Dit zijn de 3 interessantste beleggingsthema's

VIDEO - Kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI), cybersecurity en groene technologie behoren tot de interessantste beleggingsthema's volgens Aanand Venkatramanan van Legal & General Investment Management.

Valerio Baselli 09 juli, 2024 | 11:52
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Valerio Baselli: Hallo en welkom bij Morningstar. Thematische strategieën zijn de afgelopen jaren snel gegroeid, met exchange-traded funds (ETF's) voorop. Beleggen in een thematische ETF is een gemakkelijke manier om blootstelling te krijgen aan een trend waarin je gelooft, maar wees je ervan bewust dat ze volatiel kunnen zijn en dat zulke trends sterk van elkaar kunnen verschillen. Om de balans op te maken van het thematische landschap is hier vandaag Aanand Venkatramanan, hoofd ETF's EMEA bij Legal & General Investment Management.

Aanand, na een bloeiperiode in het post-COVID herstel, hebben thematische strategieën het de afgelopen twee jaar over het algemeen moeilijk gehad, sommige thema's natuurlijk meer dan andere. Hoe beoordeel je op dit moment de gezondheid van het thematische landschap en wat verwacht je van thematische beleggers in het tweede deel van het jaar? 

Aanand Venkatramanan: Hi, Valerio. Bedankt dat ik hier mag zijn. Om je vraag meteen te beantwoorden, zou ik zeggen dat ik thematische strategieën in de afgelopen 12 tot 18 maanden in drie groepen zou verdelen. Eén groep heeft het beter gedaan dan de S&P 500 ex-Magnificent Seven en zo verder. De andere is, zou ik zeggen, thema's die min of meer in lijn met de benchmarks voor brede marktkapitalisaties hebben gepresteerd. En de derde categorie is die van de thema's die minder goed presteren dan de brede marktkapitalisatiebenchmarks.

In de eerste categorie zijn AI en opkomende trends in cyberveiligheid duidelijk de thema's waar de outperformance ten opzichte van, laten we zeggen, MSCI of S&P 500 met gelijke weging heel duidelijk is. Het is duidelijk dat in de afgelopen 12 tot 18 maanden de meeste prestaties in typische marktkapitalisatiebenchmarks afkomstig waren van de Magnificent Seven namen. Dus als je dat in gedachten houdt en als je een thema vergelijkt met de S&P 500 ex-Mag Seven, zou ik zeggen dat dat een goede benchmark zou zijn om te gebruiken. En vooral het feit dat thema's ook veel small- en mid-cap aandelen hebben.

En in de tweede categorie zie je thema's, laten we zeggen, zoals schoon water enzovoort, die sectoren en industrieën doorkruisen, e-commerce, logistiek enzovoort, die andere risico- en correlatiekarakteristieken hebben dan een puur tech-georiënteerd thema. En dan ten slotte, in de derde categorie, zie je meer namen in hernieuwbaar en ik zou zeggen aandelen die gerelateerd zijn aan het thema schone energie, die vorig jaar enigszins hebben geleden onder de underperformance toen de kapitaalkosten stegen en de waarderingen daalden vanwege de dunnere marges.

Dus ik zou zeggen dat dit de drie segmenten zijn waarin ik ze zou plaatsen. Maar als je verder teruggaat en kijkt vanaf, zou ik zeggen, het begin van de COVID-lockdown periode enzovoort, dan zien de prestatiekenmerken er een beetje anders uit omdat de bounce back die plaatsvond in 2020-2021 vrij sterk was en in zekere zin hebben sommige thema's die daar zijn gebleven zichzelf vanaf dat punt gecorrigeerd. 

Baselli: Zoals je al zei, het is niet verrassend dat kunstmatige intelligentie en zelfs blockchain de laatste tijd de populairste thema's zijn. Aan de andere kant - en dit zou op de een of andere manier een verrassing kunnen zijn - hebben vooral schone energie en zonne-energieaandelen geleden. Wat verwacht je van het grotere thema van de energietransitie en wat is volgens jou de beste manier voor beleggers om hieraan blootstelling te krijgen? 

Venkatramanan: Briljant. Ik bedoel, als je ernaar kijkt - dus als het gaat om hernieuwbare energiebronnen, geloof ik heilig in de economie. Als het gaat om hernieuwbare energiebronnen, zijn zonne- en windenergie vandaag de dag de goedkoopste vorm van energie in de meeste delen van de planeet in veel landen. Dus wat betekent dat? Dus als een land of bedrijf nieuwe stroomopwekkingscapaciteit wil installeren, is zonne-energie het goedkoopst en het snelst te bouwen en in gebruik te nemen. Als je dat vergelijkt met kernenergie of thermische centrales, dan duurt de bouwfase zo lang dat het op sommige plaatsen wel 5 tot 10 jaar kan duren om deze centrales te bouwen. Dan heb je het over vertraagde ingebruikname en geëscaleerde kosten.

Veel landen en bedrijven stappen dus standaard over op hernieuwbare energiebronnen, enerzijds vanwege de hele netto nul klimaatdoelstellingen, maar anderzijds puur vanwege economische overwegingen. En ik denk dat dat de grootste drijfveer is, waar de economische voordelen gunstig zijn voor zonne- en windenergie. Maar ja, in het recente verleden hebben we wat correcties gezien. En daar zijn een paar redenen voor.

Ik bedoel, de kapitaalkosten zijn op dit moment met hogere rentetarieven duidelijk hoger geworden. Dus als iemand - als een energieproducent of een onafhankelijke energieproducent zijn centrales wil bouwen, zijn de leentarieven duidelijk hoger, en dat heeft geleid tot enige vertraging in de inzet van kapitaal. En aan de andere kant, als het gaat om bestaande energieproducenten, die bepaalde prijzen hebben vastgelegd in wat je noemt stroomafnameovereenkomsten voor een periode van laten we zeggen vijf jaar of zo, had je vorig jaar een scenario waarin hun vorderingen vastlagen, maar hun rentekosten omhoog gingen. En daardoor waren er duidelijk margedrukkingen en zag je waarderingen dalen. Maar nu we in een scenario komen waarin de rentetarieven enigszins kunnen worden verlaagd, zullen sommige van deze aangekondigde projecten vorm beginnen te krijgen en worden gebouwd en in gebruik genomen, en dat zal een vraagstimulans zijn voor sommige van deze projecten.

Ik zou zeggen dat de langetermijnfactoren niet verdwenen zijn. We staan nog steeds voor een enorme uitdaging op het gebied van klimaatverandering en daar moeten we iets aan doen. Zonne-energie en windenergie zullen een zeer belangrijke rol spelen in de overgang van conventionele energiebronnen naar, ik zou zeggen, meer hernieuwbare energiebronnen. 

Baselli: Heel interessant. Tot slot, als je drie thema's zou moeten kiezen om vandaag in te investeren, welke zouden dat dan zijn en waarom?

Venkatramanan: Het meest voor de hand liggende thema dat meteen bij me opkomt is alles wat met AI te maken heeft. En het is duidelijk dat er op dit moment een tektonische verschuiving plaatsvindt in de toepassing van AI, van, ik zou zeggen, meer krachtige toepassingen tot onze smartphones. En je zult zien dat AI de komende tien jaar in alle sectoren, van individuen en bedrijven tot overheden, steeds meer op al deze gebieden zal worden toegepast. En een verwant gebied waarvan ik denk dat het zal profiteren van die meewind en de drijvende kracht zullen de opkomende trends in cyberbeveiliging zijn. Nogmaals, dat is een thema waar we zeer interessante prestatiekenmerken hebben gezien, vooral in de afgelopen 12 tot 18 maanden. Naarmate AI groeit, moeten we ons beter verdedigen op het gebied van cyberveiligheid. Dus de opkomende sectoren en segmenten binnen het thema cyberveiligheid beginnen die tekenen te vertonen.

En op het derde front zou ik zeggen dat het een mix is van batterijtechnologie en hernieuwbare energie. Zelfs bij batterijtechnologie wordt er veel gesproken over een vertraging in de verkoop van elektrische voertuigen. Maar als je wat dieper kijkt, zie je dat de markt is vertraagd van zeer hoge dubbele groeicijfers naar ik zou zeggen nog steeds lagere dubbele groeicijfers.

Het is dus niet zo dat de markt negatief is geworden. De markt groeit nog steeds in een relatief sneller tempo. Maar het is gewoon zo dat de snelheid van de verwachte exponentiële groei is afgenomen tot een meer gematigde, ik zou zeggen, nu een duurzame snelle groei. Dus ik zou zeggen nog steeds zeer positief over deze trends tegen de achtergrond van de redenen die ik net heb geschetst en besproken. Dus ik zou zeggen dat het deze drie zullen zijn - dus AI, opkomende trends in cyberbeveiliging en een mix van, zou ik zeggen, batterijtechnologie en thema's rond schone energie.

Baselli: Dank je wel, Aanand. Voor Morningstar ben ik Valerio Baselli. Bedankt voor het kijken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten