Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Vooruitblik op resultaten Microsoft: is het aandeel koopwaardig of niet?

Microsoft rapporteert zijn nieuwste winstcijfers op 30 juli. Dit is wat de analisten van Morningstar over het bedrijf zeggen.

Dan Romanoff 22 juli, 2024 | 16:37
Facebook Twitter LinkedIn

Microsoft UK Main

Resultaten Microsoft worden bekendgemaakt

Op 30 juli nabeurs op Wall Street.

Waar op te letten bij Microsoft's kwartaalcijfers

Azure groeide met 31% op jaarbasis tegenover een indicatie van 28% in het derde kwartaal. Kunstmatige intelligentie droeg 7 procentpunten bij aan die groei. Zowel de grote deals als het aantal deals waren sterk. Het management merkte op dat het wat omzet op tafel heeft laten liggen omdat het niet genoeg AI-capaciteit had. Daarom zal het bedrijf de komende tijd fors investeren - we schatten $15 miljard-$20 miljard aan kapitaaluitgaven, waarmee het jaartotaal op $50 miljard komt. Financieel directeur Amy Hood zei dat het bedrijf volgend jaar ook meer zou investeren.

Vooruitgang met de integratie van Activision Blizzard. Berichten suggereren dat Microsoft de prijzen voor Game Pass gaat verhogen.

Commerciële boekingen en resterende groei van prestatieverplichtingen.

Algemene trends in de vraag. Microsoft rapporteert vroeg in het cijferseizoen en helpt zo de toon te zetten voor software in het algemeen. De resultaten van vorig kwartaal waren over het algemeen solide, met sterke grote deals, goede boekingen en solide RPO-groei. 

Fair Value estimate voor Microsoft

Met 3 sterren zijn wij van mening dat het aandeel Microsoft redelijk gewaardeerd is ten opzichte van onze schatting van de reële waarde op lange termijn van $435 per aandeel, wat neerkomt op een bedrijfswaarde/omzet-multiple voor boekjaar 2024 van 12 keer en een aangepaste koers/winst-multiple van 37 keer.

We gaan uit van een samengestelde jaarlijkse omzetgroei over vijf jaar van ongeveer 13%, inclusief de overname van Activision. Wij denken echter dat macro- en valutafactoren de omzet op de korte termijn onder druk zullen zetten. Wij denken dat de omzetgroei zal worden gedreven door Azure, Office 365, Dynamics 365, LinkedIn en de opkomende toepassing van AI. Naar onze mening is Azure de belangrijkste inkomstenbron voor de komende 10 jaar, omdat hybride omgevingen (waarin Microsoft uitblinkt) de massale overstap naar de cloud stimuleren. Wij denken dat de combinatie van Azure, DBMS, Dynamics 365 en Office 365 zal zorgen voor een groei die boven de marktgroei ligt, omdat chief information officers leveranciers blijven consolideren. Wij denken dat More Personal Computing de komende 10 jaar een bescheiden groei boven het BBP zal realiseren.

Lees meer over Microsoft's fair value estimate

Morningstar maatstaven voor Microsoft

• Fair Value Estimate: $435
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Economic Moat rating van Microsoft

We kennen Microsoft een Wide Moat toe die voornamelijk te danken is aan omschakelingskosten, met netwerkeffecten en kostenvoordelen als secundaire bronnen. Wij denken dat de Moat van Microsoft het bedrijf in staat zal stellen om de komende 20 jaar een rendement te behalen dat boven de kapitaalkosten ligt.

We schatten in dat Microsofts segment voor productiviteit en bedrijfsprocessen een brede moat heeft op basis van omschakelingskosten en netwerkeffecten. PBP, goed voor ongeveer 30%-35% van de totale omzet, bestaat uit Office 365, Dynamics 365 en LinkedIn.

Het segment intelligente cloud van Microsoft omvat Azure, OpenAI, Nuance, GitHub, Visual Studio, Microsoft Intelligent Data Platform, Microsoft Fabric en Windows Server, SQL Data Base Management System. We kennen het segment een brede moat toe op basis van hoge overstapkosten, netwerkeffecten en kostenvoordelen. IC vertegenwoordigt ongeveer 40%-45% van de totale bedrijfsopbrengsten, waarbij Azure 25%-30% van de totale bedrijfsopbrengsten vertegenwoordigt, oftewel tweederde van het segment. 

Lees meer over Microsoft's moat rating

Financiële gezondheid

Wij zijn van mening dat Microsoft een uitstekende financiële gezondheid heeft, die voortkomt uit zijn sterke balans, groeiende inkomsten en hoge en groeiende marges. In juni 2023 had Microsoft $111 miljard aan liquide middelen en equivalenten, waar $47 miljard aan schulden tegenover stond, wat resulteerde in een netto kaspositie van $64 miljard. De gross leverage is 0,5 keer de fiscale 2023 EBITDA. In ons basisscenario gaan we ervan uit dat de omzet in een gezond tempo groeit, gedreven door Azure public cloud adoptie, Office 365 upselling inspanningen, AI adoptie en bredere digitale transformatie initiatieven. We zien sterke marges die de komende jaren verder verbeteren. De marge op de kasstroom bedroeg de afgelopen drie jaar gemiddeld 31% en we verwachten dat deze zal verbeteren. 

Lees meer over Microsoft's financials

Risico en onzekerheid

De risico's van Microsoft variëren per product en segment. ig marktaandeel in de client-serverarchitectuur in de afgelopen 30 jaar betekent dat aanzienlijke inkomsten met hoge marges gevaar lopen, met name in OS, Office en Server. Microsoft is succesvol geweest in het laten groeien van inkomsten in een voortdurend veranderend technologielandschap, en het is succesvol in het verplaatsen van bestaande werklasten naar de cloud voor huidige klanten en het direct aantrekken van nieuwe klanten naar Azure. Het moet echter de omzetgroei van cloud-gebaseerde producten sneller blijven stimuleren dan de omzetdaling van on-premise producten.

Hoewel er veel kleine overnames worden gedaan die onder de radar blijven, heeft het bedrijf ook een aantal opvallende flops gehad, waaronder Nokia en aQuantive. De overname van LinkedIn was duur, maar diende een doel en lijkt volgens ons goed uit te pakken. t is niet duidelijk hoeveel Microsoft heeft gekocht in de LBO van Informatica onder leiding van Permira, en het kan een belangrijke strategische investering zijn geweest, maar Informatica was zeker geen groeikatalysator. itHub was duur maar strategisch en lijkt een succes te worden, terwijl de ZeniMax-deal een boost zou moeten geven aan de inspanningen van het bedrijf om first-party videogames uit te geven. Terwijl Nuance niet moeilijk te verteren was, werd de Activision-deal ter waarde van $69 miljard in oktober 2023 afgerond en zal waarschijnlijk wat meer voeten in de aarde hebben. 

Lees meer over Microsoft's risico en onzekerheid

Bulls zeggen over aandeel Microsoft

• De public cloud wordt algemeen beschouwd als de toekomst van enterprise computing, en Azure is een toonaangevende dienst die profiteert van de evolutie eerst naar hybride omgevingen en uiteindelijk naar public cloud-omgevingen.

• Microsoft 365 blijft profiteren van upselling naar hoger geprijsde voorraadhoudende eenheden, wat de komende jaren zou moeten aanhouden.

• Microsoft heeft monopolie-achtige posities op gebieden (OS, Office) die als melkkoe dienen om de groei van Azure te stimuleren. 

Bears zeggen over aandeel Microsoft

• Momentum vertraagt in de voortdurende verschuiving naar abonnementen, vooral in Office, dat over het algemeen wordt beschouwd als een volwassen product.

• Het ontbreekt Microsoft aan een zinvolle mobiele aanwezigheid.

• Microsoft is geen topspeler in zijn belangrijkste groeibronnen, met name Azure en Dynamics.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Dan Romanoff  is aandelenanalist bij Morningstar in Chicago.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten