Aandeel Nvidia 15% omlaag sinds cijfers: is het koopwaardig?

Met meer investeringen in AI en hogere overheidsuitgaven voor datacenters is dit ons oordeel over het aandeel Nvidia.

Brian Colello, CPA 06 september, 2024 | 11:28
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia UK Main

Het aandeel Nvidia (NVDA) is sterk gedaald sinds het bedrijf op 28 augustus zijn cijfers over het tweede kwartaal bekendmaakte. Hier is de mening van Morningstar over de resultaten en het aandeel Nvidia.

Nvidia rapporteerde sterke resultaten en gaf beleggers een prognose voor het oktoberkwartaal die hoger was dan onze eerdere verwachtingen en de consensusschattingen van FactSet.

Op de korte termijn gaan we er nog steeds van uit dat het bedrijf zijn inkomsten uit datacenters met een paar miljard per kwartaal zal verhogen naarmate de extra GPU-productiecapaciteit online komt. We vinden het bemoedigend dat toonaangevende cloudklanten nog steeds van plan zijn hun AI-investeringen te verhogen.

Zelfs nu Nvidia's volgende generatie Blackwell-producten later dit jaar arriveert, zag het bedrijf geen pauze in de aankopen van zijn bestaande Hopper-productreeks. Blackwell zal naar verwachting $3 miljard of meer aan inkomsten genereren in het vierde kwartaal van het boekjaar, eindigend in januari 2025.

Nvidia verwacht ook dat de inkomsten uit datacenters van soevereine overheden dit jaar de $10 miljard zullen overschrijden, tegenover een eerdere schatting van “hoge enkele cijfers miljarden” die vorig kwartaal werd aangekondigd. Deze inkomstenstroom zou op de lange termijn wel eens stabieler kunnen zijn, omdat hij niet afhangt van het vermogen van een overheid om AI-inkomsten te genereren.

We denken dat het aandeel waarschijnlijk is verkocht als reactie op de winst, omdat Nvidia's voorspelde groei voor het oktoberkwartaal niet zo spectaculair was als in voorgaande kwartalen.

Morningstar maatstaven voor Nvidia

• Fair Value Estimate: $105
• Morningstar Rating: 3 sterren
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Very High

Fair Value Estimate voor aandeel Nvidia

Met een waardering van 3 sterren zijn wij van mening dat het aandeel Nvidia redelijk gewaardeerd is ten opzichte van onze schatting van de reële waarde op lange termijn van $105 per aandeel, wat neerkomt op een marktkapitalisatie van ruwweg $2,5 biljoen. Onze schatting van de reële waarde impliceert een koers/aangepaste winstmultiple voor het boekjaar 2024/2025, eindigend per januari 2025, van 37 keer en een koers/aangepaste winstmultiple voor het boekjaar 2026 van 27 keer.

Onze schatting van de reële waarde en de aandelenkoers van Nvidia zal worden gedreven door de vooruitzichten in het datacenter en AI GPU's, ten goede of ten kwade. Nvidia's DC-activiteiten hebben al een exponentiële groei bereikt, van $3 miljard in boekjaar 2020 tot $15 miljard in 2023 en daarna meer dan verdrievoudiging tot $47,5 miljard in het fiscale jaar 2024. De DC-inkomsten lijken beperkt door het aanbod en wij denken dat Nvidia de inkomsten in elk van de vier kwartalen van het fiscale jaar 2025 gestaag zal blijven verhogen naarmate er meer aanbod online komt.

Op basis van Nvidia's sterke prognose voor 2025 gaan wij uit van een stijging van de DC-inkomsten met 133% tot $111 miljard in fiscaal 2025. We gaan uit van een samengestelde jaarlijkse groei van 23% voor de drie jaar daarna, omdat we een sterke groei verwachten in kapitaaluitgaven in datacenters bij toonaangevende zakelijke en cloudcomputingklanten.

We denken dat het redelijk is dat Nvidia daarna op een bepaald moment op de middellange termijn te maken kan krijgen met een voorraadcorrectie of een pauze in de AI-vraag. Als we deze piek van één jaar niet meerekenen, verwachten we daarna een gemiddelde jaarlijkse DC-groei van 10% en we beschouwen dit als een redelijk groeipercentage voor de lange termijn naarmate AI volwassener wordt. 

Economic Moat Rating

We kennen Nvidia een Wide Moat toe, dankzij immateriële activa rond zijn grafische verwerkingseenheden en, in toenemende mate, omschakelingskosten rond zijn eigen software, zoals zijn Cuda-platform voor AI-tools, waarmee ontwikkelaars de GPU's van het bedrijf kunnen gebruiken om AI-modellen te bouwen.

Nvidia was een vroege leider en ontwerper van GPU's, oorspronkelijk ontwikkeld om grafische verwerkingstaken uit te voeren op pc's en spelconsoles. Het bedrijf heeft zich ontpopt tot de duidelijke marktleider in discrete GPU's (een aandeel van meer dan 80%, volgens Mercury Research). Wij schrijven dit leiderschap toe aan de immateriële activa die zijn verbonden aan het GPU-ontwerp, evenals de bijbehorende software, frameworks en tools die ontwikkelaars nodig hebben om met deze GPU's te werken. Naar onze mening zijn recente introducties zoals ray-tracingtechnologie en het gebruik van AI tensor cores in gamingtoepassingen tekenen dat Nvidia zijn leiderschap op het gebied van GPU's nog niet is kwijtgeraakt. Een snelle scan van de GPU-prijzen in gaming en DC laat zien dat de gemiddelde verkoopprijzen van het bedrijf vaak twee keer zo hoog zijn als die van naaste concurrent Advanced Micro Devices. 

Lees meer over Nvidia's economic moat.

Financiële gezondheid

Nvidia is financieel kerngezond. In april 2024 had het bedrijf $31,4 miljard aan contanten en investeringen, vergeleken met $9,7 miljard aan kortlopende en langlopende schulden. Halfgeleiderbedrijven hebben de neiging om grote kassaldi aan te houden om hen te helpen door de cycli van de chipindustrie te navigeren. Tijdens een neergang biedt dit hen een buffer en flexibiliteit om te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling, wat nodig is om hun concurrentie- en technologiepositie te behouden. Nvidia's dividend is vrijwel immaterieel ten opzichte van de financiële gezondheid en vooruitzichten, en het grootste deel van de uitkering van het bedrijf aan de aandeelhouders komt in de vorm van aandeleninkoop.

Lees meer over Nvidia's financiële gezondheid.

Risico en onzekerheid

Wij kennen Nvidia een onzekerheidscore van Zeer Hoog toe. Het bedrijf is marktleider op het gebied van GPU's die worden gebruikt voor het trainen van AI-modellen, en het heeft een groot deel van de vraag naar chips die worden gebruikt in AI-inferentiewerkbelastingen (waarbij een model wordt uitgevoerd om een voorspelling of uitvoer te doen).

We zien veel technologieleiders wedijveren om Nvidia's leidende positie op het gebied van AI. We denken dat het onvermijdelijk is dat toonaangevende hyper-scale leveranciers hun afhankelijkheid van Nvidia zullen proberen te verminderen en hun leveranciersbestand van halfgeleiders en software zullen diversifiëren, onder andere door zelf oplossingen te ontwikkelen. Van de bestaande halfgeleiderleveranciers breidt AMD zijn GPU-lijn snel uit om deze cloudleiders te bedienen. Intel heeft tegenwoordig ook AI-acceleratorproducten en zal zich waarschijnlijk op deze mogelijkheid blijven richten. 

Lees meer over Nvidia's risico en onzekerheid.

Bulls zeggen over NVDA

• Nvidia's GPU's bieden toonaangevende parallelle verwerking, die van oudsher nodig was voor pc-gamingtoepassingen, maar nu ook voor cryptomining, AI en misschien toekomstige toepassingen.

• Nvidia's datacenter GPU's en Cuda-softwareplatform hebben het bedrijf gevestigd als de dominante leverancier voor AI-model training, een toepassing die de komende jaren exponentieel zou moeten toenemen.

• Het bedrijf heeft een first mover-voordeel in de markt voor autonoom rijden, wat zou kunnen leiden tot een wijdverspreide toepassing van zijn Drive PX zelfrijdend platform.

Bears zeggen over NVDA

• Nvidia is momenteel een toonaangevende verkoper van AI-chips, maar andere machtige chipmakers en tech-titanen richten zich op interne chipontwikkeling.

• Hoewel Cuda momenteel toonaangevend is op het gebied van AI-trainingssoftware en -tools, zouden toonaangevende cloudleveranciers waarschijnlijk liever meer concurrentie zien op dit gebied en zouden ze kunnen overstappen op alternatieve open-sourcetools.

• Nvidia's GPU-activiteiten voor gaming hebben vaak boom-or-bust-cycli gekend op basis van de vraag naar pc's en, meer recent, cryptocurrency mining. 

 

Dit artikel is samengesteld door Renee Kaplan.

Blijf op de hoogte via de Morningstar nieuwsbrief

Klik hier om aan te melden

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Advanced Micro Devices Inc152,31 USD1,02Rating
NVIDIA Corp119,10 USD-0,03Rating

Over de auteur

Brian Colello, CPA  Brian Colello, CPA is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten