Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Obligatiefondsen meest gewild in juni

In Europa gevestigde langetermijnfondsen boekten een netto-instroom van €24,5 miljard in juni en €146,8 miljard in de eerste helft van het jaar.

Valerio Baselli 22 juli, 2024 | 8:53
Facebook Twitter LinkedIn

Flussi

In juni hield een positief sentiment onder fondsbeleggers aan, waarschijnlijk gedreven door de hoop op een renteverlaging en positieve economische groeicijfers, en stortten €24,5 miljard in in Europa gevestigde langetermijnfondsen. Daarmee was juni de op één na beste maand in termen van instroom in 2024 tot nu toe en kwam de netto-instroom uit op €146,8 miljard voor de eerste helft van het jaar.

Europese aandelen daalden onder druk van de politieke onzekerheid en alleen de technologiesector en de gezondheidszorg boekten winst. De Britse markt daalde ondanks positieve economische cijfers. In de VS boekten de markten positieve rendementen, gedreven door het schijnbaar eindeloze enthousiasme voor kunstmatige intelligentie. Opkomende markten waren ook positief. Over het algemeen boekten de obligatiemarkten ook winst, met name wereldwijde staatsobligaties.

Weer uitstroom actieve aandelenfondsen

Tegen deze achtergrond waren beleggers in juni nog steeds positief over aandelen, zij het met minder enthousiasme dan vorige maand: aandelenfondsen haalden €12,3 miljard op, het op twee na beste maandresultaat in termen van stromen sinds januari 2022. Het was een eenzijdige aangelegenheid, met passieve strategieën die een netto-instroom van €18,5 miljard voor de maand noteerden, terwijl actieve aandelenfondsen €6,2 miljard verloren, wat de 15e maand van netto uitstroom in de afgelopen 16 markeerde (mei 2024 was de enige positieve maand).

Obligatiefondsen trokken in juni €18,5 miljard aan netto nieuwe inschrijvingen aan, de 19e positieve maand in de afgelopen 20. Zowel actieve als passieve strategieën deelden de buit, met respectievelijk €14,4 miljard en €4,1 miljard aan netto-instroom. Met €165,8 miljard aan instroom tussen januari en juni noteerden vastrentende strategieën het op twee na beste halfjaar ooit in termen van instroom (vlak na de eerste helft van 2017 en de tweede helft van 2019).

Daarentegen bleven evenwichtige en alternatieve strategieën activa verliezen, met respectievelijk €5,6 miljard en €108 miljoen aan netto-uitstroom in juni. Gebalanceerde fondsen hadden slechts één positieve maand in termen van flows sinds december 2022. Alternatieve fondsen noteerden sinds juni 2022 elke maand een netto-uitstroom. Anderzijds haalden grondstoffenfondsen in de maand €687 miljoen op, dankzij de netto-investering van €771 miljoen in goud-ETC's.

Tot slot steeg het beheerd vermogen van in Europa gevestigde langetermijnfondsen op 30 juni 2024 tot €11,904 biljoen, tegen €11,666 biljoen een maand eerder. 

Actief versus passief

Langetermijnindexfondsen boekten in juni een instroom van van €23,2 miljard, tegenover 639 miljoen voor actief beheerde fondsen. (De tabel hieronder bevat alleen de belangrijkste categoriegroepen). Geen enkele activaklasse noteerde vorige maand een uitstroom aan de kant van de passieve strategieën.

Het marktaandeel van langlopende passieve fondsen bedroeg 28,63% in juni 2024, tegen 25,22% in juni 2023. Als we de geldmarktfondsen meetellen, die het domein zijn van actieve beheerders, bedroeg het marktaandeel van indexfondsen 24,89%, tegenover 22,15% een jaar eerder.

De puurste ESG fondsen verliezen vermogen

Fondsen die vallen onder Artikel 8 van de Europese SFDR regels boekten in juni positieve nettostromen van €11,5 miljard, het beste maandresultaat sinds januari 2023. Tegelijkertijd verloren fondsen die vallen onder Artikel 9 (ook wel donkergroene fondsen genoemd) 2,8 miljard in de maand.

In termen van organische groei noteerden Artikel 8 fondsen een organische groei van 0,783% in de eerste helft van het jaar. Producten die vallen onder Artikel 9 noteerden daarentegen een negatieve autonome groei van -3,22% in dezelfde periode. Tot slot registreerden fondsen die niet worden beschouwd als Artikel 8 of Artikel 9 volgens de FRR tussen januari en juni gemiddelde organische groeipercentages tussen 0,33% en 3,03%.

Aanbieders met meeste instroom en uitstroom

Hieronder staan de tien beheermaatschappijen die vanaf juni 2024 het meest en het minst hebben opgehaald in Europa, met details tussen passief en actief beheer (geldmarktfondsen uitgesloten).

 

Ontdek welke categorieën, fondsen en bedrijven meer of minder hebben opgehaald. Klik hier om het volledige rapport te downloaden.

De analyse werd uitgevoerd met het platform voor financiële professionals, Morningstar Direct. Klik hier voor meer informatie over de functies.

De cijfers in dit rapport zijn samengesteld op 18 juli 2024. Ongeveer 31.300 open-end fondsen en ETF's die Morningstar registreert van meer dan 2.900 fondsbedrijven in meer dan 36 landen werden opgenomen.
Merk op dat de huidige methodologie van Morningstar bij het schatten van de nettostromen mogelijk geen rekening houdt met de instroom in de eerste inschrijvingsperiode van zogenaamde 'window funds'. Klik hier om de methodologie te downloaden.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten