Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Aandeel ASML geraakt door zorgen over strengere restricties VS

Het orderniveau van de chipmachinefabrikant in het tweede kwartaal was gezond, maar negatief marktsentiment door politieke factoren heeft de overhand.

Robert van den Oever 17 juli, 2024 | 13:11
Facebook Twitter LinkedIn

ASML cleanroom

Het cijfer voor de nieuwe orders van ASML (ASML) over het tweede kwartaal is met €5,6 miljard op een gezond niveau, maar toch daalt het aandeel op woensdagochtend met ruim 6% naar €916 vanwege zorgen in de markt over strengere exportbeperkingen door de Verenigde Staten. Dat sentiment werd aangewakkerd door berichten op woensdag dat de VS overwegen om de strengst mogelijke handelsbelemmeringen op te werpen tegen bondgenoten die geavanceerde chiptechnologie aan China leveren, en dat zou ASML kunnen raken.

ASML heeft sinds eind 2022 al te maken met een verbod op export van zijn nieuwste generatie extreme ultra-violet (EUV) machines naar China, dat de VS instelde aangezien die machines deels Amerikaanse onderdelen bevatten, en in dat geval kan de VS zulke maatregelen nemen. Oudere generaties technologie mogen nog wel geleverd worden aan China.

De omzet van ASML over het tweede kwartaal bedroeg €6,2 miljard, aan de bovenkant van de range die het bedrijf zelf verwachtte, en de nettowinst kwam uit op €1,5 miljard.

Het orderniveau ligt op €5,6 miljard (waarvan €2,5 miljard voor EUV-machines), vergeleken met €3,6 miljard in het eerste kwartaal. Morningstar-analist Javier Correonero zei in zijn vooruitblik op de resultaten dat ASML een orderniveau van ten minste €4 miljard per kwartaal moet halen om in het midden van zijn doelrange van €30-40 miljard omzet in 2025 uit te kunnen komen.

 

Morningstar maatstaven voor aandeel ASML

• Fair Value Estimate: €900
• Morningstar Rating: ★★★
• Economic Moat: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High

Orderniveau gezond, maar nieuwe kwestie domineert

Analist Correonero noemt het ordercijfer "gezond" en het geeft volgens hem "de zekerheid dat ASML boven de middenmoot van zijn omzetrichtlijn voor 2025 zou moeten uitkomen, in lijn met onze schattingen. Volgens het management had ASML gemiddeld iets meer dan €4 miljard aan orderboekingen per kwartaal nodig in de laatste 9 maanden van 2024 om de middenmoot te bereiken, dus de €5,6 miljard geeft een veiligheidsmarge." De €2,5 miljard aan orders voor EUV-machines is volgens de analist waarschijnlijk afkomstig van chipfabrikant TSMC.

Maar de aandacht is nu verschoven naar een nieuwe kwestie, zegt Correonero, verwijzend naar de berichtgeving van Bloomberg van woensdag dat de VS nieuwe, strengere handelsbeperkingen overweegt: "De VS zou een maatregel kunnen overwegen die bekend staat als de foreign direct product rule, of FDPR, die controles zou opleggen aan producten die gebruikmaken van Amerikaanse technologie, zelfs als die van ondergeschikt belang is."

Correonero gaat vooralsnog niet uit van ernstige gevolgen voor ASML: "Hoewel we incrementele handelsbeperkingen voor ASML niet uitsluiten, is een zware aanpak niet ons basisscenario en handhaven we onze Fair Value schatting van €900. Zelfs als meer ASML-systemen het doelwit worden, verwachten wij dat China door zal gaan met het bestellen van niet-beperkte DUV-machines op hoge niveaus en gebruik zal blijven maken van eventuele mazen in de toeleveringsketen. Als de VS de vooruitgang van China effectief wil indammen, moet het zich ook richten op andere technologieën dan lithografie, zoals geavanceerde verpakkings-, depositie- of etsapparatuur."

 

Belang van China voor ASML

China is een belangrijke klant van ASML, want van de €4,7 miljard aan omzet uit verkochte machines in het tweede kwartaal kwam de helft uit China. In het eerste kwartaal was China eveneens goed voor de helft van de omzet uit verkochte machines, zo laat ASML"s toelichting op de resultaten zien.

In eerdere kwartalen was dat nog beduidend minder, bijvoorbeeld 24% in het tweede kwartaal van 2023. Chinese klanten van ASML hebben hun orders voor de oudere generaties DUV-machines in de voorbije kwartalen merkbaar verhoogd.

 

ASML's verwachtingen voor de rest van 2024

ASML verwacht voor het derde kwartaal een omzet van tussen €6,7 en 7,3 miljard. De outlook voor heel 2024 blijft ongewijzigd; ASML ziet het als een overgangsjaar met een vergelijkbare omzet als in 2023, bij aanhoudende investeringen in technologie en productiecapaciteit.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten