Resultaten ING: eerste tekenen van zwakkere kredietkwaliteit

Toch ligt de bank op koers om aan verwachtingen voor heel 2024 te voldoen.

Johann Scholtz 02 augustus, 2024 | 10:39
Facebook Twitter LinkedIn

ing leeuw

ING Groep (INGA) boekte over het tweede kwartaal van 2024 een nettowinst van €1,9 miljard, bijna 10% boven de door het bedrijf berekende consensusraming. De winst kwam 24% lager uit dan een jaar eerder, maar de operationele trends kwamen overeen met wat we in het eerste kwartaal zagen.

De aandelenkoers van ING daalde op donderdag na de cijfers met ruim 4% naar €15,95.

Morningstar maatstaven voor aandeel ING Groep

• Fair Value: €20
• Morningstar Rating: ★★★★
• Economic Moat: Narrow
• Morningstar Uncertainty Rating: High

ING nam hogere voorzieningen in tweede kwartaal

ING lijkt goed op weg om aan onze verwachtingen en aan de verwachtingen voor het hele jaar te voldoen. De enige smet op de resultaten was dat ING een deel van haar 'rainy day overlay' voorzieningen moest vrijmaken om de hogere voorzieningen die in het kwartaal waren getroffen voor dubieuze leningen te egaliseren.

Het gerapporteerde rendement op het eigen vermogen was een toch al indrukwekkende 14%. Maar als het overtollige kapitaal van ING buiten beschouwing wordt gelaten, zou de winstgevendheid dichter bij 18% hebben gelegen; wij voelen ons dan ook zeer comfortabel met onze schatting van het rendement op het tastbare eigen vermogen in het midden van de cyclus van 13%. We handhaven onze schatting van de reële waarde op €20 per aandeel.

ING heeft als doelstelling voor de kredietverliezen in het midden van de cyclus dat de voorzieningen voor dubieuze debiteuren minder dan 20 basispunten van de kredieten aan klanten moeten bedragen. De kredietverliesratio van ING is de afgelopen zes kwartalen onder de doelstelling gebleven. In de afgelopen twee kwartalen was de lage kredietverliesratio van ING echter deels het gevolg van de vrijval van de zogeheten overlayvoorzieningen die ING eerder had getroffen.

Als we alleen kijken naar de voorzieningen voor oninbare leningen, is er een duidelijke stijging te zien. ING gaf aan hogere voorzieningen te hebben getroffen, voornamelijk voor bedrijfsleningen en een deel voor haar resterende Russische positie. In ons model nemen de voorzieningen voor dubieuze debiteuren de komende drie jaar geleidelijk toe tot onze schatting van 30 basispunten halverwege de cyclus. Als de huidige trend doorzet, moeten we onze schattingen van de voorzieningen mogelijk verhogen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Johann Scholtz  is aandelenanalist bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten