Deze drie Japan-fondsen volgen Morningstar's fondsanalisten nauwlettend

Japanse aandelen zijn weer volop in het nieuws. Deze drie beleggingsfondsen profiteren van hervormingen van de Japanse bedrijfscultuur.

Monika Calay 27 augustus, 2024 | 17:15
Facebook Twitter LinkedIn

Japan UK main

Japanse aandelen zijn weer voorpaginanieuws. De aanzienlijke winst die ze de afgelopen jaren op de beurs boekten, hebben de aandacht van beleggers getrokken. Net als de ongekende volatiliteit die begin augustus optrad op de Japanse beurs.

De zwakke yen speelde hierbij een belangrijke rol, maar ook de voortdurende hervormingen van het Japanse ondernemingsbestuur (voor onze tweedelige analyse van de Japanse bestuurskamer en bedrijfscultuur, klik hier en hier).

We zien dat deze hervormingen daadwerkelijk vruchten beginnen af te werpen, maar denken dat er nog wel werk aan de winkel is. Dit proces is nog niet ten einde: naar verwachting zullen de hervormingen een belangrijke drijvende kracht vormen achter de prestaties van Japanse aandelen, de komende vijf à tien jaar. Het rendement dat een bedrijf voor aandeelhouders genereert, is een prioriteit aan het worden in de bestuurskamer; de kwaliteit van het bedrijfsbestuur wordt verbeterd; niet-productieve activa worden verkocht. Al deze zaken bieden volop kansen voor beleggers.

Daarnaast is het van groot belang dat er eindelijk weer sprake van inflatie is in Japan. Dat kan op termijn leiden tot de cyclus van consumptie en economische groei, waar al lang op gewacht wordt. Natuurlijk zijn er ook risico's. Het zou daarom naïef zijn om te denken dat de recente veranderingen in het land van de Rijzende Zon voor iedereen gunstig zullen uitpakken. De economische veranderingen die plaatsvinden en de hervormingen van het ondernemingsbestuur hebben nu eenmaal niet op alle bedrijven evenveel impact.

We zijn ons er ook van bewust dat potentiële beleggers kunnen gaan twijfelen door onrustige markten. Als langetermijnbeleggers laten we ons daardoor echter niet uit het veld slaan. Over het algemeen blijven de fundamentele factoren sterk. Er is reden om voor de lange termijn optimistisch te zijn – en dat geldt vooral voor actieve fondsbeheerders.

Volgens ons zijn er sterke argumenten om Japan te zien als een markt die zich voor stock picking leent. Goede actieve fondsbeheerders zouden weg moeten bewegen van aandelen die zich te langzaam aanpassen aan de voortdurende hervorming van het Japanse ondernemingsbestuur. Maar de gekozen beleggingsstijl en daaraan gerelateerde factoren [waarde, momentum, omvang, volatiliteit, kwaliteit en dividend, die de waarde van een aandeel in positieve zin verhogen] zijn natuurlijk ook belangrijk.

Dat is een goede reden om binnen een fonds voor een uitgebalanceerde benadering te gaan ten opzichte van Japanse aandelen: een mix van een strategie die op groei- en waarde-aandelen gericht is of een alles-in-één, meer core-achtige aanpak. Hieronder een selectie van vijf Japanse aandelenfondsen, die wij interessant vinden. 

MAN GLG Japan CoreAlpha

Binnen het segment van large-cap waarde-aandelen willen we graag de aandacht vestigen op het Man GLG Japan CoreAlpha fonds. We zien de voordelen van een goed gestructureerd, contrair, op waarde gericht beleggingsproces, in combinatie met de continuïteit van een ervaren portfoliomanager. Dat is Jeff Atherton, die in januari 2021 het stokje overnam.

Sinds hij de leiding heeft over het fonds, heeft hij het beleggingsproces op een paar belangrijke punten veranderd en dat heeft goed uitgepakt. Er is nu meer aandacht voor katalysatoren die de herwaardering van een aandeel stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan het rendement op het geïnvesteerde vermogen, een duurzame winst of veranderingen in het ondernemingsbestuur. Dergelijke veranderingen sluiten aan bij de thema's die in dit artikel aan de orde komen.

Morningstar maatstaven voor Man GLG Japan CoreAlpha

• Morningstar Medalist Rating: Bronze
• Morningstar Star Rating: ★★★★ 
• Fondsomvang: €2.4 miljard
• Morningstar Categorie: Japan Large-Cap Equity
• Lopende kosten: 1,70%

 

J.P. Morgan Asset Management Japan Equity

Binnen het segment large-cap Japanse aandelen die gericht zijn op een groeistrategie, zijn er verschillende opties. De afgelopen jaren hebben veel van deze fondsen relatief zwakke rendementen behaald, vanwege de extreme dynamiek op de Japanse markt. We blijven ons richten op de lange termijn, maar hebben waar nodig wel onze visie aangepast. Als we vooruitkijken zijn we optimistisch over de aanhoudende mogelijkheden tot groei op een aantal gebieden. Denk bijvoorbeeld aan de trend van premiumisering in Azië [de inzet op duurdere en winstgevendere producten], automatisering en van online bedrijven.

We denken dat op groei gerichte fondsen een rol zullen blijven spelen voor beleggers die de kenmerken van een puur op waarde gericht fonds willen compenseren. We wijzen bijvoorbeeld op het J.P. Morgan Asset Management Japan Equity fonds. Dit fonds profiteert van een eersteklas portfoliomanager, een goed uitgerust ondersteunend team en een beproefde beleggingsstrategie. De nauwkeurig vastgelegde strategie, die zich richt op groei-aandelen van hoge kwaliteit, is al met succes toegepast bij aandelenfondsen van J.P. Morgan binnen de categorie Azië-Pacific en Opkomende Markten.

Hoofdbeheerder Nicholas Weindling beheert deze strategie al sinds 2007. Daarmee houdt hij vast aan een op groei-aandelen gerichte benadering, onafhankelijk van de marktomstandigheden; hij laat zich niet uit het veld slaan als er even tegenwind is. Weindling heeft een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd en meerdere marktcycli meegemaakt. Dit is een van de Japanse teams met de meest uitgebreide researchfaciliteiten van de fondsen die wij volgen. Weindling heeft de beste ideeën en is vaak bereid om veel te betalen om die uit te voeren.

Daardoor is de gemiddelde verwachte groei en het rendement op eigen vermogen van zijn portefeuille, net als de waardering daarvan, consistent hoger dan die van de Topix [de Tokyo Stock Price Index, zeg maar de AEX van de Japanse beurs, red.]. Deze aanpak heeft op de lange termijn voor solide resultaten gezorgd, al zijn die soms wel wisselvallig, juist doordat het fonds zo’n uitgesproken groei-strategie volgt. Sinds 2021 was er sprake van ernstige tegenwind en dat heeft de resultaten voor de middellange termijn beïnvloed. We blijven echter erop vertrouwen dat deze strategie op de lange termijn waarde kan toevoegen voor beleggers die de recente tegenslagen psychologisch aankunnen. 

Morningstar maatstaven voor J.P. Morgan Japan Equity

• Morningstar Medalist Rating: Silver
• Morningstar Star Rating: ★★
• Fondsomvang: €2,6 miljard
• Morningstar Categorie: Japan Large-Cap Equity
• Lopende kosten: 1.43%

 

M&G Japan Equity

Van de fondsen die zich meer op core-beleggen richten, volgen we er enkele actief. De populairste daarvan is het M&G Japan Equity fonds. Beheerd door Carl Vine volgt het een mix van verschillende strategieën in Japan. Zowel Vine als plaatsvervangend manager David Perrett gingen in 2019 bij het fonds werken, nadat Port Meadow Capital Management was overgenomen door M&G. Het pan-Aziatische long-short aandelenhedgefonds richtten de twee in 2014 op. Zij wijden zich al bijna hun hele carrière aan de pan-Aziatische long-short niche. Daarom is het huidige Japanse long-only mandaat een koersverandering.

De zeer uitgebreide onderzoekskennis en ervaring met strakke budgetten om bepaalde risico’s te beperken, blijven echter relevant en voordelig. Er is een groot ondersteunend team. Uniek is ook Dr. Ryohei Yanagi, een consultant die waakt over het corporate engagement van het team. Als een van de samenstellers van de zogeheten Ito Review is Yanagi als persoon nauw verbonden met hervormingen in de regio. Dit rapport [in 2014 gepubliceerd door het Japanse Ministerie van Economie, Handel en Industrie, bedoeld ter verbetering van de kwaliteit van het ondernemingsbestuur in Japan en het creëren van meer aandeelhouderswaarde, red.] onderscheidt een "kernuniversum" van ongeveer zevenhonderd namen van Aziatische bedrijven, waarvan ongeveer tweehonderdenvijftig uit Japan.

Het team van M&G Japan Equity begrijpt hoe de operationele manier van werken van deze bedrijven. En belangrijker nog, heeft deze bedrijven vooruitkijkend zeer effectief beoordeeld. De unieke waarderingsmethodiek van het team is gebaseerd op ‘mentale modellering’ in plaats van een modellering op basis van financiële data. De verwachte waarde van een onderneming wordt daarbij vastgesteld op basis van verschillende uitgewerkte scenario’s en waarschijnlijkheidsanalyses – en dus niet uit de hypothetische reële waarde op basis van contante kasstromen.

Anders dan veel collega’s uit de Azië-hoek, is het team niet gebonden aan een bepaalde beleggingsstijl; de positionering is gebaseerd op een grondige analyse van de kansen van individuele bedrijven. We verwachten dat de portefeuille valt binnen het segment large cap-blend van de Morningstar Style Box.

Het engagement handvest van het team is doordacht en het heeft ruimschoots bewezen dat het de favoriete aandeelhouder van bedrijven wil zijn bewezen. De prestaties zijn ook conform de verwachtingen. Wel heeft het fonds de afgelopen jaren een aanzienlijke stroom aan kapitaal aangetrokken; we houden de capaciteit van het team dan ook in de gaten. 

Morningstar maatstaven voor M&G Japan Equity

• Morningstar Medalist Rating: Bronze
• Morningstar Star Rating: ★★★★★
• Fondsomvang: €889 miljoen
• Morningstar Categorie: Japan Large-Cap Equity
• Lopende kosten: 0,92%

 

Vertaling door Rentsje de Gruyter.

Meer weten over fondsen in Japanse aandelen?

Klik hier voor het volledige rapport

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Monika Calay  is Director of Manager Research bij Morningstar in Londen.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten