard of voorbeeldige kapitaalallocatie

De rating voor kapitaalallocatie is een beoordeling van de kwaliteit van de kapitaalallocatie door het management, waarbij de nadruk ligt op de balans van de onderneming, investeringen en uitkeringen aan aandeelhouders. Kapitaalallocatie wordt beoordeeld vanuit het perspectief van aandelenbeleggers, waarbij rekening wordt gehouden met de beleggingsstrategie en -waardering van het bedrijf, het balansbeheer en het dividend- en aandeleninkoopbeleid op een toekomstgerichte basis. Een bedrijf kan een voorbeeldige, standaard of slechte beoordeling voor kapitaalallocatie krijgen.

Lage of gemiddelde Fair Value onzekerheid

De reële waarde (Fair Value) onzekerheid geeft de voorspelbaarheid van de toekomstige kasstromen van een bedrijf aan en dus de mate van zekerheid in de schatting van de reële waarde van dit bedrijf. De onzekerheid voor een bedrijf kan laag, medium, hoog, zeer hoog of extreem zijn. Het geeft een bereik weer van waarschijnlijke potentiële intrinsieke waarden voor een bedrijf op basis van de kenmerken van de onderliggende activiteiten van het aandeel, met inbegrip van zaken als operationele en financiële hefboomwerking, gevoeligheid van de inkomsten voor de economie, productconcentratie en andere factoren. Hoe voorspelbaarder de kasstromen, hoe kleiner de bandbreedte van potentiële intrinsieke waarden en hoe lager de onzekerheid.

Wisselkoersen per 24 september 2024:

EUR/CHF 0,9412
EUR/GBP 0,8327
EUR/SEC 11,3265
EUR/DKK 7,4586
EUR/NOK 11,6547

Dit artikel is aangepast voor de Europese markt en is gebaseerd op The Best Companies to Own: 2024 Edition, die onze Amerikaanse collega Margaret Giles samenstelt voor beleggers in de VS. De huidige lijst werd op 10 juli gepubliceerd op morningstar.com.

De auteur(s) bezit(ten) geen aandelen in de in dit artikel genoemde effecten. Meer informatie over de redactionele richtlijnen van Morningstar

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Antje Schiffler  is editor voor Morningstar in Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten