Obligatiefondsen boeken negende maand op rij instroom

Europese langetermijn-fondsen boekten €44 miljard aan netto-instroom in juli 2024 en €186 miljard in de eerste zeven maanden van dit jaar.

Antje Schiffler 27 augustus, 2024 | 10:36
Facebook Twitter LinkedIn

Flussi

Fondsbeleggers stopten in juli €44 miljard in langetermijnfondsen die in Europa zijn gevestigd, een bedrag dat in omvang vergelijkbaar is met de €47 miljard van mei.

De wereldwijde aandelenmarkten hadden in juli nog steeds wind mee, voordat de onrust op de markt in augustus toesloeg. De Amerikaanse aandelenmarkt kende een opmerkelijke verschuiving, weg van large-cap technologieaandelen en een rotatie naar small-cap aandelen, en steeg met 1,5% in dollars volgens de Morningstar US Market PR Index. Ondertussen presteerde de Europese markt exclusief het VK minder goed, terwijl de Britse markt profiteerde van sterke economische groei en gegevens over de dienstensector. De Aziatische markten waren gemengd: De Japanse markt zag het begin van underperformance veroorzaakt door het afbouwen van de carry trade met de yen die leidde tot de scherpe verkoopgolf begin augustus.

Wereldwijde large-cap aandelen was opnieuw de categorie met de grootste netto-instroom vorige maand. In totaal namen aandelenfondsen €15,6 miljard aan nieuw geld op. Het was een eenzijdig verhaal: Passieve strategieën wonnen €15,6 miljard, terwijl actieve aandelenstrategieën juist €30 miljoen inleverden.

Obligatiefondsen kregen in juli met een solide netto-instroom van €32,3 miljard, de negende maand op rij met instroom voor deze categorie. 

chart1Allocatiestrategieën noteerden hun 14e maand van negatieve nettostromen, met €2,8 miljard die de deur uitging, wat de totale uitstroom dit jaar tot dusver op €43,3 miljard bracht. Alternatives keerden terug naar een bescheiden positief gebied nadat ze een groot deel van 2022, 2023 en 2024 in negatief gebied hadden doorgebracht.

Geldmarktfondsen ten slotte hadden €27,5 miljard aan netto nieuwe inschrijvingen, nadat ze in juni €28,8 miljard hadden opgehaald. 

chart2

Langetermijnindexfondsen boekten in juli een instroom van €24,3 miljard, tegenover €19,3 miljard voor actief beheerde fondsen. 

Uitstroom uit donkergroene fondsen houdt aan

Fondsen die vallen onder Artikel 8 van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) hadden in juli een netto-instroom van €14,5 miljard. Fondsen die vallen onder Artikel 9 (de zogeheten donkergroene strategieën) bleven kampen met uitstromen. Artikel 9-fondsen zagen hun 10e negatieve maand op rij met een uitstroom van €2,8 miljard.

Vanuit het perspectief van autonome groei lieten de Artikel 8-fondsen de afgelopen 12 maanden een autonome groei van 0,26% zien. Fondsen in de Artikel 9-groep kenden daarentegen een negatieve organische groei van 4,6% over dezelfde periode. 

chart3

 

Morningstar categorieen: winnaars en verliezers 

Wereldwijde large-cap aandelenfondsen waren veruit de best verkopende fondsen in juli. Amerikaanse large-cap aandelenfondsen bleven ook populair bij Europese beleggers. Deze categorie boekte de hoogste instroom sinds maart 2023.

Beleggers onttrokken een bescheiden bedrag aan large caps uit de eurozone. Aandelenfondsen uit China hebben in 15 van de afgelopen 16 maanden te maken gehad met uitstroom. 

chart4

Fondshuizen: winnaars en verliezers 

iShares voerde vorige maand de lijst van fondsaanbieders met de hoogste instroom aan, met €7,4 miljard aan netto-instroom in juli. De Zweedse fondsgroep Ruth Asset Management kwam op de tweede plaats doordat grote uitstromen als gevolg van een liquidatie in juni werden gecompenseerd door overeenkomstige instromen in een nieuw fonds in juli. PIMCO en iShares zijn het afgelopen jaar met bijna 10% gegroeid.

Aanbieders die met uitstroom te maken hadden, zagen relatief bescheiden bedragen uit hun fondsen verdwijnen. De activa van Baillie Gifford zijn gedaald van een piek van €93 miljard in oktober 2021 naar €45 miljard eind juli. Het op groei gerichte bedrijf heeft 31 maanden op rij met uitstromen te maken gehad. 

chart5

chart6

 

Meer weten over Morningstar's fund flow data?

Klik hier voor het volledige rapport

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Antje Schiffler  is editor voor Morningstar in Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten