Resultaten Nvidia: geen tekenen van vertraging in AI

Het onstuitbare kunstmatige intelligentie aandeel verslaat wederom de verwachtingen, maar de aandelenkoers verzwakt.

Brian Colello, CPA 29 augustus, 2024 | 11:58
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia

Chipontwikkelaar Nvidia (NVDA) blijft op volle toeren draaien, want het bedrijf rapporteerde tweedekwartaalresultaten en een derdekwartaalprognose die hoger waren dan onze eerdere verwachtingen en dan de consensusramingen van FactSet.

Morningstar maatstaven voor Nvidia

Fair Value Estimate: $105
Morningstar Rating: 3 sterren
Morningstar Economic Moat Rating: Wide
Morningstar Uncertainty Rating: Very High

Ons vertrouwen in Wide Moat aandeel Nvidia blijft, omdat het bedrijf nog steeds profiteert van de onverzadigbare vraag naar grafische processors, ofwel GPU's, en aanverwante producten die worden gebruikt in datacenters om kunstmatige intelligentie uit te voeren. De winstverbetering van Nvidia was echter niet zo spectaculair als in voorgaande kwartalen, wat kan verklaren waarom de aandelenkoers op Wall Street daalde.

Nvidia's kwartaalomzet steeg 122%

We handhaven onze schatting van de reële waarde op $105 per aandeel. Op de korte termijn gaan we er nog steeds van uit dat Nvidia zijn inkomsten uit datacenters (DC) met een paar miljard per kwartaal zal verhogen wanneer extra GPU-productiecapaciteit in gebruik komt. Toch wordt onze schatting van de reële waarde vooral gedreven door onze aannames voor AI-adoptie op de langere termijn en robuuste DC-uitgaven door de belangrijkste AI-klanten van Nvidia. We handhaven onze Morningstar Uncertainty Rating Very High, omdat beide aannames ondoorzichtig zijn en de komende jaren kunnen verschuiven.

De omzet in het kwartaal dat eindigde ultimo juli bedroeg $30 miljard, een stijging van 15% op rij, een stijging van 122% op jaarbasis en een stijging ten opzichte van de verwachtingen van $28 miljard. De inkomsten uit DC bedroegen $26,3 miljard, een stijging van 154% op jaarbasis. Zelfs nu Nvidia's volgende generatie Blackwell-producten later dit jaar arriveert, zag het bedrijf geen vertraging in de vraag naar zijn bestaande Hopper-productfamilie.

Nvidia verwacht “meerdere miljarden” aan Blackwell-inkomsten te verdienen in het vierde kwartaal van het lopende boekjaar dat eindigt ultimo januari 2025. In de tussentijd verwacht het management dat de Hopper-zendingen en -omzet nog steeds zullen groeien in de tweede helft van het boekjaar 2025, omdat klanten hun Hopper-aankopen niet zullen onderbreken in afwachting van Blackwell.

Nvidia verwacht dat de omzet in het kwartaal dat ultimo oktober eindigt $32,5 miljard zal bedragen, een stijging van 8% op rij en 79% op jaarbasis. Nvidia's belangrijkste AI-klanten zijn nog steeds van plan om zwaar te investeren in AI-investeringen, en we verwachten nog steeds dat Nvidia de meeste vruchten zal plukken van dergelijke uitgaven. 

Vooruitkijken naar Nvidia’s boekjaar 2026

Voor de tweede helft van het boekjaar 2025, en op basis van de verwachtingen voor het derde kwartaal, verwachten we nog eens $3 miljard aan DC-omzetgroei tot $29,4 miljard in het derde kwartaal. We schatten dat de DC-omzet in het vierde kwartaal (eindigend in januari 2025) met $4,4 miljard zal stijgen tot $33,8 miljard. Deze vierdekwartaalprognose is hoger dan onze eerdere schattingen, omdat Nvidia niet alleen Hopper-groei zal zien, maar ook Blackwell-inkomsten bovenop Hopper zal leggen. Als we vooruitkijken naar boekjaar 2026 (eindigend ultimo januari 2026) voorzien we nog steeds incrementele inkomstengroei, kwartaal op kwartaal, naarmate er meer en meer GPU's online komen.

We zien Nvidia nog steeds als de overduidelijke leider op het gebied van GPU's en aanverwante software (CUDA) die wordt gebruikt voor AI-training en geloven niet dat het bedrijf op dit moment serieuze concurrentie heeft op het gebied van AI-training. Toch blijven we bemoedigd door het standpunt van het management dat 40% van de GPU's wordt gebruikt voor AI-inferentie, een deel van de AI-markt dat op termijn groter en concurrerender zou moeten zijn dan training.

Als we kijken naar de samenstelling van de DC-inkomsten, zien we dat de verkoop aan China sequentieel is gestegen en een “aanzienlijk” deel van de DC-inkomsten vertegenwoordigt, ondanks strenge Amerikaanse regelgeving die het bedrijf verbiedt om ook maar iets van zijn krachtigste processors aan Chinese AI-klanten te verkopen. Toch gaf Nvidia toe dat het aandeel van China in de DC-inkomsten ver onder het niveau van 20% of zo blijft.

Nvidia denkt ook dat de DC-inkomsten van soevereine overheden dit jaar meer dan $10 miljard zullen bedragen, tegenover een eerdere schatting van “high single digit billion” die vorig kwartaal werd aangekondigd. We zijn bemoedigd door de hogere vooruitzichten en denken dat dergelijke inkomsten op de lange termijn beter zullen zijn, omdat ze niet afhangen van het vermogen van een overheid om AI-inkomsten te genereren.

Blijf op de hoogte via de Morningstar nieuwsbrief

Klik hier om aan te melden

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
NVIDIA Corp119,10 USD-0,03Rating

Over de auteur

Brian Colello, CPA  Brian Colello, CPA is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten