Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

ETF's zitten in de lift, ondanks tanende interesse in ESG

Europese beleggers steken recordbedragen in ETF's, maar ze zijn niet langer te kenschetsen als puur passieve beleggingsinstrumenten.

Jose Garcia Zarate 18 juli, 2024 | 11:59
Facebook Twitter LinkedIn

UK ETFs Main

De Europese markt voor exchange-traded funds (ETF's) heeft het tweede kwartaal van het jaar afgesloten met een instroom van €53 miljard, het hoogste bedrag ooit. Gemeten over de eerste helft van het jaar hebben beleggers €98 miljard in ETF's gestoken, wat de weg vrijmaakte voor een recordjaar voor dit beleggingsinstrument.

Ik zeg met opzet beleggingsinstrument in plaats van passieve strategie. Dit komt omdat ETF's niet langer alleen als indexvolgende strategieën gelden. Actieve ETF's halen de laatste tijd inderdaad vaak het nieuws en in de eerste helft van het jaar werd er meer dan €6,1 miljard aan nieuw fondsvermogen (6,3% van de totale instroom in ETF's) in belegd. Ja, ze vormen een kleine minderheid, maar het is een groeiend deel van de markt. Dus als je ETF's nog steeds gelijkstelt aan passieve beleggingen, is het tijd voor een heroverweging.

Waar beleggen ETF kopers in?

In termen van brede beleggingscategorieën ging het grootste deel van het geld - €40,5 miljard - in het tweede kwartaal naar aandelen-ETF's, vooral naar fondsen met een sterke voorkeur voor Amerikaanse large-caps. De Amerikaanse aandelenmarkt kende een slechte start in het tweede kwartaal door een hoger dan verwachte inflatie in april. Maar daarna veerde de markt op door aanhoudend enthousiasme voor technologieaandelen om het kwartaal positief af te sluiten.

Beleggers hebben geprofiteerd van het positieve momentum van de Amerikaanse aandelenmarkt, zowel via wereldwijde large-cap aandelen ETF's, waar de VS veruit de grootste geografische blootstelling is, goed voor 65%-70% van een typische portefeuille, als via afzonderlijke Amerikaanse aandelen ETF's die bekende indices volgen zoals de S&P 500.

Met name in het geval van posities in Amerikaanse aandelenmarkten is de dominantie van passief beheerd geld inmiddels stevig verankerd. Ondanks een element van wisselkoersrisico is blootstelling aan Amerikaanse aandelen een kernpositie op lange termijn voor Europese beleggers. Maar dit is een markt waar het langetermijnsucces van actieve managers (dat wil zeggen, hun vermogen om rendementen boven een standaardbenchmark te genereren) erg laag is. Beleggers zijn zich al lang bewust van deze realiteit en hebben van goedkope passieve fondsen de optie gemaakt om geld toe te wijzen voor deze marktblootstelling. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er bijna elk kwartaal zo'n sterke instroom is in deze - ja, in dit geval, standaard passieve - ETF's.

Drie S&P 500 ETF's van iShares, SPDR en Invesco staan in de top vijf van ETF's die geld verzamelen in het tweede kwartaal, en twee van hen, de iShares Core S&P 500 ETF en de SPDR S&P 500 ETF, die beide een Morningstar Medalist Rating van Gold dragen, staan bovenaan in de rangschikking over de eerste helft van dit jaar.

Kun je beleggen in obligatie-ETF's?

Ja. Obligatie ETF's verzamelden €11,7 miljard aan nieuw geld in het tweede kwartaal, een stijging ten opzichte van €9,2 miljard in het eerste kwartaal. De centrale banken gaven signalen af om de verwachtingen voor snelle opeenvolgende renteverlagingen af te zwakken. Dit was gunstig voor de aanhoudende vermogensstromen naar ETF's voor obligaties met korte en ultrakorte looptijd, die gewoonlijk worden gebruikt als instrumenten voor liquiditeitsbeheer.

Commodity-producten noteerden een uitstroom van €2,1 miljard. Dit was het vijfde achtereenvolgende kwartaal van onttrekking van vermogen, dus het is moeilijk om geen direct verband te leggen tussen deze uitstroom en de inflatietrends. Dit is een segment van de ETF-markt dat overweldigend wordt gedomineerd door producten die blootstelling aan goud bieden. En toch, ondanks de aanhoudende opwaartse trend van de goudprijzen, zijn beleggers vooral aan het verkopen. Dit lijkt erop te wijzen dat blootstelling aan goud voornamelijk is gebruikt als inflatiehedge. Nu de inflatiedruk is afgenomen, is er ook minder interesse om te blijven investeren in het edelmetaal.

De data over de ETF-flows toont een aanhoudende afnemende belangstelling voor ESG. De instromen in ESG ETF's bedroegen €4,7 miljard in het tweede kwartaal, een daling ten opzichte van €7,6 miljard in het eerste kwartaal en vertegenwoordigden slechts 9% van de totale instroom in ETF's, een daling ten opzichte van 17% in het eerste kwartaal. De afname van de belangstelling voor ESG-beleggingen vanaf de hoogtepunten van 2020-2022 was vooral sterk in de aandelensector, waar het grootste deel van de activa en het productaanbod zich bevindt.

 

Jose Garcia Zarate is associate director of passive strategies in het Morningstar manager research team

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jose Garcia Zarate  is an ETF analyst with Morningstar UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten