Rentebesluit ECB: wat te verwachten op 18 juli

Na de renteverlaging van juni is dit wat analisten en economen verwachten dat de Europese Centrale Bank donderdag zal doen.

Antje Schiffler 15 juli, 2024 | 15:09
Facebook Twitter LinkedIn

The ECB building in Frankfurt, Germany

Er wordt geen renteverlaging verwacht tijdens de bestuursvergadering van de Europese Centrale Bank van komende donderdag, en de focus blijft gericht op de vergadering van september voor de volgende beleidsstap, nadat de bank de rente met 0,25 procent verlaagde tijdens haar vergadering in juni.

Analisten verwachten dat er dit jaar nog twee renteverlagingen van elk 0,25 procentpunt op tafel liggen, in september en december. De financiële markten gaan momenteel uit van een totale renteverlaging van 0,4 procentpunt tot het einde van het jaar, waardoor het nog onzeker is of de bank in december een tweede verlaging zal doorvoeren. 

 

Zal de ECB de rente verlagen in september?

"De ECB heeft duidelijk aangegeven dat ze er de voorkeur aan geeft rentebeslissingen te nemen tijdens prognosevergaderingen, dus in september en december, en niet in juli, oktober of januari", vertelde Konstantin Veit, executive vice president en portefeuillebeheerder bij Pimco, op 11 juli telefonisch aan Morningstar.

"De inflatie is nog niet waar de ECB wil dat ze is, maar ik denk dat de ECB van mening is dat een depositorente van meer dan 3% nog steeds duidelijk beperkend is", voegt hij eraan toe. Dus zelfs als de bank de rente dit jaar twee keer zou verlagen, zou ze de rente nog steeds voldoende restrictief vinden in de huidige inflatieomgeving.

In een recente peiling van Reuters onder 85 economen tussen 4 en 11 juli voorspelden alle economen dat de ECB de rente op 18 juli ongewijzigd zal laten. Meer dan 80% van de respondenten verwachtte dat de ECB de depositorente dit jaar nog twee keer zou verlagen, in september en december, waardoor deze zou dalen tot 3,25%.

In de vergadering van juni verlaagde de ECB de rentes als volgt:

  • Belangrijkste herfinancieringsrente: 4,25% van 4,50%
  • Marginale beleningsfaciliteit: 4,50% van 4,75%
  • Depositofaciliteit: 3,75% van 4,00%

Dit was de eerste verlaging van het belangrijkste herfinancieringstarief en de marginale beleningsfaciliteit in acht jaar. De depositorente werd voor het laatst verlaagd in 2019.

De consumentenprijzen in de eurozone stegen in juni met 2,5% op jaarbasis, tegen 2,6% in mei, maar hoger dan de verwachtingen van economen van een stijging met 2,4%. De kerninflatie, die de prijzen weergeeft zonder energie- en voedselkosten, kwam uit op 2,9% ten opzichte van een jaar eerder, hetzelfde niveau als in mei, maar hoger dan de 2,7% van april. 

Renteverlagingen met stappen van 0,25 procentpunten verwacht

Pimco's Veit voegt eraan toe dat hij verwacht dat de rente met conventionele stappen van 0,25 procentpunt zal worden verlaagd, gezien de onzekerheid over de economie van de eurozone en over de volgende stappen van de Amerikaanse Federal Reserve.

De ECB kan de rente onafhankelijk van de Fed verlagen, maar het punt is dat de inflatie wereldwijd sterk gecorreleerd is - als blijkt dat de Fed niet kan verlagen omdat de inflatie plakkeriger blijkt te zijn dan verwacht, is het onwaarschijnlijk dat de ECB geen inflatieprobleem heeft, zei hij.

Morningstar's Europese marktstrateeg Michael Field denkt ook dat de ECB voorzichtig zal zijn met het verlagen van de rente. "Het laatste wat de ECB zou willen is de rente moeten verhogen als de inflatiecijfers van volgende maand weer opflakkeren. De remedie is dus om niet overhaast beslissingen te nemen", zei hij. "Nadat de bank de rente net in juni heeft verlaagd, zou een nieuwe renteverlaging deze week te vroeg komen."

Ulrike Kastens, Europa-econoom bij DWS, vertelde Morningstar op 10 juni telefonisch dat ze niet verwacht dat de ECB tijdens de volgende vergadering verlagingen zal aankondigen en dat ze geen commentaar verwacht op mogelijke beleidsbeslissingen in september. "Aangezien er geen nieuwe projecties zijn voor groei en inflatie, zouden er geen veranderingen in de communicatie moeten zijn: Voorzitter Christine Lagarde zal opnieuw benadrukken dat de raad data-afhankelijk zal handelen en dat beslissingen van vergadering tot vergadering worden genomen." DWS verwacht ook verlagingen van 0,25 procentpunt elk in september en december. "Matige loongegevens in het tweede kwartaal van 2024 zouden een verdere renteverlaging in september mogelijk moeten maken", voegde Kastens toe. 

Hoe ver zal de ECB de rente verlagen?

Als de consensus van de analisten juist blijkt, zouden de belangrijkste herfinancierings- en depositofaciliteitstarieven aan het eind van het jaar respectievelijk 3,75% en 3,25% bedragen. Maar ze verwachten niet dat dit het einde is van de renteverlagingscyclus. Momenteel gaat de markt uit van een eindrente voor de depositofaciliteit van 2,5%, wat betekent dat er in 2025 nog drie verlagingen van 0,25 procentpunt in het verschiet kunnen liggen.

De ECB heeft echter laten weten dat zij het neutrale, uiteindelijke rentetarief op 2% ziet.

"Op dit moment rekent de markt met een eindrente van 2,5% en de vraag is of dat realistisch is of niet", zei Veit van Pimco. "Ik denk dat de 2,5% ruim boven de meeste schattingen voor het neutrale tarief ligt, dat de ECB op ongeveer 2% ziet. Wij lezen dit als de verwachting van de markt dat de inflatie hardnekkiger zal zijn dan verwacht, waardoor een hogere rente wordt ingeprijsd." 

Hoe zullen renteverlagingen de markt beinvloeden?

Aandelenmarkten hebben de neiging om te stijgen bij verwachte renteverlagingen. Op de obligatiemarkten betekent een dalende rente een lager effectief rendement, waardoor de obligatiekoersen stijgen. Lagere rentes maken bestaande obligaties ook aantrekkelijker voor rendementen, met name obligaties die al zijn uitgegeven in een periode van hoge rentes.

Ondertussen zal de spaarrente op bankrekeningen waarschijnlijk dalen, ten nadele van spaarders. Leners daarentegen zullen profiteren van lagere rentes omdat consumentenschulden en hypotheken goedkoper worden.

In haar laatste Economisch Bulletin zei de ECB dat de financieringskosten op een beperkend niveau zijn gestagneerd. De gemiddelde rentetarieven voor nieuwe leningen aan bedrijven en voor nieuwe hypotheken bleven in april ongewijzigd ten opzichte van de voorgaande maand en bedroegen respectievelijk 5,2% en 3,8%. 

Blijf op de hoogte via de Morningstar nieuwsbrief

Klik hier om aan te melden

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Antje Schiffler  is editor voor Morningstar in Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten