Hierom krijgen twee grote iShares corporate bond ETF's een downgrade

De Medalist Ratings van de twee grootste euro corporate bond ETF's met korte looptijd hebben een downgrade gekregen van Morningstar's fondsanalisten.

Sara Silano 26 augustus, 2024 | 9:54
Facebook Twitter LinkedIn

ETFs UK Main

De iShares Euro Corporate Bond 1-5 jaar en 0-3 jaar ESG ETF's behoren tot de grootste in de categorie kortlopende euro bedrijfsobligaties. De ratings van beide ETF's zijn onlangs verlaagd door analisten van Morningstar.

Hun Medalist Ratings zijn verlaagd van Silver naar Bronze, hoewel beide positief blijven. Wat is er gebeurd?

“De nauwkeurigheid van duration maakt indexvolgende strategieën ideaal om tegen lage kosten tactische calls op duration in het vastrentende waarden-segment van de portefeuille uit te rollen,” legt José Garcia-Zarate, associate director passive strategies research bij Morningstar, uit in zijn maandelijkse rating update van 15 augustus.

“Net als hun collega's die alle looptijden beheren, kunnen actieve beheerders echter waarde toevoegen door middel van sector calls of het aanboren van de minder liquide segmenten die de index van de strategie niet volgt. Dit heeft ons ertoe gebracht om de procespijler op Average te zetten en als gevolg daarvan is de Medalist Rating verlaagd van Silver naar Bronze.”

 

iShares € Corp Bond 1-5yr UCITS ETF EUR (Dist) SE15

• Morningstar Medalist Rating: Bronze
• Morningstar Rating: ★★★
• Fondsomvang: €4,1 miljard (per 20 augustus 2024)
• Lopende kosten: 0,2%

Met €4,1 miljard aan activa is het de grootste ETF binnen de categorie kortlopende euro bedrijfsobligaties. Het verschilt van de meeste actieve en passieve fondsen in de categorie door de looptijden van de effecten in de portefeuille (1-5 jaar) in plaats van 0-3 jaar.

Dit resulteert in een bovengemiddelde duration, wat een positieve of negatieve factor kan zijn afhankelijk van de rentetrends. In de lange periode van lage rente werkte de hogere duration in het voordeel, terwijl hij werd afgestraft toen de rente begon te stijgen.

“Door de hogere duration dan gemiddeld vangt het fonds meer marktopwaarts dan het gemiddelde van de categorie, maar is het kwetsbaarder voor neerwaarts. Dit betekent dat het rendement volatieler is dan het gemiddelde”, aldus Garcia-Zarate.

De analist voegt eraan toe dat de lage kosten en de nauwkeurigheid van het repliceren van de benchmarkindex factoren zijn in het voordeel van dit instrument, maar binnen de categorie hebben ervaren actieve managers veel ruimte om waarde te creëren, niet alleen met sector- en individuele bedrijfsobligatiekeuzes, maar ook door zich te richten op andere soorten obligaties om het risico te beperken (bijvoorbeeld gedekte obligaties) of het rendement te verhogen (high-yield obligaties).

De iShares ETF maakt gebruik van fysieke replicatie, met een gestratificeerde steekproefmethode, om de prestaties van de referentie-index zo dicht mogelijk te benaderen. Het kan effecten uitlenen en het jaarlijkse gemiddelde ligt doorgaans tussen 10-20% van de effecten. 

 

iShares € Corp Bond 0-3yr ESG UCITS ETF SUSE

• Morningstar Medalist Rating: Bronze
• Morningstar Rating: ★★★
• Fondsomvang: €3 miljard (per 21 augustus)
• Lopende kosten: 0.12%

Met ongeveer €3 miljard aan activa is deze iShares ETF de op een na grootste in de categorie kortlopende euro bedrijfsobligaties. Het wordt gekenmerkt door het repliceren van een index die controversiële sectoren uitsluit (bijvoorbeeld wapens en tabak) en milieu-, sociale en bestuurscriteria (ESG) toepast met een best-in-class benadering. In essentie is het gediversifieerd, maar geeft het de voorkeur aan bedrijven met een positief ESG-profiel.

“ESG-screening leidt over het algemeen tot een grotere voorkeur voor kwaliteitsaandelen (spreiding van kredietratings) dan het referentie-universum”, legt Garcia-Zarate uit.

“Er zijn ook kleine verschillen op sectorniveau, met een typische overweging van financiële aandelen en een onderweging van industriële en nutsbedrijven. Op de lange termijn lijkt het risico-rendementsprofiel echter weinig te verschillen van het niet-ESG-universum. Bovendien geven de lage kosten van het fonds ten opzichte van actieve sectorgenoten ons vertrouwen in het vermogen van het fonds om op de lange termijn bovengemiddelde rendementen te leveren.”

De iShares ETF maakt gebruik van fysieke replicatie, met een gestratificeerde steekproefmethode, om de prestaties van de benchmarkindex zo nauwkeurig mogelijk te repliceren. Het kan effecten uitlenen en het jaarlijkse gemiddelde is over het algemeen minder dan 10 procent van de effecten.

Het ESG-risicoprofiel is vergelijkbaar met Europese vastrentende instrumenten en wordt uitgedrukt door een Morningstar Sustainability Rating van drie wereldbollen, op een schaal waarbij fondsen met vier of vijf wereldbollen doorgaans een lager risico hebben. Een positieve factor vanuit een duurzaamheidsperspectief is de lage blootstelling aan koolstofrisico en fossiele brandstoffen, wat duidt op een goede afstemming op de overgang naar een minder vervuilende economie. 

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
iShares € Corp Bond 0-3yr ESG ETF € Dist EUR5,00 EUR0,04Rating
iShares € Corp Bond 1-5yr ETF EUR Dist EUR106,62 EUR-0,10Rating

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  is editorial manager bij Morningstar in Italië.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten