4 dingen die opvallen tijdens het halfjaarcijferseizoen

Nu het rapportageseizoen een eind onderweg is, zien we bepaalde belangrijke patronen ontstaan.

Michael Field, CFA 02 augustus, 2024 | 11:37
Facebook Twitter LinkedIn

The city of London

1. Luxe heeft het moeilijk

Luxe-reuzen als LVMH (MC), Burberry (BRBY) en Kering (KER) hebben hun halfjaarcijfers bekendgemaakt en het nieuws was niet best. Burberry zag de detailhandelsinkomsten in het eerste kwartaal van het jaar met 20% dalen. LVMH deed het beter, met een positieve, zij het afnemende groei met marges onder druk, terwijl Kering zijn vooruitzichten voor het hele jaar moest schrappen.

Wat veroorzaakt de zwakte in luxe? Vanaf 2022 hebben we de sector aangeprezen als een veilige haven tegen de beproevingen die de consumentensector in het algemeen teisteren. De luxesector, met minder prijsgevoelige (lees: rijkere) klanten, kon prijsstijgingen naar believen doorberekenen, waardoor luxebedrijven hun inkomsten konden verhogen en hun marges op peil konden houden. In de afgelopen 9 maanden zijn er echter barsten zichtbaar geworden. 

De vraag naar luxegoederen is afgenomen, vooral in China, maar ook in Noord-Amerika en Europa. Uiteindelijk denken we dat de hausse in de verkoop van luxegoederen sinds de pandemie nu onhoudbaar is gebleken. De besparingen van de consument, opgebouwd tijdens de periode dat de economie was afgesloten, zijn verdwenen, de stimuleringscheques zijn uitgegeven en nu is de zeepbel aan het barsten.

Dat gezegd hebbende, geloven wij dat deze eb en vloed inherent deel uitmaken van de samenstelling van de sector. Luxegoederenbedrijven hebben bewezen bestand te zijn tegen cyclische neergangen en vertragingen in de sector. Historisch gezien hebben dalingen niet langer dan een of twee jaar geduurd. Intussen hebben we 6 luxenamen van hoge kwaliteit in onze coverage die op 4 of 5 sterren zitten.

 

2. Aanvallen in Rode Zee stimuleren rederijen

Zoals in elke cyclus kwam eerst de hausse en daarna de baisse voor de scheepvaartindustrie. En wat was er een hausse tijdens het eerste jaar van de pandemie - een van de grootste wereldwijde expediteurs, Maersk (MAERSK B), maakte in één jaar meer winst dan in het voorgaande decennium, om het jaar daarop opnieuw zijn record te breken.

In het laatste kwartaal van 2022 begon het tij te keren en stortten de vrachttarieven in elkaar door een combinatie van een vertraging in de wereldwijde vraag naar goederen en de komst van meer scheepscapaciteit op de markt. Verladers waarschuwden voor pijn die nog een aantal jaren zou aanhouden omdat de markt zich langzaam aanpast aan deze overcapaciteit.

De sector kreeg echter uitstel toen aanvallen van Houthi-rebellen in Jemen schepen dwongen om het Suezkanaal te mijden en in plaats daarvan om te varen via Kaap de Goede Hoop. Vorige maand nog daalde het verkeer op het kanaal met bijna 90%. Deze extra vaartijd heeft de overtollige scheepscapaciteit opgeslokt, waardoor de vrachttarieven de hoogte ingingen.

Wereldwijde logistieke bedrijven zoals DSV (DSV) en Kuehne + Nagel (KNIN) hebben al een volumestijging gemeld als gevolg van de verstoring. De toegenomen complexiteit van het reizen werkt in de hand van deze wereldwijd opererende bedrijven. Natuurlijk kan deze verstoring niet eeuwig duren, maar ze haalt zeker de scherpe kantjes van het overcapaciteitsprobleem af en geeft de sector tijd om zich aan te passen. De inkomsten en brutowinsten van deze bedrijven dalen nog steeds, maar de trend is de laatste tijd aan het verbeteren. We verwachten een vergelijkbaar patroon wanneer marktleider Maersk op 7 augustus de resultaten voor het tweede kwartaal rapporteert.

 

3. Tech zet opmars voort

Krantenkoppen in de trant van "Big Tech wipeout leidt aandelenmarkten omlaag" zijn overal geweest. Techaandelen kunnen inderdaad volatiliteit in hun aandelenkoersen zien, maar de winsten zijn tot nu toe sterk en niets wijst erop dat het feest binnenkort zal eindigen.

SAP (SAP), dat in Europa het dichtst in de buurt komt van een gelijke voor de Amerikaanse Magnificent Seven, zag de inkomsten uit cloud computing in het tweede kwartaal met 25% stijgen doordat bedrijven investeren in cloudmigratie en AI. In een ander teken van vertrouwen verhoogde het management de verwachtingen voor 2025 en voorspelde efficiëntieverbeteringen als gevolg van een interne herstructurering. 

ASML (ASML), de Europese speler op het gebied van AI, heeft zijn aandelenkoers de laatste tijd klappen zien oplopen, maar zijn operationele prestaties waren sterk in het tweede kwartaal. De omzet steeg met bijna 20% en de winst met ongeveer een derde. Nog bemoedigender waren de netto orderboekingen, die met meer dan de helft stegen in deze periode, wat de omzetgroei in de komende kwartalen zou moeten blijven stimuleren.

De sector blijft echter bezorgd. Google-moeder Alphabet (GOOG) liet doorschemeren dat er misschien te veel wordt geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie, wat een grote terugval in halfgeleideraandelen veroorzaakte. Bovendien zou de terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis een toename van de handelsbeperkingen met China kunnen betekenen, wat de chipindustrie zou verstoren. Verstoring betekent echter niet het einde van winstgevendheid en wij geloven dat de sector uiteindelijk een oplossing zal vinden.

Hoewel we van mening zijn dat een groot deel van de technologiesector overgewaardeerd is, bieden recente pullbacks kansen.

 

4. Industriebedrijven blijken kwetsbaar

Een belangrijk inzicht dit winstseizoen was dat als het aankomt op de prestaties van industriële bedrijven, hun lot bijna volledig afhangt van hun eindmarkten.

Het Zweedse Sandvik (SAND) zette het afgelopen kwartaal een behoorlijke prestatie neer, waarbij de vraag naar mijnbouwapparatuur werd ondersteund door een bloeiende Chinese markt en een groeiende vraag naar zeldzame aardmetalen. Hoge grondstoffenprijzen helpen natuurlijk, maar blootstelling aan seculaire groeithema's zoals deze zijn een van de belangrijkste drijfveren voor industriële bedrijven, in een overigens moeilijke macro-economische omgeving.

Ook Wide Moat aandeel ABB (ABBN), een van de leiders op het gebied van industriële elektrificatie en automatisering, heeft in het tweede kwartaal recordbedrijfsmarges behaald. Het was niet alleen maar goed nieuws, want de markt was teleurgesteld over de vlakke orderontvangst, maar de verwachtingen zijn altijd hoog als de waarderingen stijgen. 

Tot slot kunnen sommige blootstellingen ook ongelukkig uitpakken. Dat leerde liftfabrikant en installateur Schindler (SCHN) in het tweede kwartaal. Het bedrijf heeft een aantal jaren geprofiteerd van een stijging van de orders uit de bloeiende Chinese vastgoedmarkt, maar nu komt de kater. Tussen januari en mei daalden de investeringen in vastgoed met 10%, wat zijn weerslag had op de winst van de nieuwe installatieactiviteiten.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
ABB Ltd51,26 CHF0,47Rating
ASML Holding NV ADR711,46 USD0,00Rating
Burberry Group PLC907,80 GBX-0,55Rating
Kering SA221,05 EUR-0,72Rating
Kuehne + Nagel International AG213,40 CHF0,05Rating
Lvmh Moet Hennessy Louis Vuitton SE609,20 EUR0,51Rating
SAP SE232,05 EUR0,67
Siemens AG190,20 EUR1,11Rating

Over de auteur

Michael Field, CFA  iis marktstrateeg Europa bij Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten