Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

4 voorspellingen voor de Amerikaanse aandelenmarkt in het tweede halfjaar

Volgens analisten kunnen de aandelenkoersen blijven stijgen, maar ze waarschuwen tegelijk dat de risico's toenemen.

Sarah Hansen 22 juli, 2024 | 11:52
Facebook Twitter LinkedIn

UK USA Main

De aandelenmarkten zijn de eerste helft van dit jaar hard gestegen. Maar wat zijn de verwachting voor de Amerikaanse aandelenmarkt in de rest van het jaar? De Morningstar US Market Index steeg de eerste jaarhelft met 14%, opgestuwd door sterke winstcijfers, een veerkrachtige economie en de schijnbaar onstuitbare opmars van aandelen die gerelateerd zijn aan kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI). Een zorgwekkend hoge inflatie drukte de aandelenkoersen weliswaar even in april, maar dat duurde niet lang.

Nu zeggen analisten, vooruitkijkend naar de rest van het jaar, dat de aandelenkoersen kunnen blijven stijgen, maar tegelijk waarschuwen ze ook dat de risico’s toenemen: in de vorm van hoge waarderingen en een rally die eigenlijk slechts op een handjevol grote technologie-aandelen berust.

Ondertussen zeggen economen dat, hoewel ze verwachten dat de economische groei de komende maanden zal vertragen, dit geen problematische gevolgen zal hebben en tot een recessie zal leiden. Handelaren rekenen erop dat de Federal Reserve dit jaar één of twee renteverlagingen zal doorvoeren – terwijl ze er begin dit jaar nog zes of zelfs verwachtten. 

US Market Performance: H1 2024

Morningstar Direct

Blijft de bullmarkt intact?

Volgens analisten blijven de krachten die de koers van aandelen de eerste jaarhelft deed stijgen, ook de tweede jaarhelft intact. "De bescheiden winstversnelling zet door en de economie en inflatie lijken voldoende gematigd voor de Fed om de basisrente te verlagen,” schreef Ed Clissold, hoofdstrateeg VS bij Ned Davis Research, eind juni. “De markt neigt naar een eindejaarsrally in dit jaar van presidentsverkiezingen."

David Lefkowitz, hoofd Amerikaanse aandelen bij UBS Global Wealth Management, wijst op de toenemende investeringen in AI-technologie, de solide winstgroei van bedrijven en de verwachte draai van de Fed richting renteverlagingen als de inflatie blijft dalen. "Over het algemeen denken wij dat de situatie gunstig blijft voor Amerikaanse aandelen. Beleggers moeten volledig belegd blijven in deze activaklasse," schreef hij in een recent bericht aan klanten.

De S&P 500 begon dit derde kwartaal op 5.470 punten en Clissolds doel voor eind van dit jaar is 5.725 punten — wat een stijging inhoudt van 4,6%. Analisten van Goldman Sachs mikken op 5.600 punten (plus 2,4%) en die van UBS Global Wealth Management op 5.500 punten (plus 0,5%).

De risico's nemen toe

Deze rooskleurige vooruitzichten zijn echter niet zonder risico. Met stijgende waarderingen en een handvol mega-cap technologieaandelen die de markt opdrijven, is de markt nu "kwetsbaar voor harde dalingen," zo waarschuwt Clissold.

James Ragan, directeur vermogensbeheeronderzoek bij DA Davidson, voegt daar aan toe: "Voor een duurzamer herstel van de markt is een bredere basis nodig van aandelen die dat ondersteunen. Helaas hebben we dat nog niet echt gezien. Het is juist de tegenovergestelde kant opgegaan, de afgelopen maanden."

Combineer dat met zorgen over dalende bedrijfswinsten en een zwakke vraag naar consumentenproducten, dan luidt de conclusie: dit is een recept voor grotere risico’s voor de aandelenportefeuille van beleggers. Ragan is pessimistischer dan veel anderen en schat dat de S&P 500 voor eind dit jaar op 5.000 punten zal staan, en dat is 8,6% lager dan aan het begin van het tweede kwartaal.

Tijd voor diversificatie

Om die reden raden sommige analisten beleggers aan om verder te kijken dan de tech-reuzen die de markt dit jaar opgestuwd hebben. Het opnieuw alloceren en terugbrengen van het gewicht binnen de portefeuille van mega caps op technologiegebied, kan "pijnlijk aanvoelen op de korte termijn," erkent Ragan. “Vooral als die aandelen blijven stijgen. Maar dat is wél de verstandigste beslissing die langetermijnbeleggers kunnen nemen. Zo verminder je de risico’s en profiteer je toch van eventuele stijgingen."

Morningstars hoofdstrateeg voor de Amerikaanse markt, Dave Sekera, wijst beleggers op ondergewaardeerde aandelen, zoals small caps, en aandelen die als waarde-aandelen gelden. "Ja, een stijgende markt kan op de korte termijn overgewaardeerde AI-aandelen nog verder in overgewaardeerd gebied duwen. Maar wij denken dat langetermijnbeleggers toch beter af zijn als zij (zeer) grote posities in groei-aandelen afbouwen.”

De opbrengst daarvan kunnen ze dan investeren in waarde-aandelen. “Die zijn tegen een aantrekkelijke veiligheidsmarge te koop," aldus Sekera in zijn vooruitblik voor het derde kwartaal.

Groei vertraagt, maar recessie onwaarschijnlijk

De economische groei vertraagde de eerste helft van het jaar; die van het Amerikaanse bbp steeg 1,4% in het eerste kwartaal. Dat was nog 3,4% in het slotkwartaal van 2023. Die tragere groei kwam doordat de renteverhogingen van de Fed op de economie inwerkten. Consumenten gingen ook minder geld uitgeven, waarmee deze economische boost, die intrad na de coronapandemie, verdween.

Analisten denken dat de economie dit jaar verder zal afkoelen. "We verwachten dat de groei scherp zal dalen de rest van 2024 en laag blijft tot begin 2025," schreef Preston Caldwell, Morningstars hoofdeconoom voor de Amerikaanse markt, in zijn vooruitblik van deze maand. Hij voorspelt voor dit jaar een groei van het bbp van 2,4% en een van 1,4% voor volgend jaar.

Op dit moment gaan analisten meer uit van een zachte landing (of "geen landing") van de economie dan van een recessie. Volgens analisten van de Bank of America wijzen allerlei indicatoren erop dat we terugkeren naar een normale economie. Zo stijgen de schulden op credit cards, vertragen zowel de productie als de verkoop in de detailhandel en verzwakt de arbeidsmarkt. Maar in hun ogen is geen sprake van een problematische daling, maar van een correctie op de onhoudbaar hoge groei uit de coronapandemietijd. "De macro-economische ontwikkelingen zien er gezond uit en wijzen niet in de richting van een recessie," schreven zij in juni.

Analisten denken dat dit goed nieuws kan zijn voor de aandelenmarkt, afhankelijk van de vraag of consumenten geld zullen blijven uitgeven. "Hoe zij de economische situatie interpreteren, maakt verschil," zegt Ragan. Als consumenten blijven spenderen, betekent dat "dat bedrijven waarschijnlijk vrij goed zullen blijven presteren." Omgekeerd zou het slecht nieuws zijn als de consumentenmarkt zwakker functioneert dan verwacht. 

 

Renteverlaging mogelijk in september of december

Over het algemeen verwachten analisten één of twee renteverlagingen van de Fed, in september of december. Dit voorzien zij vanwege de recente daling van de inflatie, de veerkrachtige arbeidsmarkt en de geleidelijk vertragende economie. En beleggers zijn het hiermee eens.

Op basis van de obligatie-futures schatte de markt op 3 juli de kans op de eerste renteverlaging in september in op ongeveer 60%, volgens de CME FedWatch Tool. Handelaren denken dat de kans dat dit pas in december gebeurt ongeveer 32% is. 

Federal Funds Rate Target Expectations for December 18 2024 Meeting

CMS FedWatch Tool. Data: July 2 2024

Caldwell verwacht een cyclus van renteverlagingen die in september begint. "We verwachten dat de inflatie in 2025 en 2026 lager zal uitvallen dan de markt verwacht en dat de werkloosheid juist iets meer zal stijgen. Beide factoren vragen om agressievere renteverlagingen," schreef hij.

Natuurlijk hangen rente(verlagingen) en monetair beleid nauw samen met hoe de economie presteert. De Fed heeft herhaaldelijk aangegeven dat zij "data-afhankelijk" reageert. Dit betekent dat zij bereid is de rente langer hoog te houden als de inflatie ook hardnekkig hoog blijft. Maar ook dat zij bereid is om de rente eerder dan verwacht te verlagen als de economische groei zwaar vertraagt of er een schok plaatsvindt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sarah Hansen  is markets reporter bij Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten