Daling inflatie in eurozone wegbereider voor renteverlaging ECB

De prijzen in de eurozone zijn in augustus met 2,2% gestegen, conform de verwachting van economen, en lager dan het niveau van juli.

Sara Silano 30 augustus, 2024 | 14:04
Facebook Twitter LinkedIn

European Central Bank in Frankfurt

De consumentenprijsindex van de eurozone steeg in augustus met 2,2% op jaarbasis, volgens de flash-schatting van Eurostat, tegen 2,6% in juli en in lijn met de verwachtingen van economen. De kerninflatie, die de prijzen weergeeft zonder energie- en voedselkosten, daalde licht van 2,9% in juli naar 2,8%.

“Na de piek in de inflatie in juli zullen beleggers blij zijn te zien dat dit cijfer in augustus is gedaald tot 2,2%”, zegt Michael Field, Europees marktstrateeg bij Morningstar. “Door deze daling met 40 basispunten zijn we nu weer dicht bij het streefniveau van de Europese Centrale Bank.”

De kerninflatie blijft aanzienlijk hoger dan het beoogde inflatieniveau van 2%, maar “het gaat in ieder geval de goede kant op”, aldus Morningstar's Field. 

In het voorlopige inflatiecijfer van augustus zal de grootste bijdrage naar verwachting komen van de dienstensector (4,2%, tegen 4% in juli), gevolgd door voeding, alcohol en tabak (2,4%, tegen 2,3% in juli), niet-energetische industriële goederen (0,4%), energie (-3%, tegen +1,2% in juli) en volgens Eurostat.

“De dalende energieprijzen waren de drijvende kracht achter de verwachte daling van de inflatie in de eurozone”, aldus Ulrike Kastens, Europees econoom bij DWS. “Ze daalden in augustus met 3% en zorgden ervoor dat de stijging van de kosten van levensonderhoud vertraagde tot 2,2%.”

In een reactie op de diensteninflatie, een belangrijke maatstaf voor de Europese Centrale Bank, zei Bert Colijn, senior econoom bij ING, dat “de stijging voor een deel te wijten was aan de Franse diensteninflatie, die in augustus opliep dankzij de Olympische Spelen. In ieder geval is de diensteninflatie op dit moment nog niet veel aan het dalen.”

Prijzen daalden in de meeste eurozone economieën 

Gegevens op landenniveau lieten een daling zien in de meeste economieën van de eurozone. Volgens voorlopige gegevens van het federale bureau voor de statistiek die op donderdag 29 augustus werden gepubliceerd, waren de prijzen in Duitsland op jaarbasis 1,97% hoger, aanzienlijk lager dan de consensusverwachtingen voor 2,2% en lager dan de 2,6% in juli. In Frankrijk was de algemene inflatie 2,2% hoger op jaarbasis, tegen 2,7% in juli, aldus statistiekbureau Insee.

Het is het laagste percentage in drie jaar, maar iets boven de verwachtingen, gedreven door opwaartse druk van de diensteninflatie, met name sterke accommodatie- en transportdiensten. Dit kan waarschijnlijk worden verklaard door eenmalige prijseffecten in verband met de Olympische Spelen in Parijs in Frankrijk.

In Spanje verrasten de prijsstijgingen licht naar beneden met een stijging van 2,2%, volgens de flashgegevens van het lokale bureau voor de statistiek. In Italië steeg de consumentenprijsindex met 1,1% op jaarbasis (van 1,3% in juli), volgens voorlopige schattingen van ISTAT. De gegevens zijn lager dan de marktverwachtingen van 1,2%, vooral door de prijzen van niet-gereguleerde energieproducten (van -6,0% naar -8,6%). 

ECB zal waarschijnlijk rente volgende maand verlagen

De volgende monetaire beleidsvergadering van de ECB vindt op 12 september plaats in Frankfurt en economen verwachten een renteverlaging. De markten zetten in op een verlaging van de referentierente van de ECB met een kwartpunt naar 3,5%.

“Nu de inflatie zich lijkt te stabiliseren op of rond het gewenste niveau en de werkloosheid stabiel is, zou de ECB opnieuw bevestigd moeten worden in haar koers. Dit maakt ons mooi klaar voor verdere renteverlagingen dit jaar”, aldus Morningstar-strateeg Field.

Hetzelfde geldt voor het commentaar van Natasha May, global market analyst bij J.P. Morgan Asset Management: “De septembervergadering van de ECB zal waarschijnlijk niet het meest ingrijpende rentebesluit van de maand zijn, maar de vandaag bekendgemaakte inflatie maakt de weg vrij voor een tweede renteverlaging in de eurozone. Om te rechtvaardigen dat de voet verder van de rem wordt gehaald, kan de Raad van Bestuur wijzen op de laagste inflatie in drie jaar.

De ECB-vergadering loopt vooruit op die van de Federal Reserve over het monetaire beleid, die op 17 en 18 september plaatsvindt. ECB-president Christine Lagarde heeft meerdere malen benadrukt dat de Europese Centrale Bank onafhankelijk is van de Fed en JP Morgan's May denkt dat dit niet voor niets is: “De inflatie in de eurozone ligt dichter bij de doelstelling, de financiële voorwaarden in de eurozone zijn veel krapper en de activiteitsgegevens zijn zwakker.”

“Hoewel de daling van de inflatie deze maand vooral te wijten was aan de energiecomponent van de inflatiemand, suggereren toekomstgerichte loonindicatoren dat de inflatie in de dienstensector de komende kwartalen zelfs zal afnemen. Over het algemeen heeft het havikisme van de ECB het beoogde effect gehad. Hoewel de komende inflatiecijfers hobbelig kunnen blijken, zou de Raad van Bestuur gerust moeten kiezen voor nog een renteverlaging voordat de Fed de eerste stap zet.”

Uit de onlangs gepubliceerde notulen van de ECB bleek dat de centrale bank nog steeds op haar hoede is voor de diensteninflatie en tweede-ronde-effecten in de loongegevens. Bijgevolg “wachten de markten op de komende gegevens om een beslissing te nemen, aangezien ze nu gelijk verdeeld zijn over een verlaging met 25 basispunten in oktober en ECB-functionarissen tijdens het Jackson Hole Symposium weinig houvast boden”, aldus Christophe Boucher, chief investment officer bij ABN AMRO Investment Solutions. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  is editorial manager bij Morningstar in Italië.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten