Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Tesla's resultaten: betaalbare auto nog steeds op schema voor 2025

Beleggers kunnen het beste wachten op een correctie van Tesla's aandelenkoers alvorens in te stappen.

Seth Goldstein, CFA 25 juli, 2024 | 11:44
Facebook Twitter LinkedIn

tesla superchargers

Tesla's (TSLA) tweedekwartaalresultaten waren grotendeels in lijn met onze visie voor het verloop van het jaar. De bedrijfswinst daalde met ongeveer 33% op jaarbasis, grotendeels door lagere gemiddelde verkoopprijzen voor auto's, maar steeg met 37% ten opzichte van het eerste kwartaal, dankzij sterke winst uit energieopwekking en opslag en lagere bedrijfskosten.

Onze vooruitzichten blijven grotendeels ongewijzigd, en we handhaven onze schatting van de reële waarde van $200 per aandeel. Onze Narrow Moat rating blijft ook ongewijzigd.

Het aandeel Tesla daalden aanvankelijk met 8%. Wij denken dat de markt reageert op de winst die lager uitvalt dan de consensusschattingen van FactSet en op het gebrek aan details van het management over twee belangrijke groeiprojecten: de betaalbare elektrische auto en volledig zelf rijden. Tegen de huidige koersen is het aandeel Tesla volgens ons licht overgewaardeerd. Het aandeel noteert in 3 sterren gebied, ruim 10% boven onze Fair Value schatting.

Daarom denken we dat beleggers moeten wachten op een grotere correctie die de aandelenkoers tot onder onze schatting van de reële waarde drukt en er een veiligheidsmarge is, voordat we een instappunt aanbevelen.

Met betrekking tot het betaalbare voertuig weigerde het management om voertuigspecifieke details te geven en zei dat Tesla deze details zou reserveren voor productpresentatie evenementen. Het management zei echter wel dat het voertuig op schema blijft om in 2025 in productie te gaan. Volgens ons is het belangrijkste dat Tesla vasthoudt aan de tijdlijn voor de productie van het voertuig.

Aangezien dit voertuig waarschijnlijk een goedkopere versie van het Model 3/Y-platform zal zijn, betwijfelen we of de technologie zo uniek zal zijn in vergelijking met de meer premium productlanceringen zoals de Cybertruck of de Roadster die de komende jaren gelanceerd zouden moeten worden. Daarom blijven we 2026 zien als het jaar waarin de Tesla-leveringen terugkeren naar een groei met dubbele cijfers, aangejaagd door het betaalbare voertuig. 

Morningstar maatstaven voor aandeel Tesla

• Fair Value Estimate: $200
• Morningstar Rating: ★★★
• Economic Moat: Narrow
• Morningstar Uncertainty Rating: Very High

Voor volledig zelf rijden (full self driving) en robotaxi's stelde het management een datum van 10 oktober vast voor het robotaxi-evenement. Het management zei ook dat de uitrol voor FSD zonder toezicht zou zijn, en dat die zou worden gevolgd door een uiteindelijke lancering van robotaxi waarbij alle Tesla-rijders ervoor kunnen kiezen om hun auto's in de robotaxivloot op te nemen.

Zelfs als de technologie er klaar voor is, denken wij dat Tesla te maken kan krijgen met vertragingen in de goedkeuring van robotaxi's als toezichthouder, of slechts beperkte uitrol goedkeurt, wat leidt tot weinig incrementele inkomsten in de komende jaren. Hoe dan ook, als de FSD-software steeds beter wordt, zien we het als een verkoopargument voor consumenten om voor een Tesla te kiezen in plaats van voor andere voertuigen. 

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Tesla Inc210,73 USD-8,45Rating

Over de auteur

Seth Goldstein, CFA  is aandelenanalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten