Renteverlaging Fed laat zien dat strijd tegen inflatie grotendeels gewonnen is

Met meer renteverlagingen in aantocht moet de economie een recessie kunnen vermijden.

Preston Caldwell 19 september, 2024 | 11:13
Facebook Twitter LinkedIn

Federal Reserve graphic

Na twee jaar van hoge rentetarieven schakelt de Federal Reserve van Jerome Powell nu over op een versoepeling van het monetaire beleid. Het besluit van de Fed woensdag impliceert dat de strijd tegen de hoge inflatie voor een belangrijk deel is gewonnen en dat het alleen nog een kwestie van opruimen is.

De Fed verlaagde de federal-funds rente naar 4,75%-5,00% tijdens de vergadering van september, van eerder 5,25%-5,50%. De markten waren verdeeld over de vraag of de Fed zou kiezen voor een verlaging met 25 basispunten of voor een verlaging met 50 basispunten. Uiteindelijk koos de Fed voor de grotere verlaging van 50 basispunten. Maar dat betekent niet dat de Fed de markten een schok wilde toebrengen.

De bijgewerkte prognoses van het FOMC impliceren namelijk dat de Fed bij toekomstige vergaderingen zal overschakelen op een geleidelijker tempo, inclusief een verlaging met 25 basispunten tijdens de laatste twee vergaderingen van 2024. Bovendien gaan de Fed-prognoses uit van een federale rente van 3,25%-3,50% aan het einde van 2025. Hoewel dat een flinke verlaging is ten opzichte van eerdere prognoses van 4,00%-4,25% eind 2025, is het een stap boven de recente marktverwachtingen van een rente van 2,75%-3,00% eind 2025.

In feite suggereert de Fed dat de markt al ruime verwachtingen van renteverlagingen door de Fed heeft ingebakken en dat het (voorlopig) niet nodig is om die verwachtingen verder te laten dalen.

Federal Reserve dotplot

Verwachtingen voor de federale rente zijn de belangrijkste drijfveer voor de obligatierente. Naarmate de verwachtingen voor een renteverlaging steiler zijn geworden, is het rendement van tweejaars Treasuries gedaald van 4,5% eind juli 2024 naar 3,6% medio september. Het rendement op 10-jaars schatkistpapier is in die periode ook met ongeveer 50 basispunten gedaald. Dit is belangrijk omdat het niveau van de obligatierente over de hele curve nog belangrijker is dan het niveau van de federal funds rate voor het bepalen van de totale impact van het monetaire beleid op de economie.

De obligatierente bewoog nauwelijks op het besluit van vandaag, wat aangeeft dat de Fed de huidige marktverwachtingen niet in de war wilde sturen.

Toch roept dit een vraag op: waarom verschoven de markten en de Fed zo drastisch in de richting van de gedachte dat agressievere renteverlagingen gepast waren? In de afgelopen maanden hebben we milde inflatiecijfers zien verschijnen. Powell merkte op dat de totale PCE-inflatie in augustus waarschijnlijk 2,2% op jaarbasis zou zijn, bijna in lijn met de Fed-doelstelling van 2%.

Ondertussen is de arbeidsmarkt zorgwekkender geworden, met een stijging van de werkloosheid met meer dan 0,5 procentpunt in de afgelopen 12 maanden en een vertraging van de groei van de non-farm payroll banen. Volgens de gegevens over het bruto binnenlands product groeit de economische activiteit nog steeds in een gezond tempo, maar de anekdotische gegevens uit de “Beige Book”-enquête zijn zorgwekkender.

Al met al merkte Powell op dat de “risico's voor het bereiken van de werkgelegenheids- en inflatiedoelstellingen in balans zijn”, nadat hoge inflatie de afgelopen twee tot drie jaar de grootste zorg was. Dat betekent dat de voortdurende bezorgdheid om de inflatie terug te brengen naar de Fed-doelstelling van 2% (wat zou vragen om restrictief hoge rentetarieven) in evenwicht is met de bezorgdheid dat de economie en de arbeidsmarkt in een recessie terecht zouden kunnen komen (wat zou vragen om lage rentetarieven).

Als deze twee factoren in evenwicht zijn, vraagt dat om een federale rentevoet die veel dichter bij zijn “neutrale” niveau ligt. Het precieze neutrale niveau is onzeker, maar volgens Fed-functionarissen ligt het rond 2%-3%. Een verlaging van 50 basispunten is zinvoller gezien het grote verschil tussen een neutrale rente van 2%-3% en de al bestaande federal-funds rente van meer dan 5%.

Wij denken dat de federal funds rate waarschijnlijk een koers zal volgen die ongeveer overeenkomt met de huidige FOMC-projecties, in ieder geval tot eind 2025. Deze hoeveelheid monetaire versoepeling zou voldoende moeten zijn om de economie uit een recessie te houden. De stijging van de werkloosheid is volgens ons verre van alarmerend. Nu het BBP nog steeds stevig groeit, geloven we niet dat de arbeidsmarkt spontaan uit het dal zal klimmen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de Fed bij toekomstige vergaderingen in een gematigder tempo zal blijven snijden.

Blijf op de hoogte via de Morningstar nieuwsbrief

Klik hier om aan te melden

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Preston Caldwell  is senior econoom bij Morningstar in de VS.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten