Dit zijn vijf goed presterende opkomende markten aandelenfondsen

In de volatiele wereld van opkomende markten aandelen is er genoeg keuze uit actief beheerde fondsen die beter presteren dan de markt.

Robert van den Oever 16 september, 2024 | 13:29
Facebook Twitter LinkedIn

In het kader van de themaweek over opkomende markten bekijken we welke beleggingsfondsen die specifiek gericht zijn op opkomende markten het best presteren. Er is volop keus, in aandelen- en obligatiefondsen en van breed georienteerde tot aan heel specifieke categorieen die zich op een enkel land of op een type obligatie richten.

Voor de fondsbelegger die brede blootstelling aan aandelen van opkomende landen zoekt, nemen we in deze analyse de aandelenfondsen in de Morningstar Categorie Global Emerging Market Equity onder de loep. Ons datasysteem Morningstar Direct genereert een set van 31 fondsen, waarvan we de top-20 laten zien, gerangschikt op hun rendement year-to-date.

Al deze fondsen deden het beter dan de Morningstar Emerging Markets index, die in dezelfde periode 6,4% rendement boekte, gemeten in euro.

 

 

Vijf Gold-rated emerging market aandelenfondsen

In het overzicht duiken 5 fondsen op die een Morningstar Medalist Rating van Gold dragen, de hoogst haalbare beoordeling door de fondsanalisten van Morningstar. Dat is een indicatie dat de fondsen gepositioneerd zijn om in de toekomst beter te presteren. Op basis van de drie pijlers People, Process en Parent, zijn de analisten van mening dat de fondsen met een Gold-rating goed worden beheerd, solide operationele principes hebben en behoren tot een financiële dienstverlener van hoge kwaliteit.

Die 5 fondsen gaan we nader bekijken aan de hand van Morningstar's analistenrapporten, op volgorde van hun plek in bovenstaande lijst.

 

GQG Partners Emerging Mkts Eq I USD Acc

Analist: Gregg Wolper

De onconventionele aanpak van GQG Partners Emerging Markets Equity is niet geschikt voor elke belegger, maar het managementtalent, de creatieve methoden en de succesvolle geschiedenis geven vertrouwen in de langetermijnvooruitzichten. Dit is allesbehalve een typische strategie voor opkomende markten. Om te beginnen heeft hoofdbeheerder Rajiv Jain samen met twee co-managers een indrukwekkend palmares opgebouwd - niet alleen in de afgelopen ruim zeven jaar, maar ook gedurende meer dan tien jaar bij Vontobel Asset Management voordat hij dat bedrijf verliet om GQG Partners op te richten.

Het fonds onderscheidt zich ook door Jain's portfoliokeuzes. Hij kan aanzienlijke allocaties doen naar bedrijven buiten de opkomende markten; eind 2023 bevond ongeveer 15% van de portefeuille zich in de VS of ontwikkeld Europa. Dit is niet het enige fonds voor opkomende markten met die vrijheid, maar het staat in contrast met rivalen die meer vasthouden aan opkomende markten.

Binnen de opkomende markten is de portefeuille nog gedifferentieerder. Jain is huiverig voor beleggen in China vanwege overheidsbemoeienis en onaantrekkelijke bedrijfsfundamentals, dus per december 2023 had het fonds slechts 6% van het portefeuillevermogen in China tegenover 26% in de MSCI Emerging Markets Index. Jain is positiever over de politieke landschappen en bedrijfsfundamentals in India en Brazilië; de portefeuille had 36% van het vermogen in India en 22% in Brazilië, tegenover respectievelijk 17% en 6% in de  benchmark.

Een andere gewaagde zet was een belegging in vier dochterondernemingen van het Indiase conglomeraat Adani nadat dat bedrijf het doelwit was geworden van een kritisch rapport van een short-seller, waardoor de aandelenkoersen kelderden. Tot nu toe is het een uitermate lonende beslissing geweest.

De prestaties waren uitstekend. Vóór 2023 was het sterk, maar niet uitzonderlijk, en de opvallende resultaten van vorig jaar en begin 2024, vooral dankzij de participaties in Nvidia en Adani en een groot belang in Petrobras, hebben het track record verder verbeterd. Het rendement op jaarbasis sinds de oprichting tot maart 2024 is ongeveer 5 procentpunten hoger dan het gemiddelde van de index en de categorie. Sommige beleggers zullen misschien terugschrikken voor de durf of het belang in ontwikkelde markten, maar deze strategie is een prima keuze voor beleggers die deze aanpak waarderen.

 

Robeco QI Emerging Markets Active Equities F €

Analist: Elbie Louw

Het beleggingsproces van Robeco QI Emerging Markets Active Equities F € wekt vertrouwen en verdient een High Process Pillar rating. Portefeuille analyse laat een aanzienlijke overwogen positie zien in blootstelling aan rendement en liquiditeit in vergelijking met sectorgenoten. Hoge rendementsblootstelling wordt toegeschreven aan het houden van meer aandelen met een hoog dividend- of aandeleninkooprendement. En een hoge blootstelling aan liquiditeit is geworteld in aandelen met hogere handelsvolumes, wat managers meer flexibiliteit geeft. 

De strategie heeft een High People Pillar rating dankzij de uitgebreide ervaring van de langstzittende manager.  De respectabele voor risico gecorrigeerde prestaties versterken het proces. Dit blijkt uit de alpha van het fonds over vijf jaar, ten opzichte van de categorie-index, wat suggereert dat de beheerders vaardigheid hebben getoond in hun risicoverdeling.

De portefeuille kent een kostenvoordeel ten opzichte van concurrenten en is geprijsd in het op een na goedkoopste kwintiel te midden van zijn concurrenten. Terwijl Robeco nieuwe initiatieven neemt om toekomstige groei te stimuleren onder een vernieuwd managementteam, blijft het fondshuis een sterke beleggingscultuur tonen. 

Robeco QI Emerging Markets Active Equities bevordert milieu- en/of sociale kenmerken in overeenstemming met Artikel 8 van de Sustainable Finance Disclosure Regulation. Fondsen die worden geclassificeerd als Artikel 8 of Artikel 9 hebben een grotere kans om positieve ESG-resultaten te behalen. Het fonds streeft ernaar de blootstelling aan bedrijven die internationale normen schenden, zoals het Global Compact van de VN of de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, te vermijden of te beperken. Het fonds heeft een verwaarloosbare blootstelling van 1,46% aan bedrijven met grote of ernstige controverses.

De portefeuilleholdings van Robeco QI Emerging Markets Active Equities zijn blootgesteld aan gemiddelde niveaus van ESG-risico in vergelijking met die van zijn peers in de Global Emerging Markets Equity-categorie, waardoor het een Morningstar Sustainability Rating van 3 globes krijgt.

 

Candriam Eqs L Em Mkts R EUR Cap

Analist: Gabriel Denis

Deze strategie van Candriam Eqs L Em Mkts R EUR Cap is vooral gericht op kleinere, snelgroeiende bedrijven in vergelijking met de gemiddelde peer in de categorie Global Emerging Markets Equity. Als we kijken naar aanvullende factorblootstelling, dan zien we dat dit fonds voortdurend neigen naar aandelen met hogere handelsvolumes dan zijn concurrenten in de categorie. Meer liquide activa zijn gemakkelijker te kopen en te verkopen zonder hun koersen negatief te beïnvloeden, als een groot aantal beleggers besluit het fonds te verlaten.

Deze strategie was ook meer blootgesteld aan aandelen met een hoog momentum in de afgelopen jaren. Momentum is gebaseerd op de vooronderstelling dat outperformers in de markt zullen blijven outperformen en verliezers verder zullen achterblijven. Dit betekent dat managers overwogen zijn in aandelen die momenteel aan de winnende hand zijn.  

De portefeuille is 6,3 procentpunt overwogen in technologie in vergelijking met het gemiddelde van de categorie. De allocatie aan energie is vergelijkbaar met die van de categorie. De sectoren met een lage weging in vergelijking met sectorgenoten uit de categorie zijn financiële diensten en nutsbedrijven; de allocaties zijn echter vergelijkbaar met de categorie.

De strategie bezit 119 effecten en de activa zijn meer gespreid dan de typische peer in de categorie. In de meest recente publicatie was 31,3% van de activa van het fonds geconcentreerd in de top 10 van de holdings van het fonds, tegenover 37,9% voor het gemiddelde van de categorie. En tot slot, in termen van portefeuilleomzet, handelt dit fonds vaker dan de gemiddelde peer, wat mogelijk extra kosten voor beleggers met zich meebrengt en een rem zet op de prestaties.

De langetermijnprestaties zijn wisselend. Het fonds heeft superieure rendementen behaald in vergelijking met sectorgenoten, maar ondermaatse rendementen in vergelijking met de categoriebenchmark. Deze fondsklasse was met een geannualiseerd overrendement van 1,1 procentpunt koploper ten opzichte van zijn gemiddelde sectorgenoot over een periode van 10 jaar. Ondanks de solide prestaties ten opzichte van sectorgenoten, presteerde het niet beter dan de categorie-index, waar het bij achterbleef met 0,45 procentpunt op jaarbasis.

Gecorrigeerd voor risico lijkt dit fonds niet aantrekkelijk. Het slaagde er niet in de index te verslaan met een lagere Sharpe-ratio, een maatstaf voor risico, over de periode van 10 jaar. Maar opmerkelijk genoeg gaan deze voor risico gecorrigeerde resultaten niet gepaard met meer volatiliteit dan de benchmark.

 

Artemis Fds(Lux)SmartGARP GlblEM Eq BUSD

Analist: Teodor Dilov

Indrukwekkende voor risico gecorrigeerde prestaties van het Artemis Fds(Lux)SmartGARP GlblEM Eq BUSD versterken ook het proces, zoals blijkt uit de 5-jaars alpha van het fonds ten opzichte van de categorie-index, wat suggereert dat de beheerders vaardigheid hebben getoond in hun risicoverdeling.

Deze strategie heeft de neiging om kleinere, meer ondergewaardeerde bedrijven aan te houden dan zijn gemiddelde peer in de Global Emerging Markets Equity Morningstar Categorie. Bij het analyseren van aanvullende factoren heeft deze strategie voortdurend meer high-yield exposure dan het gemiddelde van de Morningstar-categorie in de afgelopen jaren, waarbij de portefeuille meer aandelen aanhoudt met een hoog dividend- of aandelenterugkooprendement.

Hoogrenderende aandelen worden vaak geassocieerd met meer volwassen, winstgevende bedrijven die zowel kunnen groeien als een inkomstenstroom kunnen leveren. Dergelijke aandelen kunnen lijden, als tegenslagen hen dwingen om hun dividend te verlagen.

Deze strategie in de afgelopen jaren een voorkeur getoond voor aandelen met een hoog momentum. Momentumstrategieën gaan ervan uit dat de outperformers het beter zullen blijven doen dan de achterblijvers, die op hun beurt zullen blijven achterblijven.

De portefeuille is respectievelijk 7,8 en 4,4 procentpunt overwogen in de sectoren energie en industrie in vereliking met het categoriegemiddelde. De sectoren met een lage blootstelling vergeleken met sectorgenoten zijn technologie en defensieve consumentengoederen, die respectievelijk 9,8 en 4,2 procentpunten onderwogen zijn ten opzichte van het gemiddelde. De portefeuille is gepositioneerd in 90 holdings en is minder topzwaar dan sectorgenoten. Meer specifiek is 33,9% van de van de portefeuille geconcentreerd in de top 10 van fondsbeleggingen, vergeleken met 37,9% voor het categoriegemiddelde. 

Sinds 2010 is Artemis gezamenlijk eigendom van actieve werknemers, waaronder verschillende portefeuillebeheerders, en het Amerikaanse Affiliated Managers Group. Ondanks het feit dat AMG meerderheidsaandeelhouder is, heeft het bedrijf zijn culturele en beleggingsautonomie behouden. Artemis heeft de opbouw van zijn verschillende franchises gestaag en selectief aangepakt. De managers zijn met aanzienlijke niveaus van beleggingservaring en ze zijn allemaal belegd in hun fondsen, sommige zwaar.

 

Artisan Emerging Markets I USD Acc 

Analist: Jack Shannon

De strategie van Artisan Emerging Markets I USD Acc heeft de neiging om kleinere, sterker groeiende bedrijven aan te houden in vergelijking met de gemiddelde peer in de Global Emerging Markets Equity Morningstar-categorie. Als we kijken naar aanvullende factorblootstelling, hebben de managers de afgelopen jaren voortdurend blijk gegeven van de bereidheid om risico's te nemen, wat blijkt uit de hoge volatiliteit in de portefeuille. Deze oriëntatie werpt meestal de meeste vruchten af wanneer de markten warm zijn.

De strategie was meer blootgesteld aan de volatiliteitsfactor dan haar Morningstar-categoriegenoten. Deze strategie heeft in deze jaren ook een lagere rendementsblootstelling gehad dan sectorgenoten en hield minder aandelen aan met een hoog dividend- of inkooprendement. Kapitaal teruggeven aan aandeelhouders is vaak niet de
hoogste prioriteit van dergelijke bedrijven. De aandelen van dergelijke bedrijven kunnen een hoog rendement opleveren als ze hun groeiprognoses waarmaken. maar ze brengen ook meer risico met zich mee. 

De portefeuille is respectievelijk 8,8 en 5,7 procentpunt overwogen in industrie en technologie ten opzichte van het gemiddelde van de categorie. De sectoren met een lage blootstelling ten opzichte van sectorgenoten zijn communicatiediensten en financiële diensten, onderwogen met respectievelijk 4,6 en 3,9 procentpunt ten opzichte van het categoriegemiddelde. De portefeuille is gepositioneerd in 74 holdings en is relatief geconcentreerd. Meer specifiek, 44,2% van het fondsvermogen zit in de top-10 holdings, vergeleken met 37,9% voor het categoriegemiddelde.   

De unieke en gedecentraliseerde structuur van Artisan helpt bij het aantrekken en behouden van sterke, onafhankelijke beleggingsteams. Deze fungeren in feite als in-house boutiques. Hoewel alle beleggingsteams opereren onder de paraplu van Artisan, heeft elke lead manager de bevoegdheid om zijn eigen onderzoeksanalisten in te huren en zijn eigen verkoopstrategie te bepalen. Het fondshuis geeft elk team een hoge mate van autonomie bij het nemen van strategische beslissingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten