De beste Europese dividendaandelen voor augustus 2024

Het artikel van deze maand focust op vier Europese farmacie aandelen, waaronder Novartis en Roche.

Fernando Luque 09 augustus, 2024 | 15:03
Facebook Twitter LinkedIn

Cartera de dividendos

Dividendbeleggen is ingewikkelder dan het klinkt. Je moet niet alleen kijken naar het dividendrendement, maar ook naar de dividendgeschiedenis, de financiële kracht en natuurlijk de waardering van een bedrijf.

Bij Morningstar doen we dit door gespecialiseerde dividendindices samen te stellen en een reële waarde voor bedrijven te berekenen. Op basis van deze Morningstar indices (u kunt de gebruikte methodologie lezen aan het einde van het artikel) hebben we de beste Europese dividendbedrijven geselecteerd.

Juli was een positieve maand voor Europese dividendbedrijven. De index die we gebruiken als benchmark voor de categorie hoogdividendaandelen in Europa, de Morningstar DM Eur Div Yld >2,5% NR, steeg met 3,0% in eurotermen, terwijl de bredere Europese marktindex, de Morningstar Europe NR, met 1,5% steeg.

Maar onze selectie van de beste Europese dividendbedrijven deed het nog beter, met een gemiddeld rendement van 4,7% (zie de tabel onderaan dit artikel voor het rendement van elk bedrijf).

Binnen onze lijst van bedrijven zijn dit de 10 bedrijven die de afgelopen maand het meest hebben gewonnen.

 

Van de 10 bedrijven behoren er vier tot de financiële sector. Met name de Britse banken Natwest Group en Barclays, de Franse bank Crédit Agricole en de Italiaanse bank UniCredit springen eruit.

De tabel hieronder toont de Europese dividendaandelen op onze lijst die vorige maand het slechtst presteerden.

Automobielbedrijven zoals Stellantis, Mercedes Benz, BMW en Volkswagen domineren de lijst.

 

Farma aandelen blijven hun dividend verhogen

Augustus is een maand vol nieuws over de kwartaalresultaten van bedrijven, maar het is een zeer rustige maand voor dividendbetalingen. Meestal betalen bedrijven meer dan één dividend uit in de loop van het jaar. Ze kunnen een interim-dividend uitkeren dat in de loop van het jaar aan de aandeelhouders wordt uitbetaald en ze kunnen een slotdividend uitkeren dat aan het eind van het jaar wordt uitbetaald. Maar een bedrijf kan ook één dividend uitkeren.

Dit is het geval voor de meeste bedrijven in de gezondheidszorg op onze shortlist: Novartis AG (NOVN), Sanofi (SAN) en Roche (ROG). Het vierde bedrijf, GSK (GSK), betaalt kwartaaldividenden. Het is daarom een goed moment om de dividenden van deze groep bedrijven te bekijken. 

Novartis (NOVN)

Novartis betaalde op 11 maart een dividend van CHF 3,30, vergeleken met een dividend van CHF 3,20 vorig jaar, een stijging van 3,1%. Het bedrijf heeft een traditie van dividendverhogingen sinds 1996. Tegen de huidige koers heeft het een verwacht dividendrendement van 3,5%, maar van de 4 bedrijven in de gezondheidszorg op onze lijst heeft het de minst aantrekkelijke waardering. Het volgende dividend zal naar verwachting in maart volgend jaar worden uitbetaald.

Het is het favoriete gezondheidszorgbedrijf van beheerders van Europese aandelenfondsen met een hoog dividendrendement, dat eind juni op de derde plaats stond in de totale portefeuilles van deze fondsen (zie onderstaande tabel).

 

Sanofi (SAN)

Het Franse bedrijf betaalde afgelopen mei een jaarlijks dividend van €3,76, tegen €3,56 het jaar daarvoor. De dividendverhoging dit jaar was 5,6%. Net als Novartis heeft het een lange traditie van het verhogen van het jaarlijkse dividend, het heeft het de afgelopen 29 jaar verhoogd.

Van de vier farmaceutische bedrijven op onze lijst heeft het het hoogste dividendrendement (4,07%) en neemt het een prominente plaats in in de portefeuilles van hoogdividendfondsen (plaats 5 van 565 aandelen).

 

Roche Holding (ROG)

Roche is het derde gezondheidszorgbedrijf op onze lijst dat zijn volledige jaarlijkse dividend al heeft uitbetaald. Het betaalde op 18 maart een eenmalig dividend van CHF 9,60 vergeleken met CHF 9,50 vorig jaar. Van de 4 bedrijven in de sector heeft het het laagste dividendrendement (3,45%), maar de aantrekkelijkste waardering. Het wordt verhandeld tegen een koers/reële waarde van 0,73; dat betekent dat het volgens Morningstar-analisten 27% ondergewaardeerd is.

Net als Novartis en Sanofi heeft het de afgelopen 10 jaar een onberispelijke dividendgroei geboekt, zoals blijkt uit onderstaande illustratie.

 

GSK PLC (GSK)

Het vierde bedrijf in de gezondheidszorg dat we deze maand analyseren is het Britse GSK. In tegenstelling tot de andere drie, betaalt GSK elk kwartaal dividend, meestal in januari, april, juli en november. Het laatste kwartaaldividend dat het betaalde was £0,15 op 11 juli (in juli 2023 betaalde het bedrijf een dividend van £0,14).

Het volgende kwartaaldividend van GSK wordt uitbetaald op 10 oktober, maar om dit te ontvangen moet de belegger vóór 15 augustus 2024 aandeelhouder van het bedrijf zijn. Dit staat bekend als de ex-dividend datum. Het dividend wordt aangekondigd op 31 juli.

De dividendgeschiedenis van GSK is inconsistenter dan die van de concurrentie. Onze analist Damien Conover is zelfs van mening dat de dividenden van GSK historisch gezien te hoog zijn.

"In de afgelopen vijf jaar heeft GSK een dividend betaald van ongeveer 70% van de genormaliseerde winst, wat waarschijnlijk een deel van de mogelijkheid heeft beperkt om te herinvesteren in het bedrijf door middel van zowel intern onderzoek en ontwikkeling als externe acquisities van nieuwe medicijnen in ontwikkeling.

"Bovendien leek het speciale dividend van 2016 buitensporig en onnodig. Na de desinvestering van de consumentengroep in 2022 heeft het bedrijf het totale dividend verlaagd naar een niveau dat waarschijnlijk beter past bij de winst." 

 

 

De tabel geeft de positie van het aandeel aan binnen de indexportefeuille of de geaggregeerde portefeuille van de European High Dividend Equity categorie. 

Nieuws over dividenden in augustus

2 augustus: British American Tobacco betaalde een kwartaaldividend van 58,88 pence per aandeel. De ex-dividend datum was 27 juni.

6 augustus: Koninklijke KPN betaalt een interim-dividend van 0,068 euro. De ex-dividend datum was 1 juli.

1 augustus: Ex-dividend datum voor het volgende Reckitt Benckiser dividend van 80,4 pence, uit te betalen op 13 september.

5 augustus: Ex-dividenddatum voor het volgende dividend van ING dat op 12 augustus wordt uitgekeerd.

8 augustus: Ex-dividenddatum voor het volgende dividend van Unilever van 36,96 pence, uit te betalen op 6 september.

8 augustus: Ex-dividend datum voor het volgende dividend van Barclays van 2,9 pence te betalen op 17 september.

8 augustus: Ex-dividend datum voor het volgende NatWest dividend van 6 pence uit te betalen op 13 september (vast te stellen op 26 juli).

9 augustus: Ex-dividend datum voor het volgende dividend van Koninklijke Ahold Delhaize NV, uit te betalen op 13 september (vastgesteld op 7 augustus).

15 augustus: Ex-dividenddatum voor het volgende dividend van Rio Tinto van 177 pence, uit te betalen op 26 september.

15 augustus: Ex-dividend datum voor het volgende GSK dividend van 15 pence uit te betalen op 10 oktober.

15 augustus: Ex-dividend datum voor het volgende dividend van HSBC van 10 pence uit te betalen op 27 september. 

Hoe we de beste Europese dividendaandelen hebben geselecteerd

We selecteerden eerst alle Europese aandelen die ons aandelenonderzoeksteam volgt en die zijn opgenomen in de Morningstar Developed Markets Large Cap Dividend Leaders Screened Select Index. Deze index richt zich op aandelen die consistent dividend uitkeren en het vermogen hebben om deze betalingen te handhaven. De aandelen worden geselecteerd uit de Morningstar Developed Markets Large Cap Index. De Dividend Leaders Index bestaat uit de 100 hoogst renderende aandelen die voldoen aan de selectiecriteria, waaronder criteria op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG) op basis van gegevens van Morningstar Sustainalytics.

Vervolgens hebben we de lijst aangevuld met Europese aandelen die zijn opgenomen in ten minste twee van de volgende drie dividendindices: de Morningstar Developed Markets Dividend Yield >3% (deze index volgt het rendement van aandelen uit ontwikkelde markten met een dividendrendement over 12 maanden dat hoger is dan 3%), de Morningstar Developed Markets Dividend Growth (deze index is ontworpen om blootstelling te bieden aan aandelen in de Morningstar Developed Markets Index met een geschiedenis van ononderbroken dividendgroei en het vermogen om die groei vast te houden), en de Morningstar Developed Markets High Dividend Low Volatility (deze index biedt blootstelling aan aandelen uit ontwikkelde markten met een hoog dividend en een sterke financiële kwaliteit, terwijl de voorkeur wordt gegeven aan aandelen met een lagere volatiliteit).

In totaal werden 51 bedrijven geselecteerd in alfabetische volgorde:

 

Blijf op de hoogte via de Morningstar nieuwsbrief

Klik hier om aan te melden

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Barclays PLC221,00 GBX-0,07Rating
Credit Agricole SA14,26 EUR0,18Rating
GSK PLC1 632,00 GBX-0,09Rating
Mercedes-Benz Group AG56,54 EUR-0,35Rating
Novartis AG Registered Shares98,41 CHF0,25Rating
Roche Holding AG264,10 CHF-0,56Rating
Sanofi SA103,32 EUR-0,08Rating
Stellantis NV13,59 EUR-0,18Rating
UniCredit SpA37,10 EUR0,53Rating
Volkswagen AG Vorz-Inhaber-Akt ohne Stimmrecht91,08 EUR-1,41Rating

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten