Resultaten ABN Amro: verwachting rente-inkomsten verhoogd

Het aandeel van de Nederlandse bank veerde woensdag op nadat de nettowinst in het tweede kwartaal werd opgestuwd door een vrijval van voorzieningen; een eenmalige kwestie.

Johann Scholtz 08 augustus, 2024 | 11:14
Facebook Twitter LinkedIn

abn amro

ABN Amro (ABN) rapporteerde over het tweede kwartaal een ongeveer stabiele jaar- en kwartaalwinst, ruim boven de door het bedrijf samengestelde consensus. De vrijval van voorzieningen voor dubieuze debiteuren was de belangrijkste drijfveer achter de winstverbetering, die het bedrijf volgens ons niet kan vasthouden.

ABN Amro verhoogde haar verwachtingen voor de nettorentebaten voor het boekjaar 2024 licht van €6,3 miljard naar €6,4 miljard, terwijl de verwachting voor de kosten ongewijzigd bleef op €5,3 miljard.

 

Morningstar maatstaven voor aandeel ABN Amro

• Fair Value Estimate: €21
• Morningstar Rating: ★★★★
• Economic Moat: Narrow
• Morningstar Uncertainty Rating: High

Aandeel ABN Amro gevoelig voor rentecyclus

ABN Amro blijft een van de Europese banken die het meest gevoelig is voor de rentecyclus. Toch zijn de inkomsten uit vergoedingen gestaag gegroeid en recente overnames zorgen voor een verdere diversificatie van de inkomsten, waardoor het bedrijf zich in een betere positie bevindt voor toekomstige lagere rentetarieven. Hoewel het onlangs aangekondigde vertrek van CEO Robert Swaak onverwacht was, verwachten we geen verandering in de strategie.

We hebben ons model aangepast om rekening te houden met nieuwe NII-richtlijnen, wijzigingen in arbeidsovereenkomsten en herstructureringsvoorzieningen. Het netto-effect was echter verwaarloosbaar en we hebben onze schatting van de reële waarde ongewijzigd gelaten op €21 per aandeel.

De groei van de kredietportefeuille profiteerde van een opleving in de Nederlandse hypotheekmarkt en marktaandeelwinsten; ABN nam een marktleidende positie in van 20% van de nieuwe hypotheken. Nederlandse banken profiteren in toenemende mate van het feit dat verzekeraars zich terugtrekken uit de hypotheekmarkt. In het huidige klimaat van hogere rentes willen kredietnemers hun hypotheekrente steeds vaker voor een kortere periode vastzetten. Gezien hun verplichtingen met een lange looptijd geven verzekeraars de voorkeur aan activa met een langere looptijd. ABN verwacht een vlakke NII voor 2025; wij denken dat de NII opwaarts kan verrassen als de kredietvolumes zo robuust blijven.

De nieuwe marktcyclus zal duidelijk maken in hoeverre ABN in staat is een verschuiving te bewerkstelligen van NII-gedreven inkomsten naar provisie-inkomsten. Wij denken dat ABN beter is toegerust dan voorheen, omdat de recente overname van de Duitse private bank Hauck Aufhäuser Lampe en neobroker Bux de bijdrage van fee-inkomsten aan de inkomsten zal vergroten.

Langdurige loononderhandelingen resulteerden in ongeveer €100 miljoen aan salarisverhogingen en opgebouwde beloningspremies voor de tweede helft van 2024 en €20 miljoen aan netto personeelskostenstijging voor 2025. ABN hield haar kosten-guidance voor heel 2024 ongewijzigd. De risicokosten blijven gematigd (min 4 basispunten in het tweede kwartaal) en zullen naar verwachting door de cyclus heen doorrollen naar 15-20 basispunten.

Het interim-dividend bedraagt €0,60 per aandeel, in totaal €500 miljoen. We verwachten een dividenduitkering van 50% voor heel 2024, naast de €500 miljoen aan aandeleninkopen die al eerder dit jaar zijn afgerond.

Blijf op de hoogte via de Morningstar nieuwsbrief

Klik hier om aan te melden

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
ABN AMRO Bank NV NLDR16,21 EUR1,76Rating

Over de auteur

Johann Scholtz  is aandelenanalist bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten