Dit zijn de nieuw ondergewaardeerde aandelen voor deze maand

ASML en Saab behoren tot de aandelen die in ondergewaardeerd gebied terecht zijn gekomen.

Bella Albrecht 20 september, 2024 | 9:18
Facebook Twitter LinkedIn

Elke maand screenen we de Europese aandelen die Morningstar volgt op namen die ondergewaardeerd zijn geworden.

In de afgelopen maand juni daalden zeven aandelen naar ondergewaardeerd gebied, wat betekent dat hun Morningstar Ratings in de loop van de maand veranderden naar 4 of 5 sterren. Aandelen met 3 sterren zijn volgens Morningstar-analisten redelijk gewaardeerd, terwijl aandelen met 1 of 2 sterren als overgewaardeerd worden beschouwd. De 10 nieuw ondergewaardeerde Europese aandelen met de grootste marktkapitalisatie zijn:

 

Alle rendementen in dit artikel worden gerapporteerd in de basisvaluta van het aandeel en alle gegevens zijn afkomstig van Morningstar Direct.

Nieuw ondergewaardeerde aandelen per 17 september

De Morningstar Europe Index steef in de afgelopen maand met 1,12%, waardoor de Europese aandelenmarkt als geheel licht ondergewaardeerd was, met een korting van 4% op de geschatte reële waarde op marktkapitalisatie-gewogen basis. Dit zijn de belangrijkste feiten omtrent de waardering van de 255 Europese aandelen die door Morningstar-analisten worden gevolgd:

• 47% is ondergewaardeerd, 38% is redelijk gewaardeerd en 15% is overgewaardeerd.
• Zeven zijn nieuw ondergewaardeerd.
• 12 zijn nieuw overgewaardeerd.
• Drie zijn van 4 sterren naar 5 sterren gegaan.
• Drie zijn van 5 sterren naar 4 sterren gegaan.
• 10 zijn niet langer ondergewaardeerd.

Analisten van Morningstar kennen aan elk aandeel dat ze bestuderen een schatting van de reële waarde toe, ofwel de Fair Value,wat een intrinsieke maatstaf is voor de waarde van het aandeel, en een onzekerheidsrating, die het bereik van mogelijke uitkomsten voor de schatting van de reële waarde van het aandeel weergeeft. Een hogere onzekerheidswaarde staat gelijk aan een grotere bandbreedte van de aandelenkoers die als eerlijk gewaardeerd wordt beschouwd.

Deze twee maatstaven, gecombineerd met de actuele aandelenkoers, worden gebruikt om de Morningstar Rating van een aandeel te bepalen.

Maatstaven voor de aandelen die deze maand ondergewaardeerd raakten

 

ASML Holding ASML

• Morningstar Rating: 4 sterren
• Rendement over 1 maand: -12,79%

ASML Holding, een bedrijf dat machines bouwt om halfgeleiders mee te produceren, is de afgelopen drie maanden met 24,97% gedaald en het afgelopen jaar met 30,29% gestegen. De koers van het aandeel ligt 19% onder de geschatte reële waarde van €900,00, met een hoge onzekerheidswaardering. Het large-cap groei aandeel heeft een Wide Moat.

Saab SAAB B

• Morningstar Rating: 4 sterren
• Rendement over 1 maand: -13,95%

Lucht- en ruimtevaart- en defensiebedrijf Saab verloor 8,92% in de afgelopen drie maanden en steeg 42,94% in het afgelopen jaar. Het mid-cap groei aandeel heeft een Wide Moat. Saab wordt verhandeld tegen een korting van 16% ten opzichte van de geschatte reële waarde van SEK 262,50, met een gemiddelde onzekerheidswaardering.

Philips PHIA

• Morningstar Rating: 4 sterren
• Rendement over 1 maand: 7,09%

Philips, een bedrijf in medische apparatuur, is 18,36% gestegen in de afgelopen drie maanden en 45,05% in het afgelopen jaar. De schatting van de reële waarde van Philips steeg in de loop van de maand naar €35,00 van €20,30. Het bedrijf sloot de maand af met een korting van 19% op de nieuwe schatting van de reële waarde, met een hoge onzekerheidswaardering. Philips is een large-cap core bedrijf met een Wide Moat.

Associated British Foods ABF

• Morningstar Rating: 4 sterren
• Rendement over 1 maand: -9,12%

Verpakt voedingsmiddelenbedrijf Associated British Foods heeft de afgelopen drie maanden 9,96% verloren en steeg het afgelopen jaar met 10,71%. Het large-cap core aandeel heeft geen economische moat. Associated British Foods wordt verhandeld tegen een korting van 14% ten opzichte van de geschatte reële waarde van GBX 2600,00, met een gemiddelde onzekerheidswaardering.

Sodexo SW

• Morningstar Rating: 4 sterren
• Rendement over 1 maand: -3,39%

Gespecialiseerde zakelijke dienstverlener Sodexo is in de afgelopen drie maanden met 0,22% gestegen en in het afgelopen jaar met 20,29%. Het aandeel wordt verhandeld tegen een korting van 15% op de geschatte reële waarde van €92,00, met een gemiddelde onzekerheidswaardering. Sodexo is een mid-cap core bedrijf met een Narrow Moat.

Gruppo Campari CPR

• Morningstar Rating: 4 sterren
• Rendement over 1 maand: -7,12%

Gruppo Campari, een bedrijf in alcoholische dranken, heeft de afgelopen drie maanden 20,86% verloren en 33,27% in het afgelopen jaar. Het mid-cap groei aandeel heeft geen economische moat. Gruppo Campari wordt verhandeld tegen een korting van 16% ten opzichte van de geschatte reële waarde van €9,00, met een medium onzekerheidswaardering.

Saipem SPM

• Morningstar Rting: 4 sterren
• Rendement over 1 maand: -3,24%

Saipem, een bedrijf dat olie- en gasapparatuur en -diensten levert, is in de afgelopen drie maanden met 3,19% gedaald en in het afgelopen jaar met 21,62% gestegen. De schatting van de reële waarde van Saipem steeg in de loop van de maand naar €2,80 van €2,50. Het sloot de maand af met een korting van 30% op de nieuwe schatting van de reële waarde, met een zeer hoge onzekerheidswaardering. Het mid-cap core aandeel heeft geen economische moat.

Dit artikel werd gegenereerd met behulp van automatisering en beoordeeld door de Morningstar redactie.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten