Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Vooruitblik op resultaten ASML: is het aandeel koopwaardig of niet?

We kijken uit naar het ordercijfer om te zien of de chipmachinefabrikant zijn doelen voor 2025 kan halen.

Javier Correonero 16 juli, 2024 | 12:12
Facebook Twitter LinkedIn

ASML cleanroom

Chipmachinefabrikant ASML (ASML) komt op woensdag 17 juli met de resultaten over het tweede kwartaal van 2024. Dit is de opinie van Morningstar over waar je op moet letten bij de resultaten van Netflix en de vooruitzichten voor het aandeel.

Waar op te letten bij de kwartaalcijfers van ASML?

Orders zullen de belangrijkste maatstaf zijn om in de gaten te houden, aangezien de belangrijkste zorg van beleggers is waar ASML terecht zal komen binnen de eigen verwachte bandbreedte van €30 tot 40 miljard voor de omzet in 2025.

ASML heeft in de komende 3 kwartalen iets meer dan €4 miljard aan orders nodig om het midden van haar guidance te bereiken. Mocht de orderontvangst lager uitvallen en de aandelenkoers verzwakken, dan zou dat volgens ons een goed instapmoment kunnen zijn voor beleggers, omdat we het in dat geval alleen hebben over een uitstel van de orders, niet over een annulering. Het langetermijnbeeld van ASML blijft sterk.

 

Morningstar maatstaven voor aandeel ASML

• Fair Value Estimate: €900
• Morningstar Rating: ★★★
• Economic Moat: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High

 

Fair Value voor aandeel ASML

Wij verhoogden op 5 juni 2024 onze schatting van de reële waarde voor ASML naar €900 van €790, omdat wij onze lange termijn omzet- en EBIT-prognoses verhoogden. Hoewel onze ramingen voor 2025 ongewijzigd blijven, verhoogden we onze omzetprognoses voor de lange termijn vanwege het grotere vertrouwen in de langetermijnvooruitzichten van ASML en de grotere zekerheid over de adoptie van high-NA EUV. Onze reële waarde vertegenwoordigt een koers-winstverhouding voor 2025 van 31,5 keer.

De vraag naar ASML EUV- en DUV-apparatuur blijft sterk, met chipfabrieken voor logische  en geheugenchips die nieuwe uitbreidingsprojecten hebben aangekondigd tot 2030. Onze omzetprognose voor 2025 ligt op €36 miljard, rond het midden van de guidance die het management geeft, en we gaan uit van een omzet van €58 miljard in 2030, vergeleken met een range van €44 tot 60 miljard van ASML zelf. Wij verwachten dat ASML aan de bovenkant van de eigen langetermijndoelstelling zal uitkomen, aangezien de eerdere doelstellingen werden vastgesteld in 2022, vóór de invoering van kunstmatige intelligentie. Onze schatting van de reële waarde vertegenwoordigt een koers-winstverhouding van 42 en 32 keer voor respectievelijk 2024 en 2025.

 

Economic Moat rating voor ASML

Wij kennen ASML een Wide Moat rating toe, ondersteund door immateriële activa, kostenvoordelen en omschakelingskosten. ASML is 's werelds grootste leverancier van fotolithografiemachines voor halfgeleiders met een marktaandeel van ongeveer 90%. Het bedrijf heeft een enorme technologische voorsprong op zijn concurrenten Nikon en Canon, met grote investeringen in onderzoek en ontwikkeling die de Economic Moat van ASML verder zouden moeten verbreden en als een barrière voor toetreding zouden moeten fungeren.

Immateriële activa komen voort uit tientallen jaren interne kennis en langdurige samenwerking met bedrijven als Carl Zeiss en wetenschappelijke onderzoeksinstituten. Omschakelingskosten komen van software en onderhoud van de machines, aangezien fabrieken zich geen ongeplande stilstand kunnen veroorloven omdat dit miljoenen dollars kan kosten. 

 

Risico en onzekerheid

Wij kennen ASML een High Morningstar Uncertainty Rating toe. De machines van ASML vertegenwoordigen een groot percentage (20% tot 25%) van de kapitaaluitgaven van een halfgeleiderfabriek. In de meeste industrieën zullen klanten proberen te snijden in de kosten van hun meest kostbare items, dus ASML moet unieke productiviteits- en servicewaarde bieden aan haar klanten. ASML beheert dit risico door verbeteringen aan te brengen in de wafer-per-uur productiviteit en door steeds extra waarde te bieden wanneer het een nieuwe dienst in rekening brengt. Zolang het bedrijf technologische en productiviteitsverbeteringen kan blijven bieden aan zijn klanten, denken wij dat dit risico onder controle is, maar het bedrijf staat onder constante druk om te leveren, anders zullen klanten proberen hun afhankelijkheid van lithografie te verminderen.

Handelsspanningen tussen de VS en China vormen tegenwind voor ASML. Omdat ASML-machines Amerikaanse onderdelen bevatten, heeft de VS effectieve bevoegdheden om de export van ASML naar China of enig ander land te beperken. De beperkingen zijn sinds 2023 strenger geworden, waardoor ASML sommige van haar immersie DUV-machines niet meer kan verkopen. Als de exportbeperkingen blijven toenemen, zal dit de omzet van ASML op lange termijn onder druk zetten.

 

Financiële gezondheid

De balans van ASML is gezond en heeft al vele jaren een netto kaspositie. Historisch gezien houdt het bedrijf een kaspositie aan van €4 tot 7 miljard om de behoefte aan werkkapitaal te financieren en heeft het een kasbuffer voor potentiële cyclische dalingen. Een deel van ASML's kaspositie bestaat uit operationele kasmiddelen, omdat het bedrijf vooruitbetalingen krijgt van haar klanten om haar dure machines te financieren, iets wat de behoefte aan werkkapitaal vermindert. ASML's langetermijnschuld is sinds 2020 stabiel gebleven op €4 tot 5 miljard.

Vanuit het oogpunt van uitkering aan aandeelhouders houdt ASML dividendbetalingen in evenwicht met aandeleninkopen. De belangrijkste manier om aandeelhouders te belonen is via aandeleninkoop, waarbij de uitstaande aandelen sinds 2013 met 10% zijn verminderd. ASML heeft een systematische aanpak van aandeleninkoop en we zouden graag een meer opportunistische aanpak zien wanneer aandelen ondergewaardeerd zijn tijdens cyclische schommelingen.

 

Bulls zeggen over aandeel ASML

• De machines van ASML gaan meer dan 30 jaar mee en zorgen voor terugkerende inkomsten uit diensten. De omschakelingskosten en immateriële activa die nodig zijn om deze machines te vervangen zijn enorm en geen enkele concurrent komt ook maar in de buurt van het technologische leiderschap van ASML.
• Naarmate lithografiemachines complexer worden, nemen de omschakelingskosten en het potentieel aan service-inkomsten toe. ASML heeft het potentieel om de brutomarges in de komende tien jaar te verbeteren.
• Wij verwachten dat ASML de groei van de totale halfgeleidermarkt zal overtreffen dankzij haar sterke concurrentiepositie. Wij verwachten een jaarlijkse omzetgroei met lage dubbele cijfers in het volgende decennium.

Bears zeggen over aandeel ASML 

• ASML verkoopt een product met een laag volume en een hoge prijs. Lithografiemachines vertegenwoordigen een groot deel van de klantkosten, dus als het bedrijf er niet in slaagt te innoveren, zullen klanten op zoek gaan naar alternatieven.
• Als de controles op de export naar China blijven toenemen, zal ASML's groeitraject daaronder lijden. Het bedrijf heeft geen effectieve controle over dit risico omdat het grotendeels afhankelijk is van beslissingen van de Amerikaanse overheid.
• Het cyclische karakter van de halfgeleiderindustrie draagt bij aan het risicoprofiel van ASML. Bovendien is ASML voor bepaalde componenten afhankelijk van een beperkt aantal leveranciers, waardoor elke verstoring knelpunten en vertragingen zal veroorzaken.

 

Dit artikel is samengesteld door Robert van den Oever

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
ASML Holding NV681,00 EUR-5,42Rating

Over de auteur

Javier Correonero  is aandelenanalist bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten