Deze biases zijn belangrijk bij duurzaam beleggen

VIDEO - Morningstar's fondanalist Ronald van Genderen bespreekt de biases die naar voren komen bij duurzaam beleggen. Sommige daarvan zullen u verrassen.

Robert van den Oever 09 augustus, 2024 | 11:23
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Robert van den Oever: Welkom bij Morningstar. Vandaag praat ik met Ronald Van Genderen, senior manager research analist bij Morningstar over zijn nieuwe ESG-paper. En in dat paper gaat hij in op de kwestie dat veel beleggers al zijn overgestapt van conventionele portefeuilles naar een duurzame portefeuille, maar dat er nog steeds veel beleggers zijn die twijfelen. In plaats van die twijfel te ontkrachten, onderzoekt Ronald wat de oorzaken zijn. Ronald, kun je iets meer vertellen over hoe je je onderzoek naar de biases die gepaard gaan met duurzaam beleggen hebt opgezet?

Ronald van Genderen: Ja, zeker. Bedankt, Robert. In ons onderzoek hebben we gekeken naar vier verschillende blootstellingen: omvang, stijl, sector en regionale toewijzingen. En we onderzochten fondsen in vier kernbouwstenen van het aandelengedeelte van de portefeuille, namelijk Europa large-cap blend equity, wereldwijde aandelen uit opkomende markten, wereldwijde large-cap blend equity en Amerikaanse large-cap blend equity Morningstar-categorieën. En we hebben fondsen onderverdeeld in conventionele en duurzame strategieën. En we maken ook onderscheid tussen actieve en passieve strategieën omdat beleggers vaak kiezen tussen deze twee soorten beleggingen. En hun blootstelling wordt bepaald door verschillende factoren. Uiteindelijk kwamen we dus uit op vier peer groups binnen elk van de vier categorieën.

RO: Duurzame strategieën worden vaak geassocieerd met een voorkeur voor groei. Kun je daar nader op ingaan op basis van je onderzoek? Is dat inderdaad het geval?

RG: Ja, dus de eerste factoren waar we naar keken waren eigenlijk de omvang en de stijl blootstelling. Laten we beginnen met de blootstelling aan de omvang. Op deze dia laten we de omvang zien van de fondsen in de vier peer groups. En we gebruiken box- en whiskerplots. Dus met de rode stippen die de mediane blootstelling vertegenwoordigen en de categoriebenchmarks worden weergegeven door de rode lijnen. Ondertussen worden de verdelingen van de omvang weergegeven met de vakken die de mediaan van 50% van de waarnemingen vertegenwoordigen en de whiskers die het 10e en 19e percentiel weergeven.

Hieruit blijkt dat actieve duurzame strategieën, die in de linkergrafiek worden weergegeven, medianen hebben die goed overeenkomen met die van conventionele sectorgenoten. Maar de verdelingen vertonen een lichte afwijking ten opzichte van conventionele strategieën. Beleggers moeten er ook rekening mee houden dat passieve duurzame fondsen, die worden weergegeven in de rechtergrafiek, een veel grotere diversiteit aan grootteposities hebben dan conventionele strategieën. En ook deze zijn meer gericht op kleinere kapitalisaties, met name voor Europese en wereldwijde aandelenfondsen.

Als we vervolgens kijken naar de blootstelling aan stijlen, zien we dat zowel conventionele actieve als duurzame actieve fondsen een hogere waardegroei scoren, dus een (groei)aandeel, vergeleken met de categoriebenchmark, behalve voor de Amerikaanse aandelenmarkt waar deze al op groei is gericht. En voor Europese en wereldwijde aandelenfondsen ontdekten we dat vooral binnen de categorie stijlonafhankelijke aandelen uit opkomende markten, duurzame strategieën een voorkeur hebben voor de groeistijl, wat gebaseerd is op zowel de mediane blootstelling als op de verdeling van de waardegroeiscores.

En tot slot hebben de duurzame index tracking opties de neiging om groeibedrijven te bevoordelen ten opzichte van hun conventionele concurrenten. En dit is duidelijk te zien in de verdeling van de waardegroei scores over alle vier de categorieën. Ongeveer driekwart van de duurzame strategieën heeft een waardegroei score die hoger is dan de mediaan van de conventionele strategie. Daarnaast hebben de mediaan van de Europese en wereldwijde duurzame aandelenstrategieën ook portefeuilles die aanzienlijk meer op groei zijn gericht dan hun respectieve categoriebenchmarks. Daarom moeten beleggers zich er bij het kiezen van een passieve duurzame strategie van bewust zijn dat deze waarschijnlijk een groei-bias heeft.

RO: Oké. En dan in termen van sectorallocatie, ik neem aan dat duurzame fondsen onderwogen zijn in de energiesector, of niet?

RG: Ja, absoluut. Dat is precies wat we hebben gevonden. Het is dus duidelijk als we kijken naar de mediane blootstelling zoals weergegeven in de grafieken op deze dia. Dus actieve duurzame Europese aandelenfondsen hebben nog steeds enige allocatie aan de sector, maar de meeste fondsen in bijvoorbeeld opkomende markten en wereldwijde large-cap categorieën hebben helemaal geen blootstelling aan energie. En ondertussen hebben passieve duurzame strategieën enige allocatie aan de sector, maar op consistent lagere niveaus in vergelijking met hun conventionele collega's.

Ondertussen tonen ook actieve duurzame strategieën een consistente voorkeur voor aandelen in de gezondheidszorg. En deze manieren zijn hoger dan de benchmark en conventionele sectorgenoten. Hoewel dit exclusief de Europese large-cap blend aandelen is, waar we die bias niet hebben gevonden. Ook in mindere mate, maar toch vonden we de voorkeur voor gezondheidszorg bij passieve duurzame fondsen. En dan vooral bij Europese aandelenfondsen.

Dus in tegenstelling tot de bevindingen bij actieve duurzame fondsen. Tot slot zijn technologieaandelen ook favoriet bij duurzame strategieën, zowel actief als passief. Verrassend genoeg blijken duurzame strategieën gemiddeld zelfs meer belegd te zijn in de sector dan hun conventionele collega's en relevante benchmarks. En dit draagt nog steeds bij aan het sectorconcentratierisico, met name binnen de Amerikaanse large-cap blend categorie, waar de technologiesector goed is voor meer dan 30% van de duurzame portefeuilles.

RO: Oké. En tot slot, wat kun je zeggen over regionale allocaties?

RG: Ja, dus hier richten we ons op wereldwijde fondsen en ontdekten we dat actieve duurzame fondsen een hogere allocatie aan Noord-Amerikaanse aandelen hadden in vergelijking met conventionele strategieën en zelfs een lichte overweging ten opzichte van de benchmark. Ze belegden dus ook minder in Aziatische aandelen, vooral in opkomend Azië, wat zich ook vertaalt in een onderweging in opkomende markten. Bij de passieve strategieën ligt de allocatie naar Noord-Amerika ook boven de benchmark. En zowel conventionele als duurzame strategieën hebben een lage allocatie naar Azië en opkomende markten.

RO: Oké, Ronald, hartelijk dank voor je inzichten en deze biases die we zien bij duurzaam beleggen. Ik denk dat sommige een verrassing zullen zijn voor onze kijkers, andere misschien niet. Dank daarvoor. En hartelijk dank voor het kijken. Voor Morningstar ben ik Robert van den Oever.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten