Onbeminde fondsen met bovengemiddelde prestaties

Verrassend genoeg heeft een grote meerderheid van deze fondsen goede Morningstar-ratings en presteren ze meestal beter dan hun categorie.

Jocelyn Jovene 30 augustus, 2024 | 9:52
Facebook Twitter LinkedIn

alpha

De minst populaire fondsen zijn niet altijd de slechtst presterende of het slachtoffer van slechte prestaties op de aandelenmarkt. Om dit aan te tonen, analyseerden we de instroom tussen januari en juli 2024 van alle fondsen die verkrijgbaar zijn in Europa en richtten we onze aandacht op de 30 fondsen die meer dan €1 miljard aan uitstroom registreerden.

Verrassing: een meerderheid van deze fondsen heeft zowel een positieve Morningstar Medalist Rating als een positieve sterrenrating, die de prestaties uit het verleden weergeeft. 

We hebben gekeken naar alle fondsen die in Europa te koop zijn (bijna 35.000) en hebben fondsen uitgesloten met een beheerd vermogen van minder dan €100 miljoen op het moment van schrijven, evenals fondsen in de categorieën geldmarkt en diversen. Tot slot hebben we fondsen zonder rating uitgesloten.

Van de resterende 11.000 fondsen richtte onze analyse zich op fondsen met een uitstroom van meer dan €1 miljard tussen januari en juli 2024. Tweeëndertig fondsen hadden een aanzienlijke uitstroom sinds het begin van het jaar. 

Wat zijn de belangrijkste bevindingen?

• Een meerderheid van de fondsen is met ★★★★★ (6 fondsen) en ★★★★ (13 fondsen) beoordeeld, wat erop duidt dat het vermogen van deze fondsen om een bovengemiddeld rendement te realiseren, niet de hoofdreden is voor beleggers om eruit te stappen.

•  Fondsen met een Bronze rating kwamen het vaakst voor (36%), gevolgd door Silver (18%) en Gold (6%). 

•  Bijna twee derde van de fondsen met uitstroom werd door Morningstar positief beoordeeld. 36% kreeg een beoordeling Neutral en geen enkel fonds kreeg een beoordeling Negative. 

•  Aandelenstrategieën waren verantwoordelijk voor het grootste deel van de uitstroom (66%), gevolgd door obligatiefondsen (19%) en allocatiefondsen (15%). 

•  Binnen de aandelenfondsen werd het Amundi IS MSCI World SRI indexfonds het zwaarst getroffen met een uitstroom van €4,5 miljard sinds het begin van het jaar. 

•  De categorie gemengde internationale aandelen werd ook het meest getroffen door uitstromen (cumulatief €10,2 miljard tussen januari en juli en 5 getroffen fondsen), evenals twee internationale groeiaandelenstrategieën (€ 1,6 miljard). 

•  62% van de fondsen met de hoogste uitstroom is geregistreerd in Luxemburg.

•  Deze Luxemburgse fondsen waren goed voor 45% van de totale uitstroom van de 36 fondsen, gevolgd door het VK (26% van de uitstroom) en Ierland (14% van de uitstroom).  

 

Mathieu Caquineau, fondsanalist bij Morningstar, ziet verschillende redenen voor de hoge uitstroom: “De trend is duidelijk in het voordeel van actief boven passief beheer in het algemeen. Ten tweede behoren verschillende fondsen op de lijst tot de categorie aandelen uit opkomende markten, die sinds het begin van het jaar een sterke uitstroom kent, waarschijnlijk als gevolg van de teleurstellende prestaties van de beleggingscategorie, vooral in vergelijking met de Amerikaanse markt. Hetzelfde geldt voor thematische fondsen, die de neiging hebben om netto uitstroom te zien over het jaar, met uitzondering van het AI en Big Data thema, dat beter heeft gepresteerd.”

Mara Dobrescu, Global Head of Fixed Income Research bij Morningstar, merkte op dat “we nog steeds een recordinstroom zien in vastrentende waarden sinds het begin van het jaar. 

 

Welke fondsen zijn het sterkst afgestraft?

We richten ons op de vijf fondsen in onze steekproef die de hoogste uitstroom hebben gezien sinds het begin van het jaar. 

Amundi Index Solutions - Amundi Index MSCI World SRI PAB 

 

SSGA Luxembourg SICAV - State Street Global Aggregate Bond Index Fund 

 

Fidelity Funds - Global Dividend Fund 

 

Caixabank Master Renta Fija Deuda Pública 3-7 FI 

 

BlackRock Global Funds - Euro Short Duration Bond Fund 

 

 

De lijst met 33 fondsen die meer dan 1 miljard euro aan fondsvermogen verloren hebben.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is editor van Morningstar in Frankrijk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten