Dit zijn de beste biotechnologiefondsen

We hebben de beste biotech aandelenfondsen geselecteerd op basis van prestaties, consistentie, volatiliteit, risico, risico-rendement en kosten.

Fernando Luque 02 augustus, 2024 | 16:12
Facebook Twitter LinkedIn

Análisis cuantitativo

Elke week analyseren we een categorie beleggingsfondsen in een poging de beste producten te identificeren op basis van een reeks kwantitatieve criteria. Deze week is het de beurt aan de categorie biotechnologie-aandelen.

Hoewel biotechfondsen in 2022 meer te lijden hadden dan de markt als geheel, heeft de categorie zich de afgelopen jaren en vooral de afgelopen maanden, in de hitte van de verwachte renteverlagingen door centrale banken, behoorlijk hersteld, zoals we kunnen zien in deze vergelijkende grafiek.

 

De onderstaande analyse is een puur kwantitatief proces. Het is niet de bedoeling om een koopadvies te geven, maar om beleggers te helpen hun fondsen te kiezen op basis van de criteria die zij het belangrijkst vinden. We gaan ons richten op fondsen die beschikbaar zijn voor de particuliere belegger en die meer dan 5 jaar prestatiegeschiedenis hebben.

De beste aandelenfondsen in de biotechnologiesector

Op basis van deze criteria zijn er 6 fondsen die aan de eisen voldoen. Ik zal deze fondsen vergelijken op prestaties, consistentie, risico, volatiliteit, risico-rendement en kosten, zodat iedereen zijn beste kandidaat kan kiezen op basis van de criteria die hij het belangrijkst vindt. De gegevens zijn berekend per 30/6/2024.

 

1) Wat zijn de beste fondsen op basis van rendement?

Dit is de ranglijst op basis van de 5-jaarsprestaties.

 

2) Wat zijn de beste fondsen op basis van consistentie

Om de consistentie van de fondsen te analyseren, heb ik de afgelopen 5 jaar verdeeld in 25 periodes van 36 maanden en de 6 fondsen gerangschikt op basis van relatieve prestaties: het best presterende fonds in een bepaalde periode krijgt een score van 6 punten, het tweede 5 punten, enzovoort. Maar ik zal meer gewicht geven aan de meest recente gegevens dan aan de oudste. Dus ik vermenigvuldig de meest recente rankinggegevens met 25, de voorlaatste met 24 enzovoort. Ik maak een eindtotaal door de 25 scores bij elkaar op te tellen (de maximale score is 1.950) en ik maak een ranglijst op basis van die eindscore.

 

3) Wat zijn de beste fondsen op basis van volatiliteit?

We kunnen de fondsen ook rangschikken op basis van volatiliteit over de afgelopen 5 jaar. De ranglijst is opgesteld door de hoogste ranking te geven aan het fonds met de laagste volatiliteit. Niet dat een lage volatiliteit per se een voordeel is voor het fonds, maar met deze rangschikking kan iedereen het fonds kiezen dat het beste past bij zijn of haar risicovoorkeur.

 

4) Wat zijn de beste fondsen op basis van risico?

Naast volatiliteit kan men risico ook meten door het maximale verlies te berekenen dat het fonds heeft geleden over een bepaalde periode. Dit is de ranglijst van het maximale verlies over 5 jaar.

 

5) Wat zijn de beste fondsen op basis van risico/rendement?

Het is ook belangrijk om de fondsen niet alleen te analyseren in termen van rendement en risico afzonderlijk, maar ook in termen van de verhouding tussen risico en rendement. Hiervoor heb ik een 5-jaars Sharpe ratio ranglijst opgesteld. Hoe hoger de ratio, hoe beter.

 

6) Wat zijn de goedkoopste fondsen?

Tot slot kunnen we de kosten van het fonds niet over het hoofd zien. Hieronder staat de ranglijst op basis van de totale kosten van het fonds.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten