Vietnam: risico's en kansen in een belangrijke frontier markt

VIDEO - Frontier markets zijn de opkomende van morgen. Vietnam, de Filippijnen en Kazachstan zijn momenteel de aantrekkelijkste volgens Schroder’s Rami Sidani. 

Valerio Baselli 20 september, 2024 | 11:40
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Valerio Baselli: Hallo en welkom bij Morningstar. Frontier markten kunnen verleidelijk zijn voor groei-hongerige beleggers met een grote risicobereidheid. Om daarover te praten, ben ik vandaag samen met Rami Sidani, manager van het Schroder Frontier Markets Equity Fund.

Rami, om te beginnen wil ik je vragen of je kort kunt uitleggen wat de belangrijkste verschillen zijn tussen opkomende markten en frontier markets.

Rami Sidani: De frontiermarkten vallen per definitie niet onder de status van opkomende markten volgens de MSCI-classificatie. De gemene deler van alle frontiermarkten zijn onderontwikkelde kapitaalmarkten. Dit zijn opkomende markten die minder ontwikkeld zijn dan hun tegenhangers in opkomende markten.

Baselli: Perfect. En welke van die markten zijn op dit moment het aantrekkelijkst en waarom?

Sidani: Vietnam is verreweg de grootste component van het universum van opkomende markten. Het vertegenwoordigt bijna 30% van de beleggingscategorie. Je moet aan Vietnam denken wat mensen 20 of 25 jaar geleden van China dachten voor het universum van de opkomende markten, toen China het moeilijk had, een bbp-groei van 6% tot 7% noteerde en fungeerde als het productiecentrum van de wereld. De omvang van Vietnam in de beleggingscategorie weerspiegelt de omvang van de opportuniteit. Ik zou zeggen dat dit veruit de meest aantrekkelijke is. Het is een economie die groeit met 6% tot 7% en die bijna $30 miljard aan directe buitenlandseinvesteringen aantrekt. Dus terwijl de wereld naar alternatieven zoekt, ontpopt Vietnam zich als een nieuw productiecentrum dat deze directe buitenlandse investeringen aantrekt.

De grote investeringen breiden de middenklasse uit en creëren een welvaartseffect dat het verhaal van de binnenlandse consumptie sterk ondersteunt. Vietnam is door de Wereldbank opgewaardeerd van een land met een lager inkomen naar een land met een lager middeninkomen en de verwachting is dat het in de komende jaren opnieuw zal worden opgewaardeerd naar een land met een hoger middeninkomen. Dit is dus een overtuigend structureel groeiverhaal waarvan we denken dat het zeer sterke rendementen zal blijven opleveren.

Een ander interessant verhaal in ons universum zijn de Filippijnen, dat ook blijft profiteren van een concurrerend kostenvoordeel en dat DBI's aantrekt, vooral op het gebied van BPoS (Banking Product or Service), waar internationale bedrijven investeren in een land dat beschikt over hoogopgeleide arbeidskrachten, Engels spreekt en een intelligente cultuur heeft. Dit trekt ook investeringen aan die, zoals ik al zei, bijgevolg zeer bevorderlijk zijn voor het creëren van banen en vervolgens voor de binnenlandse consumptie.

In Europa is Kazachstan onze grootste positie en blootstelling. Kazachstan is een turnaroundverhaal in het grensuniversum. Dit is opnieuw een land dat niet echt een mainstream markt is op de wereldwijde investeringskaart, maar er is een nieuw leiderschap dat hervormingen doorvoert, de corruptie aan banden legt en het juiste multivriendelijke beleid opstelt om investeringen aan te trekken. We hebben het over een volledig doorgedrongen economie met enorme financiële buffers, een staatsinvesteringsfonds met bijna 60% van het BBP dat ook een overtuigend structureel groeiverhaal voor de komende vijf jaar presenteert.

Baselli: Oké. En aan de andere kant, wat zijn de belangrijkste risico's in deze markten en hoe beheer je die? Ik denk bijvoorbeeld aan liquiditeitsrisico of zelfs op een breder niveau, politiek risico.

Sidani: Deze markten hebben de afgelopen paar jaar een stortvloed aan hervormingen doorgevoerd om investeringen aan te trekken, wat, zoals ik al zei, een zeer belangrijke drijfveer is geweest voor het creëren van banen en een pijler is geweest voor het investeringsargument voor deze markten. Deze hervormingen zijn dus van groot belang voor ons investeringsargument om in deze markten te investeren. De grootste in ons universum is bijvoorbeeld Vietnam, en vandaag de dag is Vietnam in opkomst als alternatief productiecentrum voor wereldwijde bedrijven, gezien de noodzaak om te diversifiëren, weg van China. We zien dus zware DBI's naar deze markten vloeien, wat, zoals ik al zei, de economische groei stimuleert.

Een belangrijk risico zou zijn dat elke vertraging of uitstel bij het doorvoeren van deze hervormingen een belemmering zou kunnen vormen voor het vermogen van deze markten om investeringen aan te trekken en te fungeren als alternatief productiecentrum voor de wereld, wat de trend is die we de afgelopen jaren hebben gezien. Zoals u terecht opmerkte, zijn deze markten kleiner en minder liquide, en daarom moet men gedisciplineerd zijn wat betreft de omvang van de activa die op deze markten worden beheerd. En dit is iets wat we nauwlettend in de gaten houden.

Baselli: Oké. En tot slot, waarom zou een belegger volgens u in frontiermarkten moeten beleggen in plaats van in opkomende markten?

Sidani: Deze markten zijn, eenvoudig gezegd, in opkomst als de nieuwe productiecentra. Het zijn de productiecentra van morgen. We hebben de afgelopen 30 jaar een enorme opkomst van China gezien. Nu is de wereld op zoek naar alternatieven. We zien massale directe buitenlandse investeringen naar deze markten komen. We zien een toename van de opgeleide nieuwe generatie in de complexere industrieën. Deze landen en economieën maken niet langer sari's, kleding, t-shirts en schoenen. Ze gaan nu de ladder op van de complexiteit van de productie om meer high-tech spullen te produceren, gewoon de meer complexe en duurdere artikelen, wat het welvaartseffect creëert dat zeer ondersteunend is voor het verhaal van de binnenlandse consumptie.

Baselli: Heel interessant. Dank je wel voor je tijd, Rami. Voor Morningstar ben ik Valerio Baselli. Bedankt voor het kijken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten