Resultaten Novo Nordisk: focus op Wegovy en obesitas

De kwartaalresultaten kwamen lager uit dan de verwachtingen, maar we handhaven onze fair value schattingen voor Novo Nordisk.

Karen Andersen, CFA 08 augustus, 2024 | 11:30
Facebook Twitter LinkedIn

novo flags

We handhaven onze ramingen van DKK600/$86 voor de reële waarde voor farmaciegigant Novo Nordisk (NOVO B) na de resultaten voor het tweede kwartaal die iets onder onze zeer hoge verwachtingen lagen, maar niet genoeg om onze verwachtingen voor het hele jaar aanzienlijk te veranderen.

Morningstar maatstaven voor Novo Nordisk

• Fair Value Estimate: DKK600
• Morningstar Rating: ★★
• Economic Moat: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High

Wat we van Novo Nordisk's resultaten vonden

Novo Nordisk's omzet steeg met 25% bij constante wisselkoersen, met een groei van 32% voor GLP-1-diabetes (grotendeels Ozempic) en 37% voor GLP-1-obesitas (Wegovy). Het management verhoogde de verwachte omzetgroei voor 2024 licht met 2 procentpunten in het midden naar 22%-28% bij constante wisselkoersen (van een eerdere bandbreedte van 19%-27%).

Exclusief een bijzondere waardevermindering in verband met een mislukte studie van het cardiovasculaire geneesmiddel ocedurenone, stegen de verwachtingen van het management voor de groei van de bedrijfswinst in 2024 met ongeveer 4 procentpunten en we denken dat het bedrijf op koers ligt om in de tweede helft solide dubbelcijferige prestaties te leveren in lijn met het midden van de verwachtingen.

Aandeel Novo Nordisk lijkt overgewaardeerd

We denken nog steeds dat de GLP-1-activiteiten van Novo in alle therapeutische gebieden in 2031 een piek van meer dan $70 miljard zullen bereiken, hoewel we minder vertrouwen hebben in het vermogen van Novo om te groeien na het verstrijken van het octrooi in 2032 voor semaglutide, de molecule in Ozempic en Wegovy.

Hoewel we Novo Nordisk blijven zien als een breed gematigd bedrijf, met sterke immateriële activa rond zijn cardiometabolische activiteiten, denken we dat de hoge vraag naar obesitasmedicijnen en de aanbodbeperkingen de aandelen boven hun intrinsieke waarde hebben geduwd. In onze prognose voor obesitas wegen we de opwaartse trend van mogelijk positieve gegevens later dit jaar voor monlunabant en CagriSema af tegen de neerwaartse trend van slechte therapietrouw en toenemende concurrentie aan de horizon. 

Versnellende prijsdalingen aan de horizon

We verwachten dat de prijsdalingen in de obesitasmarkt zullen versnellen naarmate de toegang wordt uitgebreid naar meer patiënten met een particuliere verzekering en Medicaid. Recente gegevens van verschillende uitdagers lijken concurrerend met gegevens voor Wegovy en Eli Lilly's Zepbound, en we denken dat introducties in 2027-2029 kunnen beginnen met het uithollen van marktaandeel en verdere druk op de prijs kunnen uitoefenen.

We zijn het meest bezorgd over de afhankelijkheid van Novo van de productie van peptiden, waarvoor een aanzienlijke afvulcapaciteit en grotere volumes nodig zijn als het bedrijf een orale versie van semaglutide wil lanceren (het is nog onduidelijk of het bedrijf dit product voor obesitas zal lanceren, ondanks positieve fase 3-resultaten). Concurrenten zoals Lilly, Roche, Structure en AstraZeneca hebben orale programma's met kleine moleculen die veel gemakkelijker op grote schaal kunnen worden geproduceerd. 

Blijf op de hoogte via de Morningstar nieuwsbrief

Klik hier om aan te melden

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
AstraZeneca PLC1 605,00 SEK0,44
AstraZeneca PLC ADR79,24 USD0,84Rating
Eli Lilly and Co906,69 USD0,19Rating
Novo Nordisk A/S Class B898,20 DKK1,81Rating
Roche Holding AG267,50 CHF-0,34Rating
Structure Therapeutics Inc ADR39,50 USD3,24

Over de auteur

Karen Andersen, CFA  Karen Andersen, CFA, is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten