Aandeel Novo Nordisk daalt na teleurstellende kwartaalcijfers

De aandelenkoers van de farmaceutische reus daalt na de presentatie van een zwakker dan verwachte nettowinst en verlaging van de operationele winstverwachting.

Johanna Englundh 07 augustus, 2024 | 16:42
Facebook Twitter LinkedIn

novo

De aandelen van de Deense farmaciereus Novo Nordisk (NOVO B) daalden woensdag nadat het bedrijf in het tweede kwartaal een nettowinst van DKK 20,05 miljard rapporteerde, wat lager was dan verwacht. Een LSEG geaggregeerde prognose had voorspeld dat het cijfer zou uitkomen op 20,9 miljard Deense kronen, terwijl de consensus van Bloomberg uitkwam op DKK 22,6 miljard.

De aandelenkoers van het bedrijf daalde naar DKK 864, een verlies van bijna 3%, na een daling van bijna 7% in de eerste handelsuren.

De winst voor rente en belastingen kwam ook onder de prognoses uit op DKK 25,93 miljard, vergeleken met DKK 26,86 miljard voor LSEG en 27,36 voor Bloomberg.

Daarnaast verlaagde Novo Nordisk de vooruitzichten voor de operationele winst voor het hele jaar 2024 door te zeggen dat de groei nu wordt verwacht tussen 20% en 28%, in plaats van de eerder verwachte 22% tot 30%.

Morningstar maatstaven voor Novo Nordisk

• Fair Value Estimate: DKK 600
• Morningstar Rating: 2 sterren
• Economic Moat: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High

Afslankmiddelen missen voorspellingen

"De prestaties zijn op de grens van de verwachtingen, maar de samenstelling is teleurstellend met zowel Wegovy als Ozempic die aanzienlijk achterblijven bij de ramingen. Dit werd gecompenseerd door de beter dan verwachte prestatie van Rybelsus, maar ook door oudere geneesmiddelen zoals Victoza of Saxenda. De productmix is op zijn zachtst gezegd niet wat we hadden verwacht", schreef Stifel in een analistenrapport.

Ondanks de bijgestelde winstverwachting verhoogde Novo Nordisk woensdag opnieuw zijn verwachtingen voor de omzetgroei en voorspelt nu een groei van 22% tot 28% tegen constante wisselkoersen voor het volledige jaar 2024, tegenover de vorige schatting van 19% tot 27%.

"Hoewel de 'misser' van Wegovy op de korte termijn de aandacht zal trekken, merken we op dat de volumetrends zich versterken en dat het bewijsmateriaal voor toenemend GLP-1-gebruik toeneemt", aldus Citi in een analistencommentaar.

Blijf op de hoogte via de Morningstar nieuwsbrief

Klik hier om aan te melden

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Novo Nordisk A/S Class B898,20 DKK1,81Rating

Over de auteur

Johanna Englundh  Johanna Englundh is redacteur van Morningstar in Zweden

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten