Zijn Chinese aandelen goedkoop genoeg om toe te slaan?

De meeste beleggers zijn pessimistisch, ook al zijn Chinese aandelen nu goedkoper dan ooit.

Valerio Baselli 19 september, 2024 | 10:09
Facebook Twitter LinkedIn

China

Internationale beleggers blijven de Chinese aandelenmarkt mijden. Al meer dan drie jaar presteert de Chinese aandelenmarkt veel slechter dan de wereldwijde financiële markten, inclusief die van andere opkomende markten.

Als gevolg daarvan worden Chinese aandelen verhandeld tegen lage waarderingen die al ongeveer tien jaar niet meer zijn gezien. Volgens gegevens van CEIC is de koers-winstverhouding van de Shanghai Stock Exchange het laagst sinds eind 2014. Bovendien zijn Chinese aandelen volgens de Global Market Barometer van Morningstar momenteel 31% ondergewaardeerd ten opzichte van de reële waarde van aandelen die worden gevolgd door de analisten van Morningstar. 

Waarom Chinese aandelen underperformen

“Chinese aandelen worden al een tijdje verhandeld tegen aantrekkelijke waarderingen, maar waardering alleen is voor beleggers niet voldoende reden geweest om weer in Chinese aandelen te stappen, ondanks de sterke winstgroei op een geaggregeerd niveau”, zegt Wenli Zheng, manager van het T. Rowe Price China Evolution Equity Fund, in een interview met Morningstar.

“Er is meer onzekerheid, wat het vertrouwen van beleggers aantast. Binnenlandse beleggers worden steeds voorzichtiger, nadat ze hun vermogen hebben zien dalen door dalende vastgoedprijzen en een zwakke aandelenmarkt houden veel mensen hun geld op bankdeposito's,” vervolgt Zheng. “Wij denken dat beleggers wachten op een stabilisatie van de economie en meer duidelijkheid over het overheidsbeleid voordat ze zich weer aangetrokken voelen tot een goedkope markt waar veel bedrijven een relatief hoge winstgroei blijven leveren.”

“Na drie jaar berenmarkt gelooft niemand meer in China”, zegt James Cook, hoofd strategie van het Federated Hermes China Equity Fund, in een interview met Morningstar. De fondsbeheerder wijst echter op de recente toename van dividenden en inkoop van eigen aandelen als een factor die het herstel zou kunnen stimuleren. “Deze bieden niet alleen een sterke waarderingsondersteuning, maar zijn ook een overtuigend argument voor beleggingen in aandelen in een omgeving met renteverlagingen. Het is goed om in gedachten te houden dat terwijl andere landen te maken hebben met inflatie, er in China sprake is van deflatie,” aldus Cook.

 

De economische ontwikkelingen die Chinese aandelen remmen

De op één na grootste economie ter wereld worstelt nog steeds met het herstel na de klap in het Covid-tijdperk en de nasleep daarvan. Ondanks door de overheid geïmplementeerde stimuleringsmaatregelen om de binnenlandse vraag te stimuleren, noteerde het bruto binnenlands product van China in het tweede kwartaal een bescheiden stijging van 0,7% ten opzichte van het vorige kwartaal, terwijl de marktverwachtingen wezen op een groei van ten minste 1,1%. De trendmatige groei van het BBP daalde daarmee naar 4,7%, terwijl de consensus 5,1% was.

Volgens Jian Shi Cortesi, investment director groei-aandelen Azie/China  bij GAM, heeft de crisis in de vastgoedsector als gevolg van het in gebreke blijven van Evergrande hier een enorme impact op gehad. “Maar”, schrijft Cortesi in een op 2 september gepubliceerde notitie, ”het is belangrijk om de huidige situatie te onderscheiden van de Amerikaanse financiële crisis van 2008. Het Chinese banksysteem heeft veerkracht getoond en de problemen hebben zich vooral voorgedaan bij projectontwikkelaars en niet zozeer bij wanbetalers van hypotheken.”

In de toekomst zullen er echter andere sectoren zijn die een positieve impact kunnen hebben op het BBP. “We hebben een veelzijdige verandering in China's BBP-groei voor 2024 vastgesteld”, zegt Cortesi. “Digitalisering komt naar voren als een belangrijke kracht, die het BBP naar verwachting met ongeveer 3,3% zal versterken. De verschuiving naar groene energiebronnen, waaronder zonne-energie, windenergie en elektrische voertuigen, zal naar verwachting nog eens 1,7% extra opleveren. Ondertussen zullen de consumentenbestedingen, vooral in de reis- en restaurantsector, naar verwachting 0,4% bijdragen. Daarentegen drukken vastgoed en aanverwante sectoren de bbp-groei momenteel met 1,4%.” 

 

China in transitie, niet in een neergang

“China maakt een langdurige neerwaartse cyclus door en de huidige vooruitzichten blijven onzeker,” aldus Cook van Federated Hermes. “De risico's zijn bekend: vertragende groei, aanhoudende spanningen met de Verenigde Staten, laag consumentenvertrouwen dat op zijn beurt wordt veroorzaakt door de zwakke vastgoedmarkt, geringe investeringen in de particuliere sector en stijgende schulden van lokale overheden. Tot nu toe heeft de regering halfslachtig gereageerd. Wij denken echter dat het land zich in een noodzakelijke overgangsfase bevindt in plaats van een langdurige neergang”, vervolgt de manager.

“Deze verandering in de economische mix zou op zijn beurt moeten leiden tot betere rendementen voor bedrijven. We blijven optimistisch dat China zijn economie met succes kan transformeren, hoewel dit tijd zal kosten en nooit pijnloos zal zijn”, aldus Cook, die eraan toevoegt dat "het wijdverspreide pessimisme over de Chinese economie en markten overdreven lijkt".

“De regering heeft verschillende stimuleringsmaatregelen aangekondigd, maar geen daarvan is zo effectief als verwacht”, zei Theresa Zhou, manager van het Fidelity Sustainable China A Shares Fund, vorige week tegen Morningstar. “Dit toont aan dat de overheid terughoudend is met agressieve stimuleringsmaatregelen, maar zich eerder richt op incrementeel beleid en economische transformatie. Dit heeft het marktsentiment ernstig aangetast."

Het doel van Beijing is duidelijk: de overgang van “groei tegen elke prijs” naar “groei van hoge kwaliteit” op gang brengen. Om dit te bereiken wil de regering de economische groei verschuiven van traditionele laagrenderende sectoren, zoals infrastructuur en onroerend goed, naar consumptie en high-tech industrieën met een hoge toegevoegde waarde.

“Beleidsmakers hebben het ondersteunende beleid voor deze worstelende markt opgevoerd, maar dit beleid is niet bedoeld om een nieuwe versnelling van de economische groei op gang te brengen. In plaats daarvan is het doel om een stabilisatie in onroerend goed te bewerkstelligen om een doorlopende, meerjarige overgang naar een nieuw groeimodel gedreven door consumptie en hoogwaardige productie te vergemakkelijken”, aldus Zhou. 

 

Contraire keuze of value trap?

Hier is de markt verdeeld tussen degenen die denken dat de Chinese markt een te goede contrarian opportunity is om te laten schieten en degenen die het alleen maar zien als een value trap.

Als een groot deel van de internationale handelaren denkt dat China “onverkoopbaar” is, dan kunnen daar goede redenen voor zijn. Wereldwijde beleggingsstromen lijken dit te ondersteunen, met maar liefst $17,1 miljard die beleggers wereldwijd in de afgelopen 12 maanden uit Chinese open-end aandelenfondsen hebben gehaald, inclusief fondsen die zijn blootgesteld aan A-aandelen.

Maar niet iedereen deelt deze mening. “Wij geloven dat Chinese aandelen aantrekkelijk zijn op de middellange termijn en dat beleggers, in plaats van te proberen de markt te timen, fundamentals en waarderingen als leidraad moeten gebruiken”, zegt Zheng van T. Rowe Price. “De Chinese markt is enorm en enorm divers. De waarderingen en groeivooruitzichten in de verschillende sectoren lopen enorm uiteen. Veel bedrijven doen het goed en worden verhandeld tegen aantrekkelijke waarderingen. Het deleverage-proces is weliswaar pijnlijk, maar cyclisch van aard en er is ruimte voor sterke prestaties zodra de economie stabiliseert.” 

 

Fundamentals zijn essentieel

Zhou van Fidelity “zou beleggers willen aanraden om zich te richten op bottom-up kansen in aandelen van hoge kwaliteit met sterke fundamentals die zijn getroffen door de ongerichte sell-off”.

“Wij houden graag bedrijven die volgens ons verkeerd geprijsd zijn en wachten geduldig af, waarbij we vaak een dividend innen terwijl we dat doen”, zegt Cook van Federated Hermes. “Op dit moment is er geen tekort aan dergelijke bedrijven in China. Hoewel China tegenwind blijft ondervinden, blijft de huidige risico-rendementverhouding zeer aantrekkelijk voor beleggers.”

“Over het geheel genomen”, vervolgt Cook, ”zijn wij van mening dat Chinese aandelen een vruchtbaar gebied vormen voor tegendraadse beleggers en - in het licht van de opmerkelijk aantrekkelijke waarderingen die worden geboden - zijn wij optimistisch dat beleggers aangename prestaties tegemoet kunnen zien over een redelijke langetermijnhorizon.” 

 

Waar liggen de kansen in Chinese aandelen?

Maar in welke sectoren liggen momenteel de aantrekkelijkste kansen voor beleggers in China? “We blijven bedrijven vinden die sterke groei bieden, ongeacht het economische klimaat, bijvoorbeeld online muziek, winkelcentrumexploitanten, online werving,” zegt Zheng.

“Een ander thema waar we onze portefeuille de laatste tijd op hebben gericht, is het vinden van bedrijven die goed gepositioneerd zijn om groeikansen te benutten die voortkomen uit cyclische oplevingen in hun sector, of uit aanbodbeperkingen of nieuwe productcycli, waardoor ze minder afhankelijk zijn van de bredere economie”, vervolgt Zheng. “De scheepsbouwindustrie heeft bijvoorbeeld meerdere jaren van aanbodvermindering achter de rug, dus de overlevenden profiteren van een opleving van de vraag. Sommige van de scheepsbouwers die wij bezitten, hebben hun scheepswerven gevuld met orders tot 2027.”

“Ondergewaardeerde consumentenindustrieën, zoals sportkleding en cosmetica, zijn klaar voor een langdurige expansie, gedreven door opkomende binnenlandse merken en een steeds welvarender winkelend publiek”, aldus Zhou. “Ondanks de macro-tegenwind zijn stabiele groeisectoren zoals gaming, onderwijs en op ervaring gebaseerde consumptie zoals reizen nog steeds welvarend”, vervolgt ze.

Cook is daarentegen van mening dat “exporteurs die wereldwijd concurrerend zijn en binnenlands gerichte bedrijven in meer geconsolideerde sectoren met een sterkere prijsdiscipline beter gepositioneerd zijn in de huidige omgeving.” Op dit moment, legt hij uit, “hebben we geen banken of vastgoedontwikkelaars in onze portefeuille en veel van onze participaties hebben substantiële en groeiende bedrijven buiten China die helpen het valutarisico te beperken. In plaats van direct in onroerend goed te investeren, bezitten we momenteel andere bedrijven die cyclische macroblootstelling bieden, zoals cementaandelen. 

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
T. Rowe Price China Evolution Equity A8,37 USD1,49Rating

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten