Tech aandelen op drift: weer met beide benen op de grond?

VIDEO - ASML, ARM Holdings en SAP hebben verschillende waarderingen, maar zijn alledrie gevoelig voor de uitverkoop van Amerikaanse tech-aandelen, en ze kunnen profiteren van de AI-opleving.

James Gard 13 september, 2024 | 14:36
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

James Gard: Welkom bij Morningstar. Ik ben verheugd dat Michael Field weer bij mij is.

Dus, Michael, we hebben een tech uitverkoop gehad en nu hebben we een tech herstelbeweging. Wat betekent dat voor Europese techbeleggers?

Michael Field: Ik denk dat techbeleggers zich zorgen maken. Natuurlijk, als een sector zo sterk is gestegen als tot nu toe dit jaar, en de hele index tot op zekere hoogte heeft gedragen, is er altijd een beetje angst als Europese aandelen een beetje in de verkoop gaan. Maar als we kijken naar de waarderingen, is het gelukkig geen slam dunk dat de aandelen omlaag moeten of dat waarderingen uiteindelijk moeten worden aangepast.

Gard: Je hebt drie aandelen uitgekozen als maatgevend voor de Europese technologiesector. Dat zijn ASML, SAP en ARM, technisch gezien een Brits bedrijf maar genoteerd in de VS. Twee daarvan hebben dit jaar tot nu toe echt sterke winsten geboekt, zelfs inclusief de verkoopgolf. SAP is met 40% gestegen, ARM met 85%. De verkoop heeft daar dus niet echt toegeslagen.

Field: Tot op zekere hoogte. Kijk, als je de afgelopen maanden hebt geïnvesteerd, zul je natuurlijk niet erg blij zijn. Maar uiteindelijk, als je al langer in het verhaal zit, lijkt het een bliepje te zijn. Kijk, verwachtingen moeten altijd worden aangepast aan de realiteit van de situatie. Maar als je kijkt naar de groei van deze bedrijven en het structurele verhaal op middellange termijn waar ze het over hebben, SAP met cloud computing, ARM en ASML met het AI-aspect, dan is er genoeg om optimistisch over te zijn, zelfs als aandeelhouder van deze bedrijven op dit moment.

Gard: Zeker. Om met ASML te beginnen, het laat zien dat we slechts 5% gestegen zijn year-to-date, dus het licht is nog niet uit. Maar volgens de statistieken van Morningstar zijn de aandelen nog steeds ondergewaardeerd, maar dat is - ASML wordt gezien als het epicentrum van de Europese technologie. Het is een soort echo van NVIDIA. Het is nog niet helemaal het succesverhaal van NVIDIA, maar het wordt wel gezien als maatgevend.

Field: Inderdaad. Ik denk dat er altijd een gevaar schuilt in het ophemelen van het AI-aspect van ASML, dat zeker geen puur AI-aandeel is. Uiteindelijk maken ze de halfgeleidermachines die halfgeleiders maken. In dat opzicht is het dus een tweede afgeleide. Maar dat heeft voordelen. Ze zijn niet puur blootgesteld aan één sector of bedrijfstak. Ze zijn behoorlijk gediversifieerd over de hele linie. En nogmaals, we hadden het over structurele groeiverhalen voor de middellange termijn, en dit past zeker in dat plaatje.

Gard: SAP is een aandeel met een Narrow Moat. Het wordt volgens de statistieken als overgewaardeerd beschouwd, maar het is een behoorlijk sterk bedrijf binnen de Duitse markt.

Field: Zeker. Ik denk dat het een van de techbedrijven is waar Duitsers en wij Europeanen naar wijzen als het gaat om vergelijkingen met de VS en of we in dat opzicht nationale kampioenen hebben. Maar kijk, ja, waarderingen wijzen erop dat het overgewaardeerd is. Maar ik denk, als je kijkt naar de onderliggende groei van het bedrijf, dat het vanuit dat perspectief erg sterk is. Ik denk dat waar we op wijzen gewoon is dat er een klein verschil is in opvattingen tussen wat de markt nu verwacht en wat het bedrijf in staat is om te produceren.

Gard: Zeker. En dan nu ARM Holdings, ik weet dat het genoteerd staat op de NASDAQ. Het is een Wide Moat aandeel. Het wordt momenteel gescreend als 1 ster. Het is dit jaar met 85% gestegen en de aandelen zijn verdubbeld sinds de veelgeprezen beursgang. Waar staan beleggers nu eigenlijk? Want het is duidelijk een begunstigde van deze hele tech - ik wil niet zeggen bandwagon - maar zeker enthousiasme voor alles wat met tech te maken heeft?

Field: Inderdaad. En hoezeer we ook wezen op de techsector en Europese aandelen in het algemeen en zeiden dat er nog steeds waarde is, het soort ARM Holdings is een van die meer flagrante voorbeelden waar de verwachtingen veel te hoog gespannen zijn. En we hebben het hier al eerder over gehad in termen van verwachtingen en we hebben vrij hoge verwachtingen ingebouwd voor dit aandeel in termen van marges die vrij sterk uitbreiden en omzetgroei die vrij lang aanhoudt. En we komen nog steeds op een waardering die bijna de helft is van waar het aandeel vandaag de dag wordt verhandeld. Dus dat laat zien hoe hoog de verwachtingen voor dit bedrijf op dit moment zijn.

Gard: Ik bedoel, als er een verkoopgolf is, als er weer een verkoopgolf is, zijn bedrijven die volgens de Morningstar-maatstaven overgewaardeerd zijn, volgens jou kwetsbaarder voor een correctie en vormen ze in dit stadium een groter risico voor beleggers?

Field: Ik denk dat dit twee aspecten heeft. Sentiment is wat het is, het is soms een bot instrument dat alles en alles neerhaalt wat in zicht is of gebaseerd is op de huidige verwachtingen. Maar ik denk, als we hier fundamenteel over willen zijn, en dat is het soort huis dat we zijn, en als je precies wilt aanwijzen waar het vanuit dat perspectief het meest kwetsbaar is, ja, dan kunnen we inderdaad de meest gewaardeerde aandelen of de aandelen waarvan we het gevoel hebben dat ze momenteel overgewaardeerd zijn in Europa naar boven halen, en dat is waar we over het algemeen uit de buurt moeten blijven. Maar zeker, als er inderdaad een nieuwe sell-off zou kunnen komen, zijn dit zeker geen plaatsen waar je in belegd wilt zijn, want zelfs als de dingen herstellen, denken we dat deze aandelen, hun waarderingen te hoog zijn om mee te beginnen.

Gard: Juist. Dus er is kwetsbaarheid ingeprijsd. Ik bedoel, het is rustiger geworden sinds NVIDIA een rally had. Maar er zitten nog steeds risico's in het systeem. In termen van wat het AI tech verhaal zou kunnen redden, lijken renteverlagingen de voor de hand liggende manier om de markt gaande te houden. Wat zou je nog meer kunnen zeggen? Een beetje economische groei in Europa? Ik weet dat het op dit moment nogal lauw is. Maar wat kan de bal aan het rollen houden?

Field: Ik denk dat de macro-economische factoren waar je het over had, renteverlagingen, et cetera, natuurlijk een kwantitatief effect hebben op de waarderingen van deze bedrijven en de situatie op korte termijn zullen verbeteren. Maar als we het specifiek over AI hebben, wat we nu nodig hebben is dat het gebruik van AI en de integratie van AI in het dagelijks leven en in alledaagse bedrijven toeneemt of de komende jaren zichtbaar wordt. En dat bevestigt het positieve verhaal dat mensen over AI hebben verteld.

Gard: Zeker. Ik bedoel, we hebben de hype gehad. De marktwaarderingen zijn gestegen. Maar we moeten een soort dagelijks praktisch gebruik ervan zien. En er is bewijs dat dat begint te gebeuren. De nieuwe Apple iPhone is erg sterk met zijn AI, generatieve AI. Dus het is zeker - je kunt het zien. Er zijn dingen in beweging op dat gebied.

Veld: Ik denk dat dat eerlijk is om te zeggen, ja. Maar ik denk dat het gewoon die volgende stap is en die volgende - bedrijven praten er al een tijdje over. Maar het is gewoon om die fysieke volgende stappen op hun plaats te zien, en dat zal uiteindelijk het verhaal bevestigen als het inderdaad tot bloei komt.

Gard: Zeker. Geweldig. De volgende keer dat we elkaar ontmoeten, zullen we het, denk ik, hebben over de Amerikaanse verkiezingen. En dat is echt een potentiële bedreiging voor de Amerikaanse aandelenmarkt zoals die nu is. Maar moeten we dat parkeren en het daar de volgende keer over hebben?

Field: Absoluut. Ik kijk ernaar uit.

Gard: Geweldig. Dank voor je tijd en je inzichten, Michael.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
ARM Holdings PLC ADR136,84 USD-1,13Rating
ASML Holding NV ADR805,69 USD0,33Rating
SAP SE ADR222,06 USD-0,69Rating

Over de auteur

James Gard  is senior editor bij Morningstar.co.uk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten