Dit zijn Belgische aandelen met het hoogste dividendrendement

Energietransport en vastgoed zijn de twee sectoren aan de Brusselse beurs die beleggers belonen met het hoogste dividendrendement.

Robert van den Oever 21 augustus, 2024 | 15:29
Facebook Twitter LinkedIn

exmar

Voor beleggers die een regulier inkomen uit hun beleggingen willen genereren, zijn aandelen met een hoog dividendrendement een van de meest voor de hand liggende mogelijkheden. Een stabiele en betrouwbare dividenduitkering levert een continue inkomstenstroom op die los staat van de waan van de dag met zijn soms sterk stijgende en dalende koersbewegingen.

Morningstar onderzoekt aan de hand van datasysteem Morningstar Direct welke aandelen die aan Euronext Brussel genoteerd staan (analyse van het volledige aanbod large-, mid- en small-caps) het hoogste dividendrendement bieden en zet de 10 aandelen met het hoogste dividend voor u op een rij.

 

Energie en vastgoed zijn dividendkampioenen

De Brusselse beurs kent twee bijzondere dividendaandelen die beide actief zijn in dienstverlening aan de energiesector en ook beide een buitengwoon hoog dividendrendement kennen: Exmar en Euronav. 

Exmar (EXM) is een rederij in gastransport en -verwerking en Euronav (EURN) is een rederij die voornamelijk olietankers exploiteert. Beide hebben de laatste jaren flink geprofiteerd van de hoge energieprijzen, en vooral de hoge vraag naar vervoerscapaciteit, sinds de oorlog in Oekraine is uitgebroken. Die heeft de leveringsstromen van energie (vooral gas) wereldwijd danig op zijn kop gezet en daar hebben de transporteurs flink van geprofiteerd. Bij een eerdere analyse in mei van dit jaar kwam Exmar ook al uit de bus als het aandeel met het hoogste dividendrendement in België, en Euronav bezette toen de derde plek op onze ranglijst. Nu zijn ze de nummers 1 en 2.

Op de tiende plek vinden we nog zo'n dienstverlener, Fluxys Belgium (FLUX), aanbieder van opslag en distributie van gas door heel Europa vanuit eigen op- en overslagfaciliteiten in de haven van Zeebrugge en in Loenhout.

Naast de drie energie-gerelateerde bedrijven vinden we twee vastgoedbedrijven in de bovenste helft van de top-10. Vastgoedbedrijven staan erom bekend dat ze hun winst per aandeel vaak voor een groot deel, uitkeren aan hun aandeelhouders.

 

Telecom en financials bieden interessant dividend

Net als vastgoed was ook de telecomsector lange tijd een sector waar een gezond dividendrendement te halen viel, maar dat is voor veel bedrijven veranderd onder invloed van krimpende marges en sterk veranderend consumentengedrag dat de businessmodellen en de resultaten flink heeft aangetast. De Belgische telecomprovider Proximus (PROX) handhaaft zich desondanks in de lijst met hoogste dividendrendementen op plek drie.

Dat wil zeggen bij het vooruitkijkend dividendrendement van 21,5%, want terugkijkend is het met 18,5% lager. Morningstar-analist Javier Correonero wijst in zijn reactie op de tweedekwataalresultaten van Proximus op 26 juli op de kwetsbaarheid van het dividend, ondanks het desinvesteringsprogramma dat €400-500 miljoen moet opleveren: "Elke kleine schok voor de financials van dit bedrijf kan resulteren in een dividendverlaging", schrijft Correonero in zijn analistennote. 

De sector banken en verzekeraars is na de coronaperiode interessant geworden als het gaat om dividend. Ten tijde van de coronapandemie schrapten banken hun dividend onder druk van de financiele toezichthouders om daarmee hun kapitaalbuffers op peil te houden. Maar  in de loop van 2021 gaven de toezichthouders weer groen licht om opnieuw kapitaal uit te keren nadat ze hun kapitaalratio's structureel verhoogd hadden, werden banken en verzekeraars al snel een van de aantrekkelijkste sectoren voor dividendbeleggers.

In de onderstaande tabel die de 10 aandelen aan Euronext Brussel met het hoogste dividendrendement toont, duikt KBC Ancora (KBCA) op als hekkensluiter, een holdingmaatschappij die een belang van ongeveer 19% houdt in de Belgische bank KBC Group.

Onderstaande tabel is gerangschikt op forward looking dividend yield. Ter vergelijking is een kolom met een dividendrendement over de voorbije 12 maanden (TTM, ofwel trailing twelve months) opgenomen.

 

Waarschuwing voor te hoog dividendrendement 

Bij de zoektocht naar een hoog dividendrendement past wel een waarschuwing; een hoog dividendrendement is alleen interessant als het houdbaar is voor de lange termijn en gestoeld is op een gezonde financiele situatie bij het betreffende bedrijf.

Dividendrendement geeft de verhouding weer tussen dividend per aandeel en de actuele aandelenkoers. Daarbij kan het dividend hoog zijn, maar ook kan de aandelenkoers laag zijn, omdat beleggers twijfels hebben over de resultaten van een bedrijf en de financiele gezondheid in de toekomst. In dat geval is het percentage voor het dividendrendement weliswaar hoog, maar om de verkeerde reden. In zo'n geval ligt het gevaar van dividendverlaging of zelfs helemaal schrappen van het dividend op de loer, zo hebben we uiteengezet in dit artikel:

• De gevaren van een (te) hoog dividendrendement

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Cofinimmo SA/NV66,55 EUR-0,97
Diegem Kennedy/immolease Trust122,00 EUR3,39
Euronav NV13,95 EUR-0,29
Exmar NV8,71 EUR0,69
Fluxys Belgium SA Class D15,50 EUR1,31
Immo Mechelen City Center NV444,00 EUR1,37
KBC Ancora SA47,00 EUR0,64
Palmboomen Cultuur Maatschappij Mopoli NV262,00 EUR-2,24
Proximus SA6,96 EUR-0,36Rating
Roularta Media Group NV11,45 EUR-0,43

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten