Verkiezingsjaar dwingt fondsbeheerders tot andere aanpak

Met een verkiezingsschok in Frankrijk, een aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk en de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het verschiet, staan professionele beleggers voor een aantal moeilijke beslissingen.

Christopher Johnson 11 juli, 2024 | 17:53
Facebook Twitter LinkedIn

Trump 2024 UK Main

Het jaar 2024 staat bol van de verkiezingen. In 50 landen zullen tegen het einde van het jaar ongeveer 1,5 miljard mensen naar de stembus zijn gegaan, te midden van veel politieke instabiliteit en conflicten. In Europa is extreem-rechts opgekomen en in de VS heeft voormalig president Donald Trump een voorsprong genomen in de peilingen.

Terwijl kiezers eenmalige keuzes moeten maken in de stembus, moeten fondsbeheerders het hele jaar door moeilijke beslissingen nemen over de allocatie van hun vermogen. Wij spraken met een aantal van hen over hoe zij beleggen in tijden van politieke onzekerheid.

De gok van president Emmanuel Macron om snel verkiezingen te houden heeft Frankrijk in een politiek vagevuur gestort. In de eerste stemronde op 30 juni won de extreem-rechtse partij Rassemblement National (RN) van leider Marine Le Pen 33% van de stemmen.

Bij de tweede ronde op zondag vorige week eindigde de partij van Le Pen op de derde plaats, nadat de centrumdemocraten van Macron met succes hadden samengewerkt met de linkse partijen van Nouveau Front Populaire om de machtsovername van Le Pen te onderdrukken.

Politieke patstelling in Frankrijk

Het resultaat heeft Frankrijk in het ongewisse gelaten, omdat geen enkele partij een absolute meerderheid heeft behaald in de Nationale Assemblee met 557 zetels. Er moet nog een nieuwe premier worden benoemd, zoals Morningstar France-redacteur Jocelyn Jovene uitlegt.

Michael Field, Europees marktstrateeg bij Morningstar, zegt dat een linkse meerderheid normaal gesproken niet gunstig zou zijn voor de markten:. Toch is het deze keer anders.

"Het manifest van het Nouveau Front Populaire schetst zijn wens om het minimumloon materieel te verhogen en de energie- en basisvoedselprijzen te bevriezen," schreef Field in een notitie. "Het manifest stelt voor om al deze maatregelen te financieren door de herinvoering van een vermogensbelasting en een verhoging van de inkomstenbelasting voor veelverdieners. Gezien de inherente angst van beleggers voor een rechtse regering, zal deze aankondiging zeer waarschijnlijk welkom zijn."

Franse aandelen onder druk

Terwijl er bezorgdheid is over de impact van dergelijk beleid op de nutssector, is er veel meer scepsis over de vraag of een linkse alliantie überhaupt wel in staat zou zijn om haar programma uit te voeren. Field merkt ook op dat sommige Franse aandelen nu ondergewaardeerd zijn na de schokken van juni en juli, zoals Gucci's moederbedrijf Kering (KER), BNP Paribas (BNP), Société Générale (GLE), AXA (CS), Engie (ENGI), Veolia (VIE), Edenred (EDEN) en Vinci (DG).

Thomas Becket, co-chief investment officer bij Canaccord Genuity Wealth Management, blijft helemaal weg van Europese aandelen: "Het Europese groeitraject en de politieke achtergrond samen zijn nogal stagnant", zegt hij.

In plaats daarvan zouden beleggers die op zoek zijn naar kansen in Europese aandelen moeten kijken naar groeibedrijven die blootstaan aan wereldwijde groeitrends, zoals de luxegoederensector, in plaats van naar aandelen die afhankelijk zijn van de Europese binnenlandse economieën.

Europese vastrentende waarden aantrekkelijker

Toch sluit hij een grotere blootstelling aan Europese vastrentende waarden niet uit: "De rendementen in Europa zijn lager dan in andere delen van de wereld, maar als een GBP-belegger wanneer je de valuta terughedget naar pond sterling, omdat de Europese rente lager is dan de rente in het VK, krijg je een stijging van het rendement. Ik ben ook van mening dat sommige elementen van Europese bedrijfsobligaties heel aantrekkelijk blijven".

De Franse obligatiemarkten gingen van de hand na de verrassende verkiezingsuitslag, waarbij links de wetgevende overwinning behaalde ondanks het feit dat ze geen absolute meerderheid hadden. De Franse aandelenmarkt daalde nadat de vervroegde verkiezingen waren uitgeschreven, maar heeft een kleine rally weten te maken nadat een extreem-rechtse meerderheid was uitgesloten.

De stijgende populariteit van extreem-rechtse partijen is niet alleen een Frans fenomeen. Vorige maand werden Europese verkiezingen gehouden waarbij extreem-rechtse partijen hun beste overwinning in jaren behaalden, met grote overwinningen in Duitsland en Italië. De groeiende populariteit van extreem-rechtse bewegingen in Europa wijst op een bredere verschuiving naar een meer protectionistische en populistische kijk op de wereld, waarvan sommigen vrezen dat die de Europese Unie meer kan treffen dan andere mondiale spelers.

Fernando Romero, portefeuillebeheerder bij het in Madrid gevestigde Abaco Capital, is echter sceptisch over de langetermijnimpact die dit zal hebben op de economie van de eurozone: "Europese verkiezingen zorgen op de korte termijn voor wat ruis op de markten, net als in Frankrijk. Maar al met al beperken de instellingen van de Europese Unie en het feit dat we allemaal de euro als onze munteenheid delen, de veranderingen die de nieuw gekozen kandidaten kunnen doorvoeren."

Aardverschuiving Labour en vastgoedaandelen

In het Verenigd Koninkrijk heeft de Labourpartij onder leiding van Keir Starmer een duidelijke meerderheid behaald.

Hoewel Romero betwijfelt of de Labourregering van Starmer radicale veranderingen voor het VK zal opleveren, koopt Abaco Capital zelf Britse aandelen in de (woning)bouwsector, omdat de vermogensbeheerder vermoedt dat deze aandelen onder Labour een hoge vlucht zullen nemen. De aandelen van deze bedrijven zijn dit jaar al gestegen in afwachting van een overwinning van Labour.

De nieuwe minister van Financiën Rachel Reeves heeft haar eerste week gebruikt om een grootschalige hervorming aan te kondigen, met verplichte doelstellingen voor woningbouw en bouwprojecten in de groene gordel weer op tafel. Zou dit kunnen leiden tot een rally van Britse bpouwaandelen?

Field van Morningstar zei deze week in een video dat de woningbouwdoelstelling van Labour zeer ambitieus is, maar nauw aansluit bij de beloften die tijdens de campagne aan kiezers en starters op de woningmarkt zijn gedaan: "Het is een niveau dat we in het Verenigd Koninkrijk sinds de jaren 1970 niet meer hebben gezien op het gebied van woningbouw. En wie zal daar het meest van profiteren? Dat zijn natuurlijk de Britse huizenbouwers, de grote beursgenoteerde jongens zoals Persimmon, onze topaandeelhouder in de sector."

Michael Browne, chief investment officer van Martin Currie, verwelkomt in het bijzonder de hervorming van de huizenmarkt en heeft, net als Romero, als gevolg daarvan aanzienlijke bedragen in Britse bouwaandelen belegd: "Voor mij voelt het als een tweekoppige munt. We hebben een behoorlijk groeitraject achter de rug en in Europa is het Verenigd Koninkrijk het enige land met positieve PMI's voor de bouw, de verwerkende industrie en de dienstensector. We willen meer bouwen, de rente daalt, de betaalbaarheid neemt toe omdat de meeste mensen tegen het einde van dit jaar het reële loonverlies dat ze in 2023 hebben geleden, zullen hebben terugverdiend. Je zou dus eigenaar moeten zijn van de huizenbouwers en de bijbehorende keten [stroomafwaarts]."

Toch denkt Browne dat de obstakels voor hervorming van de planning kunnen blijven bestaan vanwege de tijd die het kost om projecten van de grond te krijgen. De grafiek hieronder suggereert dat investeerders sceptisch zijn dat huizenbouwers deze doelstellingen kunnen halen. Hij houdt ook hernieuwbare energiebronnen in de gaten, nadat Ed Miliband, de nieuwe minister van Energie, het verbod op windmolenparken op land in het VK heeft opgeheven. 

Voor Hiroki Hashimoto, senior fondsbeheerder van Royal London's wereldwijde multi-asset portefeuilles, was de overwinning van Labour geen aanleiding om de assetallocatie binnen zijn fondsen te wijzigen. Hij sluit echter niet uit dat dit in de toekomst wel zal gebeuren: "Er zijn twee dingen die we in de gaten zullen houden: de invloed van het beleggerssentiment en hoe dat in de markt wordt ingeprijsd, en de belangrijke invloed van inflatie en groei op de Britse conjunctuurcyclus."

Hij is ook voorzichtig over de blootstelling aan het pond sterling in elk van de multi-assetfondsen die hij beheert: "Als je in een defensief fonds zit, moet je meer blootstelling hebben aan het pond sterling voor Britse beleggers dan aan wereldwijde of buitenlandse valuta," zegt hij.

"Als je een positiever sentiment krijgt in het Verenigd Koninkrijk vanwege de stabiliteit, heeft dat een positieve invloed op het Britse pond, maar dat is op een bepaalde manier negatief voor sommige beleggers omdat het de waarde van buitenlandse activa drukt. In ons geval gaan we voor een soort valutadekking, met vastrentende activa met een hoger rendement naast commercieel vastgoed om het feit te compenseren dat aandelen wereldwijd onder druk kunnen komen te staan als we een positievere uitkomst voor het VK krijgen."

Amerika kiest: Biden vs Trump?

Maar het grote verkiezingsevenement vindt plaats in de VS. Nu oud-president Donald Trump in de peilingen voor ligt op zittend president Joe Biden na het rampzalig onsamenhangende optreden van Biden in het tv-debat, bereiden beleggers zich voor op een tweede termijn van Trump.

"Mijn eerste visie is dat Trump de verkiezingen zal winnen," zegt Becket. "Mijn tweede mening is dat zijn regering veel pragmatischer zal zijn dan mensen misschien denken. De vorige keer waren er elementen van chaos en onzekerheid. Maar zowel [Trump als Biden] hebben een extreem twijfelachtig beleid gevoerd, dat beide alleen maar heeft geleid tot de ondergang van de balans van de Amerikaanse overheid en chaos op de lange termijn vanwege de enorme schulden die ze hebben gecreëerd voor niet al te veel rendement."

Becket gelooft daarom dat de omgeving voor Amerikaanse Treasuries volatieler zou kunnen worden onder Trump - terwijl de Amerikaanse Treasuries-markt onder Biden rustiger zou kunnen zijn, omdat hij de status-quo zou vertegenwoordigen. Dat gezegd hebbende, zou een herverkiezing van Biden minder positief kunnen zijn voor Amerikaanse aandelen, die dit jaar recordhoogtes hebben bereikt, dan een tweede presidentschap van Trump.

"Als de Republikeinen zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden controleren en Trump aan de macht is, dan heb je een situatie met potentieel veel grotere staartrisico's dan wanneer er meer controles en beperkingen zijn op de macht van de president," zegt hij.

"Onze visie op assetallocatie wordt gedreven door een solide maar weinig spectaculaire economische groei, het vermijden van een wereldwijde recessie en een verder dalende inflatie. Ondertussen weten we dat de politiek en geopolitiek ons zullen blijven verrassen met kortetermijnverrassingen waar we doorheen moeten zien te zeilen - net zoals ze dat in dit turbulente decennium hebben gedaan."

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Christopher Johnson  is datajournalist bij Morningstar in Londen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten