Opkomende markten: het draait niet meer om China

Door de slechte prestaties van Chinese aandelen is het gewicht ervan in de portefeuilles van aandelenfondsen voor opkomende markten afgenomen, ten gunste van India en Taiwan.

Fernando Luque 17 september, 2024 | 10:54
Facebook Twitter LinkedIn

Brújula mercados emergentes

Dat het gewicht van China in de portefeuilles van fondsen voor opkomende markten is gedaald, komt niet als een verrassing na jaren van relatieve underperformance: de Morningstar China TME-index is de afgelopen 3 jaar achtergebleven bij de Morningstar Emerging Markets TME-index, met een verlies van 37,4% in euro, vergeleken met een verlies van ongeveer 2% voor de Emerging Markets-index. 

Wat echter interessant is, is welke landen hebben geprofiteerd van de afnemende gunst van China bij beleggers en welke aandelen het grootste gewicht hebben in de portefeuilles van de grootste actief beheerde aandelenfondsen voor opkomende markten.

De categorie wordt zo gedomineerd door passieve fondsen dat van de top 10 fondsen naar beheerd vermogen binnen de Global Emerging Equity categorie, de top vijf passief is. Voor zes van hen vertegenwoordigt China de grootste geografische weging. 

Twee van de uitzonderingen zijn Fidelity Emerging Markets en GQG Partners Emerging Markets, die China aanzienlijk onderwegen ten gunste van India, met respectievelijk 21,2% en 32,6%. Ze hebben ook gemeen dat ze een veel hogere weging toekennen aan Brazilië dan hun concurrenten. Het Latijns-Amerikaanse land weegt 9,0% in het Fidelity-fonds en 12,4% in het GQG-fonds.

Het fonds Royal London EM ESG en het Robeco QI Emerging Conservative Equities fonds hebben hun grootste weging in Taiwan. 

China's neergang en de opkomst van India en Taiwan

Maar welk land heeft in deze fondsen het meest geprofiteerd van de daling van China? Als we kijken naar de portefeuilles van opkomende aandelenfondsen als geheel, is India duidelijk een van de winnaars. Het gewicht van India is gestegen van 12,1% drie jaar geleden naar 17,6% eind juli. Taiwan heeft ook geprofiteerd van het dalende gewicht van China en is gestegen van 13,6% in september 2021 naar 17,1% in juli 2024. Korea is in deze periode min of meer stabiel gebleven op ongeveer 11%.

 

De magnificent 3 opkomende aandelen

Als we kijken naar de portefeuilles van de grootste aandelenfondsen voor opkomende markten, is er een trio van aandelen dat terugkeert: Taiwan Semiconductor, Tencent Holdings en Samsung Electronics. Dit zijn, in die volgorde, de top drie aandelen in de MSCI Emerging Markets index, wat zich automatisch vertaalt in een hoge weging in veel passieve fondsen, maar het zijn ook de top drie aandelen in actief beheerde fondsen.

Morningstar maatstaven voor Taiwan Semiconductor Manufacturing TSM

Analist: Phelix Lee

 

Morningstar maatstaven voor Tencent  00700

Analist: Ivan Su

 

Morningstar maatstaven voor Samsung Electronics SSNLF

Analist: Geen

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten